Εκρηξη σε εγκαταστάσεις της ΒΡ στο Τέξας, σε επίπεδα ρεκόρ η βενζίνη

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 07:27

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια της βενζίνης, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη, μετά την έκρηξη σε διϋλιστήριο της BP Plc στο Τέξας, το τρίτο μεγαλύτερο διϋλιστήριο των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι οι προμήθειες ενδέχεται να επηρεαστούν πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κατά την έκρηξη, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας, Don Parus, στην πόλη του Τέξας. Το περιστατικό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες μπορούν να παράγουν 460.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, σημειώθηκε τη στιγμή που τα αμερικανικά διϋλιστήρια αρχίζουν να δημιουργούν αποθέματα βενζίνης για την σημαντική ζήτηση που θα σημειωθεί την περίοδο μεταξύ της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, Memorial Day στις 30 Μαΐου και της εθνικής εορτής της «εργατικής Πρωτομαγιάς» των ΗΠΑ, την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

«Είναι ένα τεράστιο εργοστάσιο», ανέφερε ο Ed Silliere, αντιπρόεδρος της Energy Merchant LLC, στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας: «Εάν οι ζημιές που έγιναν είναι μεγάλες, αυτό θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες, καθώς είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στην εποχή της βενζίνης».

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Απριλίου, αυξήθηκε 1,26 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στο 1,5875 δολ. το γαλόνι, στις 10:05' μ.μ., στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μία ημέρα από τις 17 Μαρτίου, φθάνοντας το 1,608 δολ. το γαλόνι. Αυτή, ήταν και υψηλότερη τιμή στην οποία έκλεισαν ποτέ συμβόλαια που πλησιάζουν στη λήξη τους, από την έναρξη διαπραγμάτευσης του προϊόντος το 1984. Οι τιμές, σε όλη τη διάρκεια του μήνα, διατηρήθηκαν κοντά στα επίπεδα ρεκόρ.

Περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι της BP, νοσηλεύονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, ο οποίος μίλησε σήμερα στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν ακόμη μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν υπολογιστεί», συμπλήρωσε. Τα τελικά στοιχεία των ζημιών, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στη διάθεσή μας το πρωΐ της Παρασκευής».

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο τμήμα ισομερισμού, εκεί όπου παράγονται σύνθετα που χρησιμοποιούνται για την αύξηση των οκτανίων στην βενζίνη. Το τμήμα παράγει τουλάχιστον 27.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Tα υπόλοιπα τμήματα των εγκαταστάσεων, λειτουργούν κανονικά. Οι εγκαταστάσεις της BP στο Τέξας εκτείνονται σε 1.200 εκτάρια. Χτίστηκαν το 1934 και σήμερα διαθέτουν 30 τμήματα παραγωγής βενζίνης, ντήζελ και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι τιμές της βενζίνης διαπραγματευόντουσαν στα χαμηλότερα επίπεδα κατά τη κλασσική συνεδρίαση. Αρχισαν να ανακάμπτουν περίπου στις 2:20' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, 10 λεπτά πριν κλείσει το Χρηματιστήριο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, διαπραγματεύθηκε έξι σεντς υψηλότερα, φθάνοντας στα 53,87 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 10:17 μ.μ., τοπική ώρα. Νωρίτερα, σημείωνε άνοδο 69 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 54,50 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα