Συνεδριάζει η ΕΚΤ για τη Monte dei Paschi

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 13:08
UPD:14:11
REUTERS/Alessandro Bianchi

Σήμερα θα συνεδριάσει το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Monte dei Paschi di Siena για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν κατάρρευση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Η τράπεζα της Τοσκάνης έχει αιτηθεί παράτασης έως τις 20 Ιανουαρίου του 2017, προκειμένου να συγκεντρώσει επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 5 δισ. δολαρίων. Η αρχική προθεσμία ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η προσπάθεια της Monte dei Paschi προσκρούει στην πολιτική αβεβαιότητα, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο επενδύσεων στο εύθραυστο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το σχετικό ζήτημα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, δίχως ωστόσο, να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μελών της κεντρικής τράπεζας.

Πηγές προσκείμενες στην ιταλική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές πως σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, η Ρώμη είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση, με το ποσό των 2 δισ. ευρώ.   

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα