Υποχωρεί το πετρέλαιο μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 07:29

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι τιμές του πετρελαίου για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι η Federal Reserve θα επιταχύνει τον ρυθμό της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, περιορίζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για το καύσιμο.

Το πετρέλαιο υποχώρησε μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Fed, για έβδομη φορά από τον Ιούνιο και μετά το σχόλιό της, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μεγάλωσαν. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός, αυξάνοντας το κόστος του πετρελαίου και άλλων νομισμάτων.

«Η πιθανότητα ταχύτερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής είναι αρνητικό σημάδι για την παγκόσμια ανάπτυξη, με αποτέλεσμα της μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο», ανέφερε ο Dariusz Kowalczyk, στρατηγικός αναλυτής της CFC Securities Ltd., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Εκείνοι που δεν αγοράζουν πετρέλαιο σε δολάρια, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα γι αυτό, οπότε μειώνεται και η όρεξή τους».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 73 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 55,30 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 55,40 δολ. το βαρέλι στις 12:23' μ.μ., στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα και 3,8% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκαν στις 17 Μαρτίου και στα 57,60 δολ. το βαρέλι.

Χθες, το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 1,43 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 56,03 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση για συμβόλαια, των οποίων πλησίαζε η λήξη, από τις 7 Φεβρουαρίου. Το πετρέλαιο υποχώρησε μετά την έκθεση, ότι, η Κίνα η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια του εμπορεύματος στον κόσμο, μείωσε τις εισαγωγές της, για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο, σε ποσοστό 1,6%.

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Fed, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,75%, ώθησε ανοδικά το δολάριο και κατέδειξε πτώση στις τιμές των μετοχών και άλλων εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού.

Εναντι του ευρώ, το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3083, στη 1:21' μ.μ., στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα, από 1,3087 δολ., που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 105,42, από 105,63 γιέν.

Ο χαλκός, για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 0,6%, φθάνοντας στο 1,4880 δολ. η λίμπρα στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 11:15' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, καθώς εικάζεται, ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού, θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Fuji Photo Film Co. και της BHP Billiton, οδηγούσαν την πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε απώλειες 1,5%, φθάνοντας στις 101,73 μονάδες, στις 12:15' στο Τόκυο, τοπική ώρα, καθώς και οι 10 κλάδοι που τον απαρτίζουν, σημείωναν απώλειες σε κάθε μεγάλη αγορά.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο, η βενζίνη για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου 2005, υποχώρησε 2,8%, φθάνοντας τα 45.230 γιέν το χιλιόλιτρο, στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Η κηροζίνη για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου 2005, σημείωσε απώλειες 3%, φθάνοντας στα 42.570 γιέν το χιλιόλιτρο.

Η Κίνα, μείωσε τις αγορές πετρελαίου από το εξωτερικό, στα 10,35 εκατ. τόνους τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας στο Πεκίνο. Οι εισαγωγές της Κίνας πέρυσι, αυξήθηκαν σε ποσσοτό της τάξης του 35%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα