ΒASF: Υψηλότερες τιμές, υπερδιπλάσια κέρδη το δ' τρίμηνο

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 10:36

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χημικών στον κόσμο, BASF AG, καθώς η έντονη ζήτηση, της επέτρεψε, να περάσει το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, στους πελάτες της.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 397 εκατ. ευρώ (350 εκατ. δολ. ΗΠΑ), από 153 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2003, σύμφωνα με ανακοίνωση, που μοίρασε σήμερα στους δημοσιογράφους, στα κεντρικά της γραφεία στη Γερμανία.

Δέκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 467 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της BASF αυξήθηκαν στα 9,86 δισ. ευρώ, από 8,54 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της BASF, η οποία διαθέτει τις δικές της δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου, προκειμένου να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, αναρριχήθηκαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εικάζεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξήσει την ζήτηση χημικών, επιτρέποντας στην εταιρεία να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της.

«Συνολικά είμαστε αισιόδοξοι κοιτάζοντας τους επόμενους μήνες και παίρνουμε θάρρος από τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου», είπε ο επικεφαλής της, Juergen Hambrecht.

Η BASF, πρότεινε την αύξηση του μερίσματος κατά 21%, στο 1,70 ευρώ ανά μετοχή, από 1,40 ευρώ ανά μετοχή το 2003. Από τους 29 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, οι 20 εισηγήθηκαν για τη μετοχή της εταιρείας «buy», 11 «hold» και ένας «sell».

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν σημειώσει αύξηση μεγαλύτερη του 25% από την αρχή του 2005, αυξάνοντας το κόστος των εταιρειών παραγωγής χημικών, που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη.

Για το σύνολο του έτους, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 13%, στα 37,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στο 1,883 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης της για την εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ, μέχρι τα τέλη του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα