Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι οι πιέσεις του πληθωρισμού αυξήθηκαν, τονώνοντας τις ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού θα περιορίσουν την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Fuji Photo Film Co. και της BHP Billiton, οδηγούσαν την πτώση.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχές αυτήν τη στιγμή είναι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ και αυτός μεγαλώνει», ανέφερε ο Nobuki Goto, ο οποίος διαχειρίζεται 14 δισ. δολ. σε μετοχές με την Tokio Marine Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Είναι φανερό ότι θα προκαλέσει απώλειες στην παγκόσμια ανάπτυξη και η πραγματικότητα αυτή οδηγεί σε πωλήσεις».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε τέσσερις μήνες. Ο δείκτης, υποχώρησε 1,6%, φθάνοντας στις 101,70 μονάδες, στις 12:45' μ.μ., στο Τόκυο, καθώς και οι 10 κλάδοι που τον απαρτίζουν, κινήθηκαν πτωτικά. Και οι περιφερειακοί δείκτες σημείωναν απώλειες σε κάθε μεγάλη αγοράς, εκτός από την Κίνα.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index και ο Dow Jones Industrial Average, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση της Fed. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας αυξήθηκαν 12 μονάδες βάσης, στο 4,64%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο και τη μεγαλύτερη αντίδραση σε μία απόφαση της Fed, από τον Ιούνιο. Το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός έναντι του ευρώ και του γιέν, κατά τη διαπραγμάτευσή του στη Ν. Υόρκη.

Η Fed αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,75%, προχωρώντας στην έβδομη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούνιο, ενώ επιτροπή της δήλωσε, ότι οι πιέσεις που ασκούνται στον πληθωρισμό, είναι μεγαλύτερες τους τελευταίους μήνες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχωρούσε κατά 1,2%, φθάνοντας στις 11.695,89 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 9 Δεκεμβρίου του 2004. Στη Ν. Κορέα, ο Kospi υποχώρησε 1,6%, τη στιγμή που στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε απώλειες 1,2%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρούσε κατά 1,2%. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο στις Φιλιππίνες, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα