Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
Θετικά στοιχεία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη περιέχει το πλαίσιο βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, επισημαίνουν Έλληνες τραπεζίτες, με τη μεγάλη εικόνα να περιλαμβάνει μια κάποια πρόοδο στο πολυδιαφημιζόμενο στόρι του ελληνικού χρέους. Για τις τράπεζες, η ανταλλαγή ομολόγων οδηγεί σε ένα έμμεσο όφελος, της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά ομολόγων, και άμεσα σε μια απώλεια δυνητικών κερδών που υπολογίζεται σε ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Το συνολικό όφελος για την οικονομία και τον κλάδο, πάντως, είναι πολλαπλάσιο εάν με τον τρόπο αυτό αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Είναι ενδεικτική η ενίσχυση των ελληνικών ομολόγων ήδη με την απόφαση του Eurogroup, όπως αποτυπώνεται στον δεκαετή τίτλο, και εκτιμάται περαιτέρω βελτίωση αν συνεχιστούν τα βήματα προόδου με ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η Citi μάλιστα αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες με βάση και την προοπτική αυτή και επισημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να οδηγήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και να φέρει στις ελληνικές τράπεζες όφελος 100-180 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα, λόγω των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και του χαμηλότερου κόστους κεφαλαίου.
Το θέμα του χρέους είναι κεντρικό στις επαφές με επενδυτές και μάλιστα, τόσο σήμερα στο συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο όσο και τη Δευτέρα στο Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη, τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα δεχθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις για τη διαδικασία ανταλλαγής.
Υπολογίζονται σε τίτλους ονομαστικής αξίας 34 με 35 δισ. ευρώ τα ομόλογα έκδοσης του ΕFSF και του ESM που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών και του χρηματοδοτικού κενού τραπεζών που διασώθηκαν, και τα οποία θα ανταλλαγούν με νέα ομόλογα έκδοσης ESM.
Το συνολικό ποσό των τίτλων που χρησιμοποίησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν ύψους 42,7 δισ. ευρώ, αλλά εξαιρούνται οι τίτλοι που έχουν πωληθεί στην ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και είναι ονομαστικής αξίας 8 δισ. ευρώ.
Στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίσκονται ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 29 δισ. ευρώ περίπου, όπως και ομόλογα ESM, ονομαστικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ που κατέχουν η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για ομόλογα ύψους 2,68 δισ. και 2,72 δισ. ευρώ, με τα οποία το ΤΧΣ κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 που έγινε με έκδοση μετοχών και coco’s.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που γνωρίζουν οι τράπεζες, η ανταλλαγή των ομολόγων αυτών που έχουν μέση λήξη τα 28,3 έτη, με τα νέα που θα εκδώσει ο ESM με σταθερό επιτόκιο και μέση διάρκεια λήξης 32,5 έτη, θα γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες και στη συνέχεια ο ESM θα τα επαναγοράζει επίσης σταδιακά -εκτιμάται σε ορίζοντα έτους- δίνοντας μετρητά στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να μην επωμιστούν το ρίσκο του σταθερού επιτοκίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επιτρέψει στον κλάδο να αποπληρώσει τον δανεισμό που έχει από την ΕΚΤ, αλλά και από τη διατραπεζική, με collateral τα ομόλογα του ΕFSF.
Ο ESM θα αγοράσει τα ομόλογα στο 100 και η διαφορά με την τιμή που έχει εγγραφεί στα βιβλία των τραπεζών αναμένεται να καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις είναι περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς κατείχε στις 30 Σεπτεμβρίου ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 11,8 δισ. ευρώ, καθώς και ομόλογα έκδοσης ESM 2,72 δισ. ευρώ. Κατά την ίδια ημερομηνία η Εθνική είχε ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ και ομόλογα έκδοσης ESM, ονομαστικής αξίας 2,68 δισ. ευρώ, ενώ έχει δρομολογήσει πρόωρη εξόφληση CoCo’s ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ομόλογο ESM. H Eurobank κατείχε στο τέλος Οκτωβρίου ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και η θέση της Alpha Bank υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ.