Market Beat: Βαραίνει το κλίμα από τις δυσκολίες με τους πιστωτές και λόγω… Fed

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 09:40
UPD:09:41
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι ξένοι θεσμικοί κινούνται πιο έντονα τελευταία μπρος και πίσω από τον πάγκο της αγοράς. Συνεπώς την τάση τους να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ τον Νοέμβριο, την διατηρούν και την μεγαλώνουν το Δεκέμβρη. Ίσως ξέρουν περισσότερα από τους ντόπιους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Οι απαισιόδοξοι και δήθεν συντηρητικοί, όπως κάθε πιστός σε αποτυχημένη εκτίμηση που την ποδοπατάει το ταμπλό, επιμένουν να ειδοποιούν για το ανεξήγητο της ανόδου που καταγράφουν οι δείκτες. Θεωρούν πιθανότερη την εκτίναξη των τιμών για να δημιουργήσουν οι ισχυροί θεσμικοί «παγίδα» για αισιόδοξα «θύματα».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην τρέχουσα εβδομάδα το διεθνές κλίμα θα αλλάξει από τις ανησυχίες των επενδυτών για τη ρητορική της Fed. Οι επενδυτές έχουν από καιρό αποδεχθεί ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνάντηση στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Θα είναι η πρώτη κίνηση της μέσα σε ένα χρόνο, και τη  δεύτερη σε μια δεκαετία σχεδόν. Η ανησυχία ορισμένων είναι ότι η Fed πιθανά να λάβει μια πιο επιθετική στάση για τον πληθωρισμό και τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Τα χρηματιστήρια σημείωσαν μια σειρά από νέα ρεκόρ, στηριγμένα στις ελπίδες για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, χάρη στις υποσχέσεις του εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump για αύξηση των δαπανών για υποδομές, για μείωση των φόρων και ευκολότερους κανονισμούς στη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδυτές διεθνώς φαίνεται ότι είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της μελλοντικής ανάπτυξης παγκόσμια, αλλά το ερώτημα παραμένει αν η Fed συμμερίζεται επίσης τις ίδιες εκτιμήσεις.

Επίσης η στροφή που πήραν τα πράγματα στη σχέση Ελλάδας και πιστωτών θα επηρεάσει της κινήσεις των θεσμικών στο ΧΑ και δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι πιέσεις. Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιβεβαιωθούν αρχικά οι απαισιόδοξες προβλέψεις των traders στα παράγωγα.

Πρόσφατα φάνηκε να λιγοστεύουν τα βαρίδια που κρατούσανε επί μήνες τους δείκτες κάτω από απόρθητες οροφές. Βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα αμέσως πριν το Brexit. Για τη στήλη, το δημοψήφισμα στη Βρετανία δεν προκάλεσε, αλλά ενίσχυσε, τη διάθεση για πιέσεις στις τράπεζες του ΧΑ. Αφού ξεκίνησαν αρκετά πριν τις 23/6. Οι απαισιόδοξοι εντούτοις, εκπέμπουν και το Δεκέμβριο μηνύματα επιφυλάξεων και περιστολής της διάθεσης για ρίσκο. Οι βασικοί δείκτες παρόλα αυτά, κέρδισαν στη βδομάδα ένα +4%.  Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για ΓΔ και 25άρη είναι +13,2% και +15,9% αντίστοιχα. Από τα blue chip μόνο τρία έχουν αρνητική μεταβολή, λίγο πριν το τέλος του. Ήτοι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -9,60%, ΕΕΕ -3,39% και ΦΦΓΚΡΠ -14,34%. Από αυτά μόνο η πρώτη έχει απώλειες στο 2016.

Με αρκετούς αναλυτές να αισιοδοξούν για τη δυναμική της αγοράς η τελευταία συνεδρίαση προκάλεσε ανατριχίλα και μάλλον απέτρεψε όσους έχουν παραμείνει στην άκρη και περιμένουν την… κατάλληλη ευκαιρία για να τοποθετηθούν. Η άνοδος ωστόσο συνεχίστηκε και ήδη έχουν ξεχωρίσει οι νικητές της χρονιάς και του τριμήνου. Οι τράπεζες είναι οι μετοχές που βούλιαξαν στο τρέχον έτος αλλά στο τελευταίο τρίμηνο έχουν εκτοξευθεί λες και οι θεσμικοί βιάζονται να καλύψουν το κενό των απωλειών με συνοπτικές διαδικασίες.

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου αποφασίζει στην τελευταία της συνεδρίαση για φέτος, την αύξηση των επιτοκίων. Οι Αγορές ήδη έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο, επομένως το ενδιαφέρον θα συγκεντρωθεί γύρω από την συνοδευτική ανακοίνωση της μεσοπρόθεσμης προοπτικής νέων αυξήσεων.

Μια μέρα αργότερα συνεδριάζει η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.

Στις 12 Δεκεμβρίου η μετοχή της Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα ύψους 20 λεπτών ανά μετοχή. Η Τράπεζα Αττικής συγκαλεί έκτακτη Γενική συνέλευση στις 14/12, με κύριο θέμα την λήψη απόφασης αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η ώρα της Fed μέσα στο ράλι λόγω Τραμπ

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν νέα ρεκόρ υψηλών και το ερώτημα είναι τι έχει η συνέχεια. Η μετεκλογική άνοδος των δεικτών της Wall Street, ακολουθεί ένα επαναλαμβανόμενο μονοπάτι στην αρχή κάθε κύκλου κάποιου νέου Προέδρου. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι, αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, το ράλι του καλωσορίσματος για τον Donald Trump είναι μόνο στα μισά του δρόμου που θα διανύσει. Ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης στον κόσμο, ο S&P 500, έχει σκαρφαλώσει πάνω από 3% από τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, οι υπόλοιποι ανέβηκαν περισσότερο. Το κέρδος είναι σύμφωνο με ό, τι οι αγοραίοι χαρακτηρίζουν ως «περίοδο χάριτος» για τα κόμματα που πρωτοαναλαμβάνουν την διακυβέρνηση. Στη διάρκεια της η αγορά ανεβαίνει συνήθως στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές. Οι μετοχές συνηθίζουν να συνεχίζουν την άνοδό τους μέχρι ένα διάστημα μετά την ορκωμοσία. Η Renaissance Macro Research υπολογίζει μια μέση αύξηση του  S&P 500 που θα ξεπεράσει το 5% από την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με μελέτη στις επιδόσεις της αγοράς, σε ανάλογες περιπτώσεις, από το 1952. Ο Donald Trump έχει προγραμματιστεί να ορκιστεί στην 20η Γενάρη.

Οι πιθανές ενδείξεις για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για το επόμενο έτος, από τη συνάντηση της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για ανατροπή στο ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς που εγκαταστάθηκε μετά από τις προεδρικές εκλογές.

Η εικόνα των αγορών για την εβδομάδα

Ο S&P500 κλείνοντας στις 2259,53 μονάδες, είχε επίδοση +3,08% και στο 2016 εμφάνισε κέρδη +10,55%. Ο Dow με ώθηση +3,06%, έκλεισε στις 19.756,85 μονάδες, στο έτος κερδίζει +13,38%. Ο S&P400 ανέβηκε +4,20% με επίδοση φέτος +21,05% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +5,62%, αποδίδει στο έτος +22,20%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +3,59%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2016 στο +8,73%. Ο χρυσός πάλι υποχώρησε -1,51%, κατέβασε την ετήσια απόδοσή του στο 9,51%. Παράλληλα, το πετρέλαιο μετατοπίστηκε οριακά -0,39%. Στο 2016 κερδίζει +38,87%.

Ο Nikkei με μεταβολή +3,10%, στο έτος χάνει οριακά -0,20%. Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +3,32% στη βδομάδα και κερδίζει +11,40% στο 2016. Ο DAX εκτινάχθηκε +6,57%, με απόδοση +4,29% το 2016 και ο CAC ομοίως +5,19%, με ετήσια μεταβολή +2,74%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +6,54% και στο έτος αποδίδει -3,92%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +6,47% και στο 2016 χάνει -15,07%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε +0,31%, και στο έτος ενισχύεται +39,56%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +5,29%, με επίδοση στο 2016 +9,16%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,74%, και επίδοση για το 2016 +3,23%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,97%, στο 2016 αποδίδει πλέον +2,24%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +0,87% και στο 2016 έχει κέρδη +3,86%. Απώλειες -0,34% και για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -8,65%.

Η Fed συμφωνεί;

Οι επενδυτές έχουν από καιρό αποδεχθεί ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνάντηση στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Θα είναι η πρώτη κίνηση της μέσα σε ένα χρόνο, και τη  δεύτερη σε μια δεκαετία σχεδόν. Η ανησυχία ορισμένων είναι ότι η Fed πιθανά να λάβει μια πιο επιθετική στάση για τον πληθωρισμό και τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Τα χρηματιστήρια σημείωσαν μια σειρά από νέα ρεκόρ, στηριγμένα στις ελπίδες για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, χάρη στις υποσχέσεις του εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump για αύξηση των δαπανών για υποδομές, για μείωση των φόρων και ευκολότερους κανονισμούς στη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδυτές διεθνώς φαίνεται ότι είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της μελλοντικής ανάπτυξης παγκόσμια, αλλά το ερώτημα παραμένει αν η Fed συμμερίζεται επίσης τις ίδιες εκτιμήσεις.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέες οικονομικές προβλέψεις την επόμενη εβδομάδα, μαζί με μια αύξηση των επιτοκίων. Εάν εκτιμήσουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό, τι οι επενδυτές αναμένουν, και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τις μετοχές των ΗΠΑ. Με δεδομένη την εκτίναξη μετά τις εκλογές, ορισμένοι αναλυτές έχουν αρχίσει ήδη και συνιστούν προσοχή. Ο S & P 500 είχε καλύτερη επίδοση πέντε εβδομάδων από τον Μάρτιο και ο Dow είναι πάνω 7,8% από τις εκλογές.

Οι Τράπεζες πιθανά να υποστούν το μεγαλύτερο αντίκτυπο, εάν υπάρξει μετατόπιση των επενδυτικών προσδοκιών για τα επιτόκια. Ο κλάδος έχει καλύτερες επιδόσεις από την ευρύτερη αγορά κατά το πρόσφατο ράλι, εν μέρει από την άποψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα διευκολύνει τους κανονισμούς που ισχύουν στον κρίσιμο αυτό τομέα. Αλλά επίσης από τις προσδοκίες της ανόδου των επιτοκίων, από τις οποίες κυρίως οι τράπεζες επωφελούνται. Οι επενδυτές μετοχών ανησυχούν επίσης για τις επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων στο δολάριο ΗΠΑ.

Σε δημοσκόπηση του Reuters αυτή την εβδομάδα το δολάριο, το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την εκλογή του Τραμπ, αναφέρθηκε ως ένας από τα μεγαλύτερους πιθανούς κινδύνους του επόμενου έτους, για τις μετοχές. Λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της ισχύος του επί των κερδών των πολυεθνικών των ΗΠΑ. Πάντως για την ώρα η ροή κεφαλαίων προς τα μετοχικά ETFs των ΗΠΑ σχημάτισε το υψηλότερο μηνιαίο συνολικό ποσό εισροών, βάσει των αρχείων της State Street Global Advisors που υπάρχουν από το 1998.

ΧΑ

Άνοιξε ο δρόμος για το φινάλε του 2016

Η δεύτερη εβδομάδα, του τελευταίου μήνα της χρονιάς, άνοιξε το δρόμο για το φινάλε του 2016. Κάτι που ενδιαφέρει αρκετά τους θεσμικούς επενδυτές κάθε χρηματιστηρίου. Οι ιδιώτες επενδυτές δεν χρειάζεται να υπολογίζουν την επίδοση του χαρτοφυλακίου τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες του έτους.  Μπορούν ωστόσο να εκμεταλλευτούν τις ανάγκες των επαγγελματιών.

Η πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη περιλάμβανε το ανοδικό τίναγμα του τέλους Νοεμβρίου που σχημάτισαν κινήσεις θεσμικών για ωραιοποίηση χαρτοφυλακίων, αλλά και οι θετικές προσδοκίες για τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα διεθνώς. Η δεύτερη εβδομάδα ήταν ανοδική με στυλοβάτες τις Τράπεζες του 25άρη. Την τελευταία μόνο σύνοδο εμφανίστηκαν ισχυρές πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών του ταμπλό, με ταυτόχρονη βουτιά του τζίρου που στις ανοδικές συνεδρίες εμφανίστηκε ανώτερος του μέσου τζίρου της προηγούμενης βδομάδας.

Ενώ η κάθοδος της Παρασκευής έγινε κόντρα στις κινήσεις των υπολοίπων χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αποδοθεί στην μεγάλη άνοδο των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο ήταν η πρώτη μέρα μετά από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που προκάλεσε σχόλια στις Βρυξέλλες. Οι απόψεις των πιστωτών επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση των ξένων θεσμικών, μια εποχή που εκδηλώνονται επίσης φόβοι, για τις Τράπεζες και τα ομόλογα της Ιταλίας. Αυτά ψαλιδίζουν σε ένα βαθμό τις προσδοκίες για άμεση συνέχεια στην άνοδο των τραπεζών του ΧΑ.

Ο ΓΔ με το +4,26% στη βδομάδα, βρέθηκε σε ζώνη τιμών που αντιστοιχεί σε κέρδη για το 2016. Αλλά επίσης το μέγιστο στις 650,11 μονάδες την Πέμπτη υπενθύμισε ότι ο μέσος όρος φέτος έχει ως ανώτατη ζώνη τιμών από τις 23 Μαΐου ως τις 9 Ιουνίου που κινήθηκε μεταξύ των 627 και 659 μονάδων. Το δε ανώτερο κλείσιμο εμφανίστηκε στις 653,6 μονάδες στις 7 Ιουνίου. Αυτό κατέστησε την άνοδο της εβδομάδας κρίσιμης σημασίας για πιθανά καλύτερες επιδόσεις ως το τέλος της χρονιάς. Υπενθυμίζουμε, ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, εκπνέουν όλες οι σειρές για το 2016 και απομένουν την Παρασκευή μετά τις 14:00 ως κυρίαρχές οι σειρές της επόμενης. Οι σκοπιμότητες λόγω μετακύλησης θέσεων μεγαλώνουν και οι επενδυτές στα παράγωγα προσέδωσαν στα ΣΜΕ του 25άρη discount, έναντι του υποκείμενου  δείκτη.   

Η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά με χαμηλό τζίρο, οι δείκτες αυξομειώθηκαν ενδοσυνεδριακά βάσει των διαθέσεων των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,03% και έφθασε στις 620,29 μονάδες και ο 25άρης στις 1679,01 με κέρδη +0,81%. Το πλήθος των ανοδικών κλάδων ήταν ισοδύναμο με τους πτωτικούς. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,557 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη με χαμηλότερο τζίρο, μόλις πάνω από τα 50 εκατ. οι τιμές εμφάνισαν παραπατήματα με αποτέλεσμα ο ΓΔ να φθάσει ψηλότερα κατά +0,36% στις 622,5 μονάδες και ο 25άρης με +0,20% έκλεισε πάνω από τις 1682. Το δυνατό διήμερο ήταν της Τετάρτης και Πέμπτης. Στις 8/12 ο ΓΔ  με μεταβολή +1,28% από +2,82% την προηγούμενη έκλεισε στις 648,27 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1758,96 με μεταβολή +1,87% από +2,63% την Τετάρτη και σε αυτές τις επιδόσεις συνέβαλλαν οι εταιρίες Τραπεζών με άνοδο +2,14% από +6,59%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,83% από +1,87%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,20% από +1,79%, και του Εμπορίου +0,89% από +5,72%. Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,977 από 113,387 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,047 από 18,855 εκατ. ευρώ.

Στην σύνοδο της Παρασκευής, η εικόνα των συναλλαγών, δεν έμοιαζε με καμία από τις  προηγούμενες. Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες, όπου η ενθυλάκωση κερδών από κινήσεις ακόμα και μέσα στη βδομάδα ήταν εμφανείς και από την τεχνική ανάλυση αναμενόμενες. Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν ανοδική δυναμική μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την επίδραση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,26% και έφθασε στις 640,09 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1739,56 με μεταβολή -1,10%. Ο τζίρος βούλιαξε στα 50,657 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο μέσο τζίρος να παραμείνει στα 73,7 εκατ. τη μέρα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, στις 9/12 είχαν άνοδο οι 6 από 28 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 30 από 9 την προηγούμενη ήταν πτωτικές.

Ενώ την Παρασκευή η στατιστική εικόνα χειροτέρεψε στη βδομάδα οι επιμέρους μετοχές είχαν βελτίωση των στατιστικών τους δεδομένων. Με πτώση στο πενθήμερο κατέληξαν μόνο 4 μετοχές. Οι ΔΕΗ -1,94%, ΣΑΡ -1,77%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,74% και  ΓΡΙΒ -1,29%. Μικρό ήταν και το πλήθος με κέρδη ανώτερα των βασικών δεικτών ήτοι ΕΤΕ +16,98%, ΠΕΙΡ +12,24%, ΑΛΦΑ +9,50%, ΒΙΟ +7,20%, ΦΦΓΚΡΠ +6,95%, ΜΠΕΛΑ +5,15% και ΕΛΠΕ +5,08%. Είναι μετοχές που δεν είχαν παρακολουθήσει με μεγάλα βήματα την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων. Ακολουθεί η ομάδα με τις ΑΡΑΙΓ +3,67%, ΜΕΤΚ +3,64%, ΜΟΗ +2,24% και ΕΕΕ +2,10% που είχανε κέρδη κατώτερα των δεικτών αλλά υπολογίσιμα τις υπόλοιπες δέκα σε άνοδο από +0,20% ως +2%. Ο ΓΔ στο τέταρτο τρίμηνο έχει κερδίσει +13,2% και ο 25άρης 15,9% και οι νικητές αυτού του εξόχως θετικού τριμήνου εμφανίζουν επιδόσεις από +23% ως 64,2%. Ήτοι οι ΠΕΙΡ +64,18%, ΜΥΤΙΛ +44,71%, ΕΥΡΩΒ +36,8%,  ΕΤΕ +34,8%, ΑΛΦΑ +32,4%, ΜΠΕΛΑ +28,8%, ΚΑΙ ΜΟΗ +23%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με αρνητικές προσδοκίες ξεκινά η εβδομάδα που στη διάρκειά της θα μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ΣΜΕ επι μετοχών και του 25άρη οι επενδυτές, ενώ η δραστηριότητα στα δικαιώματα προαίρεσης θα ανέβει αναγκαστικά. Ωστόσο το ενδιαφέρον των traders φέτος περιορίστηκε στα futures ενώ τα options του FTSE 25 υπάρχουν κύρια για «την τιμή των όπλων».

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec του οποίου οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από το ταμπλό μετά την εβδομάδα που πέρασε παρατηρούσε: «Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών της χρονιάς (659 μονάδες) και παρά την κόπωση που διαφάνηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, διατηρεί ακέραιες τις πιθανότητες για την επίτευξη του επόμενου στόχου. Σε αυτό συνηγορούν και οι συναλλακτικοί τζίροι οι οποίοι έχουν επιστρέψει σε "επίπεδα κανονικότητας". Επίπεδα 70 – 90 εκατ. ευρώ μέσων ημερήσιων συναλλαγών, μπορούν να απορροφήσουν τα κερδισμένα χαρτοφυλάκια των Τραπεζικών μετοχών και παράλληλα να δώσουν ώθηση προς νέα υψηλότερα επίπεδα.

Κατά τα άλλα η διάσπαση των 630 μονάδων, στην τρίτη και επιτυχημένη προσπάθεια, είχε τα χαρακτηριστικά μιας κίνησης διαφυγής. Γρήγορες κινήσεις, χωρίς ευκαιρίες επιστροφής και έντονες θετικές διακυμάνσεις, με διάχυση σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων και κλεισίματα με "λευκά σώματα" ακολούθησαν μετά την υπέρβαση των 630 μονάδων.

Ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ όλοι οι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι με σημαντικά περιθώρια, πλέον, από τις κομβικές αλλαγές της τάσης. Το επίπεδο στήριξης έχει μετατοπιστεί προς τις 600 μονάδες, ενώ τα υψηλά έτους, οι 658,99 μονάδες της 31ης Μαΐου είναι η επόμενη άμεση αντίσταση της Αγοράς. Συμπερασματικά, μετά από μια τοπική διόρθωση τιμών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αναμέναμε εκ νέου ανοδική κίνηση έως το τέλος του έτους, καθώς τόσο οι τεχνικές όσο και οι θεμελιώδεις ενδείξεις παραμένουν υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου».

Στην δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ο 25άρης με υπολογίσιμη άνοδο σε τέσσερις συνόδους και σημαντική πτώση την Παρασκευή, ανέβηκε +4,45%. Σε αυτό, συνέβαλαν οι ΕΤΕ +16,98%, ΠΕΙΡ +12,24%, ΑΛΦΑ  +9,5%, και ΒΙΟ +7,2%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, αυξήθηκαν κατά +31%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 9.238 από 9.942 μια μείωση -7,1%.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκαν σε 6.720 από 9.942. Ο όγκος της ανήλθε στα 1.555 από 1.519  ΣΜΕ ημερησίως και της σειράς Ιανουαρίου σε 649 από 163. Οι προσδοκίες των traders είναι αρκετά δυσοίωνες.  Όρισαν υστέρηση του ΣΜΕ έναντι του 25άρη (1739,56), της τάξης των 9,75 μονάδων  αντί προήγησης 2,0  μονάδων  την προηγούμενη εβδομάδα. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 1729,75 μονάδες, της επόμενης στις 1730,50.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέβηκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα το 'σκαλοπάτι' των 635 μονάδων προκαλώντας έντονη ανησυχία στο στρατόπεδο των «Bears».

Ο χρόνος στις επόμενες συνεδριάσεις μετράει αντίστροφα για την διαγραμματική επιβεβαίωση του ανοδικού πατήματος σε αυτά τα επίπεδα τιμών, βάζοντας έτσι τα εχέγγυα για να προσεγγίσει και να απειλήσει την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης των 650 με 660 μονάδων.

Η περιοχή αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, βάση του ημερήσιου chart τιμών του Γενικού Δείκτη, καθώς εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα "ξεκλειδώσει την πόρτα" για τη κίνηση προς το επόμενο ισχυρό επίπεδο των 700 με 730 μονάδων, ανεβάζοντας στην ανηφόρα στροφές και με την είσοδο των εναπομεινάντων εκτός "νυμφώνος" επενδυτών.

Αντιθέτως οποιοδήποτε "στραβοπάτημα" στη διαγραμματική περιοχή στήριξης των 635 με 630 μονάδων, μιας που εκεί έχουν αποτυπωθεί οι δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές, θα επιφέρει βεβιασμένες ρευστοποιήσεις για τη "ταμειακή" καταγραφή των γρήγορων κερδών από τη τελευταία κίνηση των 605 μονάδων.

Όσον αφορά όμως το εβδομαδιαίο chart το προς διαμόρφωση pattern "Cup with Handle" (κούπα με χερούλι) του 2016 έχει τραβήξει το βλέμμα αρκετών διαγραμματικών αναλυτών, καθώς τέτοιοι σχηματισμοί είναι αρκετά αξιόπιστοι και εάν ολοκληρωθούν με επιτυχία μπορεί να δώσουν ανοδική κίνηση το ύψος της «κούπας».

Αναλυτικότερα στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη το χείλος του pattern εντοπίζεται στις 660 μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι εάν στις επόμενες εβδομάδες διασπαστεί ανοδικά με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να δώσει στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το ύψος της τοποθετώντας έτσι ως στόχο την περιοχή αντίστασης των 895 μονάδων, ποσοστιαία άνοδο έως και 35% άνω των 660 μονάδων. Το περιθώριο της ανόδου είναι τόσο μεγάλο (ερχόμαστε από συνεχόμενη πτώση από τις κορυφές του 2014 στις 1379 μονάδες) που μας κάνει και διερωτόμαστε μήπως στην παρούσα φάση της Αγοράς "βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος".

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο εν λόγω weekly chart του Γενικού Δείκτη και η κίνηση του γνωστού ταλαντωτή Relative Strength Index (RSI), καθώς για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια 'αναπνέει' πάνω από το επίπεδο alert του 60 (μονάδες ταλαντωτή) αναδύοντας έτσι την αίσθηση συνέχειας της εν εξελίξει ανοδικής κίνησης. 

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το ΟΧΙ της Ιταλίας φαίνεται ότι ήταν, τελικά, μέσα στις χρηματιστηριακές τιμές, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.

Το Eurogroup, το απόγευμα της Δευτέρας, μπορεί να μην έκλεισε την β’ αξιολόγηση, έδωσε όμως εναύσματα για το τι θα επακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της, αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του Ελληνικού χρέους. Οι εκκρεμότητες για να φθάσει η Ελλάδα σε μια οριστική απόφαση δεν είναι αμελητέες, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί τόσο από την Ευρώπη, όσο και από το ΔΝΤ, ποιοι θα πρέπει να είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2017 και για πόσο χρονικό διάστημα.

Το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς, δίνοντας χρόνο στις δύο πλευρές να προετοιμάσουν τα δικά τους σενάρια βιωσιμότητας του χρέους, πάνω στα οποία θα κριθεί τελικά τι θα ζητηθεί να πράξει η Ελληνική Πλευρά.

Στα καλά νέα της εβδομάδας ήταν και η παράταση της περιόδου της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2017, αυξάνοντας έτσι τις Ελληνικές ελπίδες για την αποδοχή των Ελληνικών τίτλων μέσα στο α’ τρίμηνο του 2017, στο πρόγραμμα αγορών.

Είναι αναμενόμενο το περιεχόμενο των νέων, αυτή την περίοδο, να έχει μεγαλύτερη επίδραση στις Τραπεζικές μετοχές. Οι κύριοι εκφραστές των εξελίξεων την εβδομάδα που πέρασε ήταν οι Ελληνικές Τράπεζες και από ότι φαίνεται θα παραμείνουν στο προσκήνιο και το επόμενο διάστημα. Οι μνήμες των περυσινών τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου επανήλθαν ως άτυποι στόχοι τιμών, δίνοντας πολύ χώρο σε θεσμικά και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια να αναλάβουν δράση. Μάλιστα στην διάρκεια της εβδομάδας, ο Τραπεζικός κλάδος έφθασε να αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού ημερήσιου τζίρου, βοηθούμενος και από το αντίστοιχα ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Αν η περίπτωση της "Monte di Paschi" κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο χωρίς κραδασμούς, το ενδιαφέρον θα ανανεωθεί εντονότερα, μετά και τις πρόσφατες και ίσως κατόπιν εορτής, θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων που αφορούν την κερδοφορία του κλάδου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές έχασαν μέρος από τα πρόσφατα κέρδη τους σήμερα Δευτέρα, μετά από τις ανιαρές συνεδρίες στην Ευρώπη και τα ρεκόρ στην Νέα Υόρκη, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ ανέβηκαν και τα futures (συμβολαία μελλοντικής εκπλήρωσης) του αργού ενισχύθηκαν.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -0,9%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας, πήδηξε καθώς υποχωρεί το γιεν έναντι του δολαρίου κατά +0,84%. Την Παρασκευή, εμφάνισε μια εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του +3,1%.

Οι μετοχές στην αγορά της Νότιας Κορέας διατηρήθηκαν σε άνοδο με μεταβολή +0,13%.

Ο δείκτης της Κίνας CSI 300 υποχώρησε -2,5%, ενώ ο SSE Composite στην Σαγκάη πέφτει -2,47%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1,43%, μετά από  εβδομαδιαία απώλεια -0,34%. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας ανεβαίνει +0,06%, όταν στην Βομβάη ο SENEX έχει μεταβολή -0,53% άλλος ένας ασιατικός δείκτης με οριακή μεταβολή σήμερα ήταν στο χρηματιστήριο στη Τζακάρτα +0,08%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τα εργασιακά και οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι είναι τα «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών, οι οποίες αναμένεται να εκκινήσουν εκ νέου την τρέχουσα εβδομάδα. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σειρά διεθνών επαφών, με στόχο την αναβάθμιση της χώρας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, πραγματοποιεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Ιερουσαλήμ, ενώ σήμερα ταξιδεύει για τη Νέα Υόρκη. Ο κ. Σταθάκης αποσκοπεί να καταστήσει την Ελλάδα ως κύριο ενεργειακό κόμβο της περιοχής και να προσελκύσει επενδύσεις σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές υποδομές.

Το ΔΝΤ «αντί να πει ότι δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ζητεί από εμάς μέτρα», τόνισε ο υπουργός Οιοονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ, που έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του, η Λαγκάρντ έχει πει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να έχει μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018. Έχω γράμμα της Λαγκάρντ όπου αναφέρει ότι με ηρωικές προσπάθειες θα φτάσετε το 3,5% το 2018 και μετά είναι αμφίβολο», αποκάλυψε.

Θετικά αποτιμά η Goldman Sachs τα οικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών για το γ’ τρίμηνο του 2016, εκτιμώντας ότι καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην αναδιάρθρωση του κλάδου. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι όλα τα εγχώρια συστημικά ιδρύματα επέστρεψαν στην κερδοφορία, αυξάνοντας την κεφαλαιακή τους θέση και συρρικνώνοντας το χαρτοφυλάκιο των δανείων. Παράλληλα, σημειώνει ότι σημαντικό όφελος έλαβαν από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ως απόρροια του μειωμένου επιτοκίου καταθέσεων και της συρρίκνωσης της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα στον κλάδο της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), παρά την οριακή άνοδο των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,96% το 2015 έναντι 0,67% το 2008). Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Οργανισμού, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα, σε μεγάλο βαθμό, είναι απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα, ενώ τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους.

Απογοητευμένος από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας με νόημα, πως «λάμπει δια της απουσίας του». «Δεν δίνει καμιά μάχη για να στηρίξει την ανάλυσή του, ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι λύση στο πρόγραμμα» τονίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, προσθέτοντας παράλληλα, ότι δεν πιέζει σοβαρά ούτε για το ζήτημα της μείωσης του χρέους ούτε για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, αξίας 10 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κρι Κρι Α.Ε., στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και της δυνατότητας παραγωγής νέων προϊόντων. Κατά την εταιρική της παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η διοίκηση εξήρε τις επιδόσεις του 2016, κάνοντας λόγο για αύξηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά κατά 11% στην κατηγορία του γιαουρτιού και κατά 15% στην κατηγορία του παγωτού (10μηνο).

Πρόταση για νέα χρηματοδότηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, εξετάζουν ΔΕΗ ΔΕΗ-3,18% και τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της Επιχείρησης. Η ΔΕΗ διευκρινίζει παράλληλα, ότι η υπό επεξεργασία δανειακή σύμβαση βρίσκεται υπόψη και του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Βήμα προς την πορεία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-2,63% χαρακτήρισε τη διαδικασία υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε με πλήρη τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο που έχουν ορίσει οι εποπτικοί θεσμοί του ευρωπαϊκού συστήματος.

Το ΙοΤ είναι εδώ, εξελίσσεται ραγδαία και αλλάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των επιχειρήσεων αλλά και των χρηστών. Δημιουργεί ένα νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομιών αλλά και των κοινωνιών μέσα από την ενοποίηση του OT (Operational Technology) και του IT (Information Technology), αλλά και μέσω της ενίσχυσης των mobile και digital χαρακτηριστικών των χρηστών, εργαζομένων και πολιτών. Πρόκειται για μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του 2ου Συνεδρίου Τεχνολογίας της «Ναυτεμπορικής», με θέμα «Internet of Things - Evolution in Action».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το αίτημα της Monte dei Paschi di Siena για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οδηγώντας την ιταλική τράπεζα ένα «βήμα» πιο κοντά στην κρατική διάσωση.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας απέρριψαν το ιταλικό αίτημα, εκτιμώντας ότι η παράταση θα είχε μηδαμινό αποτέλεσμα  και πως «ήρθε η ώρα η Ρώμη να επισπεύσει τη δράση της».

Στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ιταλικού δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα FAZ. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί ποτέ απολύτως» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, ο οποίος απέδωσε σε πολιτικούς λόγους την απροθυμία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο όλων των εποχών ενισχύθηκαν τον Οκτώβριο οι εξαγωγές της Βρετανίας, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών διαμορφώθηκαν σε 46,4 δισ. στερλίνες, με το εμπορικό έλλειμμα να ανέρχεται μόλις σε 2 δισ. στερλίνες. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών περιορίστηκε επίσης, σε 9,7 δισ. στερλίνες, έναντι 13,8 δισ. στερλινών τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρωζώνη δεν ετοιμάζει πακέτο βοήθειας προς την Ιταλία, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου που παραχώρησε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

«Υπάρχουν πολλές φήμες, αλλά σε καμία περίπτωση η ιταλική κυβέρνηση δεν μας έχει προσεγγίσει για την παροχή βοήθειας» τόνισε, χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης, ότι η Ιταλία δεν διαθέτει ευρύ πρόβλημα με το τραπεζικό της σύστημα, καθώς ορισμένες τράπεζες μόνο, χρήζουν επιπλέον κεφαλαιακής στήριξης.

Τις εκτιμήσεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας αναθεώρησε η Bundesbank, προσβλέποντας ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την αύξηση των εισοδημάτων. Η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% τόσο το 2016 όσο και το 2017, έναντι των προβλέψεων του Ιουνίου περί ανάπτυξης 1,6%. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προειδοποίησε πως οι ευνοϊκές συνθήκες δεν θα διαρκέσουν επί μακρόν, καθώς τα δημογραφικά προβλήματα προξενούν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Απροσδόκητη πτώση εμφάνισε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης του μεταποιητικού κλάδου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,2% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 0,6%. Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή είχε συρρικνωθεί κατά 1,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα