Reuters: Το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 19:26
UPD:19:52
REUTERS/Alessandro Bianchi

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, το ιταλικό δημόσιο εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του μεριδίου του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, μέσω της αγοράς ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και τη μετατροπή τους σε εταιρικά κεφάλαια.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, με το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας να διερευνά τους πιθανούς τρόπους κάλυψης της κεφαλαιακής «τρύπας» των 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, το ιταλικό δημόσιο εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του μεριδίου του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, μέσω της αγοράς ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και τη μετατροπή τους σε μετοχές.

Η γηραιότερη τράπεζα της Ευρώπης καλείται έως το τέλος του μήνα, να βρει πρόσθετα κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα - ως απόρροια της επικείμενης παραίτησης του Ματέο Ρέντσι - καθιστά απρόθυμους τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς σε περίπτωση «ναυαγίου» της ΑΜΚ, τότε η τράπεζα θα αναγκαστεί να υπαχθεί σε πακέτο διάσωσης, με τη συμμετοχή και του ιταλικού δημοσίου.

Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την άντληση πάνω από 1 δισ. ευρώ, μέσω της αγοράς χρέους μειωμένης εξασφάλισης από θεσμικούς επενδυτές, αλλά και την αγορά ομολόγων από επενδυτές λιανικής, προστατεύοντάς τους από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα».

Σημειώνεται ότι 40.000 επενδυτές λιανικής κατέχουν περίπου 2 δισ. ευρώ σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα εφαρμόσει το σχέδιο, εάν κριθεί αναγκαίο» σχολίασε κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Tο ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται αυτή τη στιγμή, στο 4%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα