Η Θεσσαλονίκη κέντρο της παρουσίας της ΕΤΕ στα Βαλκάνια

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 13:16

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα οι συναντήσεις μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων και των γενικών διευθυντών των θυγατρικών εταιρειών της Εθνικής Τράπεζας στις πέντε βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, και FYROM) και των επικεφαλής 45 μεγάλων επιχειρήσεων – πελατών της Τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι συζητήσεις περιεστράφησαν στις ανάγκες που υπάρχουν στις χώρες αυτές για επενδύσεις και τραπεζική συνεργασία - δεδομένου ότι ορισμένοι από τους επιχειρηματίες ενδιαφέρονται αλλά δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε επενδύσεις – και, γενικότερα, στις υφιστάμενες συνθήκες και προοπτικές χωριστά σε κάθε μια βαλκανική χώρα, που αφορούν το σύνολο των επιχειρηματιών.

Στους επιχειρηματίες μίλησαν χθες βράδυ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κύριοι Τάκης Αράπογλου και Γιάννης Πεχλιβανίδης, κατά τη διάρκεια μεγάλου δείπνου που παρέθεσε η τράπεζα στους πελάτες της.

Ο κ. Αράπογλου τόνισε αρχικά ότι ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, που έχει ήδη το προβάδισμα στην αγορά των Βαλκανίων, επιδιώκει με μία σειρά νέων πρωτοβουλιών να ενισχύσει τον ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή. Επιδιώκει παράλληλα να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης στις πρωτοβουλίες που οι ίδιες θα λάβουν, ώστε η συμπρωτεύουσα να αποτελέσει για την τράπεζα το κέντρο της παρουσίας της στα Βαλκάνια.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου, αιτιολογώντας την έμφαση που δίνει η Τράπεζα στη συνεχή, περαιτέρω, ανάπτυξή της στα Βαλκάνια :

- Το 2004 οι ξένες επενδύσεις στις πέντε προαναφερθείσες βαλκανικές χώρες ξεπέρασαν συνολικά τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ (από τα οποία τα πέντε στη Ρουμανία), χρηματοδοτώντας, συνολικά, πάνω από το 80% του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών τους, με μέση αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 6%. Ενώ, στην Ελλάδα, το ίδιο έτος, οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 500 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας μόνο το 10% του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Οι αριθμοί αυτοί ομιλούν εύγλωττα, και καταδεικνύουν γιατί πρέπει να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια η προσπάθειά μας στα Βαλκάνια, κατέληξε ο κ. Αράπογλου.

Ακολούθως μίλησε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιάννης Πεχλιβανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στη διαπίστωση της ταχείας μετάβασης των γειτονικών μας χωρών στην οικονομία της αγοράς, με αποτέλεσμα τη ραγδαία βελτίωση των μακροοικονομικών τους επιδόσεων, και των προοπτικών σύγκλισης με την Ευρώπη –άμεσα για την Βουλγαρία και την Ρουμανία και με βελτιωμένες ελπίδες τα δυτικά Βαλκάνια. Σ’ αυτό το ελκυστικό περιβάλλον, η Εθνική Τράπεζα ενίσχυσε με ταχύ ρυθμό τη θέση της στην περιοχή, τόνισε ο κ. Πεχλιβανίδης, και παρέθεσε τα εξής χαρακτηριστικά στοιχεία :

· Τα απασχολούμενα κεφάλαια στη Νοτιανατολική Ευρώπη ανήλθαν στα €310εκατ. το 2004, αποτελώντας το 13% περίπου του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου.

· Το σύνολο ενεργητικού στην ΝΑΕ ανήλθε στο 4,3% του συνολικού ενεργητικού του Ομίλου (2004), ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο 7,3% το 2007.

· Το σύνολο δανείων στη ΝΑ Ευρώπη ανήλθε το 2004 στα € 1 414εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 37%, αποτελώντας το 5,2% του συνόλου των δανείων του Ομίλου.

Τα κέρδη προ φόρων από την περιοχή ανήλθαν στα €58εκατ. το 2004, παρουσιάζοντας αύξηση 32%, αποτελώντας το 8,5% των κερδών σε επίπεδο Ομίλου. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο αναμένουμε αύξηση κερδοφορίας 121% στα €121εκατ. (2007 – 11,5% των κερδών του Ομίλου).

· Το σύνολο των καταστημάτων στην περιοχή έφτασε τα 208 από τα οποία 110 στη Βουλγαρία, 29 στη Ρουμανία, 48 στα Σκόπια, 15 στη Σερβία – Μαυροβούνιο και 6 στην Αλβανία.

· Ο αριθμός προσωπικού στην περιοχή στο τέλος του 2004 ήταν 4.334 άτομα (το 23% του συνόλου), έναντι 4.389 το 2003.

· Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην αγορά της Βαλκανικής -την τέταρτη σε μέγεθος διεθνή παρουσία στην περιοχή - και το προβάδισμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Πεχλιβανίδης ανέφερε αναλυτικά τις θέσεις της Εθνικής Τράπεζας στην τραπεζική αγορά των Βαλκανίων και τις προτεραιότητές της ανά χώρα και καλωσόρισε και συνέστησε όλους τους εκπροσώπους των θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας στους καλεσμένους.

Στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση ήταν παρόντες, εκτός από τους επιχειρηματίες – μεγάλους πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Ν. Τσιαρτσιώνης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος, και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Τσιότρας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα