Για μυστικές συναλλαγές παραπέμφθηκε ο Iάπωνας δισεκατομμυριούχος Tsutsumi

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 13:12

ME THN κατηγορία της πλαστογράφησης οικονομικών στοιχείων και μυστικών διαπραγματεύσεων, παραπέμφθηκε σήμερα σε δίκη, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρόεδρος της Japan Seibu Railway Co., Yoshiaki Tsutsumi.

Σε δίκη για πλαστογραφία και μυστικές συναλλαγές μετοχών, παραπέμφθηκε ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, Yoshiaki Tsutsumi.

Η Seibu, η οποία διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους που εκτελούν τα δρομολόγια μεταξύ του Τόκυο και των προαστίων του, κατηγορήθηκε για απάτη, με την πλαστογράφηση της λίστας των μετόχων. Η Kokudo Corp., εταιρεία real estate, στενά συνδεδεμένη με τον Tsutsumi, κατηγορήθηκε για μυστικές συναλλαγές, εξαπατώντας ιαπωνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της All Nippon Airways Co., να προχωρήσουν στην αγορά μετοχών, πριν από την αποπομπή της εταιρείας στις 17 Δεκεμβρίου, από το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά.

«Το θέμα της Seibu, καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολλές έξοδοι διαφυγής στο Χρηματιστήριο του Τόκυο και πολλά περιθώρια να κάνεις απάτη», ανέφερε ο Hideaki Kubori, δικηγόρος του γραφείου Hibiya Park Law Office, που εδρεύει στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ούτε οι λογιστές, ούτε το αρμόδιο υπουργείο μπόρεσαν να αποτρέψουν τις πλαστογραφίες που έγιναν. Οι ξένοι επενδυτές ενδέχεται να σκεφτούν, ότι η αγορά είναι αναξιόπιστη».

Η ποινική δίωξη του Tsutsumi, 70 ετών, ανοίγει τον δρόμο για την αναδιοργάνωση ενός από τους πιο πλούσιους ομίλους real estate της Ιαπωνίας, με δραστηριότητες σε γήπεδα γκολφ, θέρετρα χειμερινού σκι και ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο Tsutsumi ήταν ο πιο πλούσιος επιχειρηματίας στον κόσμο το 1990, ενώ πέρυσι η περιουσία του υπολογίστηκε σε 3,7 δισ. δολ. ΗΠΑ, από 16 δισ. δολ. ΗΠΑ, που είχε πριν από 14 χρόνια.

Εάν κριθεί ένοχος απάτης, ο Tsutsumi ενδέχεται να φυλακιστεί για πέντε χρόνια ή να πληρώσει πρόστιμο πέντε εκατ. γιέν, ενώ η Seibu εάν κριθεί ένοχη θα πληρώσει πρόστιμο 100 εκατ. γιέν (4,8 εκατ. δολ. ΗΠΑ). O Tsutsumi, που βρίσκεται υπό περιορισμό από τις 3 Μαρτίου, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα. Ο ίδιος, στις 13 Οκτωβρίου, αρνήθηκε ότι έκανε κάτι κακό.

Σύμφωνα με τους δημόσιους κατηγόρους, εάν ο Tsutsumi καταδικαστεί για μυστικές συναλλαγές, ενδέχεται να φυλακιστεί για τρία χρόνια και η Kokudo να καταβάλλει πρόστιμο 300 εκατ. γιέν.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Kokudo, Toshiyuki Ono και ο αντιπρόεδρος της Seibu, Masao Ishibashi, ζήτησαν δημόσια συγγνώμη, μέσω των Web sites των εταιρειών τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα