Ιαπωνία: Η χαμηλότερη αύξηση των εξαγωγών μέσα σε 15 μήνες

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 07:43

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι ιαπωνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, καθώς οι φορτώσεις ηλεκτρονικών εξαρτημάτων μειώθηκαν, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, ενδέχεται να κλονιστεί.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, στο Τόκυο, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2003. Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 11,3%, και το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σε ποσοστό 22%, φθάνοντας το 1,09 τρισ. γιέν (10,36 δισ. δολ. ΗΠΑ).

«Είναι αναπόφευκτο. Η ανάπτυξη των εξαγωγών θα υποχωρήσει», ανέφερε ο Seiji Adachi, οικονομικός αναλυτής της Deutsche Securities Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι δαπάνες των καταναλωτών θα επηρεαστούν εάν τα βασικά επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, θα βλάψει τη ζήτηση για προϊόντα εξαγωγής».

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Seiko Epson Corp., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής εκτυπωτών στο κόσμο, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της περιορίστηκαν εξ αιτίας της μείωσης της διεθνούς ζήτησης για ηλεκτρονικά. Περαιτέρω μείωση του εμπορικού πλεονάσματος, θα συγκρατήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία αναδύθηκε από την ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2004.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Pioneer Corp., μετά το σχόλιο της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι οι πιέσεις του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί, τονώνοντας τις ανησυχίες, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα περιορίσουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε 1%, φθάνοντας στις 11.718,76 μονάδες, στη 1:01' μ.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα