Ν. Ζηλανδία: Σε επίπεδα ρεκόρ το ετήσιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 07:58

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών της Ν. Ζηλανδίας και σε επίπεδα ρεκόρ, το 2004, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αύξησε τη ζήτηση για αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα εισαγωγής, τονώνοντας έτσι τα κέρδη των ξένων εταιρειών.

Το ετήσιο έλλειμμα αυξήθηκε στα 9,39 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (6,9 δισ. δολ. ΗΠΑ), από 8,09 δισ. δολ. Ν.Ζ. το έτος μέχρι και τον Σεπτέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Γουέλλινγκτον. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα αυξανόταν στα 9,13 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας.

Ο διοικητής της Reserve Bank of New Zealand, Alan Bollard, προέβλεψε αυτόν τον μήνα, ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσει να αυξάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια, επισημαίνοντας, ότι αυτό δεν είναι το επιθυμητό για το μέλλον της οικονομίας. «Οι ξένοι επενδυτές δεν ανησυχούν για το έλλειμμα, επειδή η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας είναι δυνατή και τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ», ανέφερε ο Stephen Koukoulas, οικονομικός αναλυτής της TD Securities Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Η ανοχή που υπάρχει θα εκλείψει, εάν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξηθεί ακόμη περισσότερο». «Σε τρεις έως έξι μήνες, το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας ενδέχεται να γίνει αντικείμενο περαιτέρω διορθώσεων, καθώς η οικονομία συρρικνώνεται και το έλλειμμα διευρύνεται».

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησε στα 72,62 σεντς δολ. ΗΠΑ, από 72,96 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Αγοράστηκε στα 72,82 σεντς, στις 11:45’ π.μ., κατά τις συναλλαγές στο Γουέλλινγκτον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 12 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσον όρο 4,1% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, θα ανακοινωθούν αύριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα