Πλήγμα στη Ν. Υόρκη

Κέρδη σε Ευρώπη, Ιαπωνία
Σάββατο, 19 Μαρτίου 2005 00:01

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου οδήγησε το Nasdaq στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου αλλά η πτώση κλιμακώθηκε και στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών από την S&P.

To κλίμα συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα νευρικό στη χθεσινή συνεδρίαση και ο όγκος αυξημένος, καθώς η Standard & Poor's αρχίζει να εξισορροπεί έναν αριθμό δεικτών, συμπεριλαμβανομένου του δείκτης S&P 500, αντανακλώντας τον αριθμό μετοχών μιας εταιρείας που είναι διαθέσιμος για διαπραγμάτευση.

Οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά εν μέσω αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ οι μετοχές εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας υποχώρησαν στα κατώτερα επίπεδα από την αρχή του έτους.

Ο δείκτης Nasdaq έχασε πάνω από 0,50% στις απογευματινές συναλλαγές αγγίζοντας νέα κατώτερα επίπεδα για το 2005.

Ο παράγοντας πετρέλαιο εξακολουθεί να επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών οι οποίοι ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις εταιρικές κερδοφορίες, τις καταναλωτικές δαπάνες, την οικονομία και την προοπτική επιτοκίων.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές επισημαίνουν τη μείωση της όρεξης για ρίσκο τις τελευταίες ημέρες εν μέσω ανησυχιών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Οι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού και τηλεπικοινωνιακού τομέα ακολούθησαν φθίνουσα τροχιά με τους επενδυτές να συνεχίζουν να ρευστοποιούν κέρδη στις εταιρείες που πρωτοστάτησαν στο ράλι του προηγούμενου έτους τοποθετώντας τα χρήματά τους σε άλλους τομείς ή άλλες αξίες.

Πλήγμα στο γενικότερο θολό κλίμα στη Wall Street ήταν οι χαμηλότερες του αναμενόμενου προβλέψεις για τις καταναλωτικές δαπάνες του Μαρτίου από το Πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν.

Τα κέρδη πετρελαϊκών εταιρειών και διυλιστηρίων ώθησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά ενισχύοντας τις προσδοκίες για ισχυρά κέρδη.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 0,2% στις 1.081,6 μονάδες αλλά ήταν χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση για δεύτερη συνεχή εβδομάδα. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,5% στις 3.053,5 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε στις 11.879,81 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα