Ιαπωνία: Αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες, τόνωση της οικονομίας

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 08:03

ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ο κλάδος των υπηρεσιών της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, καθώς οι εταιρείες λιανικής πώλησης και οι εταιρείες χονδρικής, στήριξαν την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης, η αναλογία της ζήτησης για υπηρεσίες, αυξήθηκε 2,2% από τον Δεκέμβριο, εποχιακώς προσαρμοσμένος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Συνολικά 35 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει αύξηση 1,3%.

Η άνοδος των μισθών, τονώνει τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, βοηθώντας στην σταθερή ανάπτυξη, μετά την ύφεση του περασμένου έτους. Οι ιαπωνικές εταιρείες δαπανούν περισσότερα σε διαφημίσεις, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση των νοικοκυριών.

Οι μισθοί αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα, σε σύνολο τριών μηνών, τον Ιανουάριο, σε ποσοστό 0,4%, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση στις 8 Μαρτίου. Η οικονομία προσέθεσε 470.000 νέες θέσεις εργασίας, τις περισσότερες από το 1992 και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αυξήθηκε για δεύτερο μήνα, τον Φεβρουάριο.

Η Ιαπωνία εξήλθε της τέταρτης ύφεσης που γνώρισε από το 1991, στα τέλη του 2004, καθώς οι κατασκευαστές άρχισαν να αυξάνουν τα αποθέματά τους. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5%, σε ετήσια βάση.

«Η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και αυτό θα μεταφραστεί με την αύξηση των διαφημιστικών δαπανών», ανέφερε ο Toshio Miyagawa, πρόεδρος της Hakuhodo, σε συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Μαρτίου. Η Hakuhodo, η δεύτερη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία της Ιαπωνίας, εκτιμά, ότι τα καθαρά της κέρδη θα αυξηθούν κατά 40,6%, στα 10 δισ. γιέν (95 εκατ. δολ.), τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 11.779,43 μονάδες, στις 11 π.μ., στο διάλειμμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο.

Το εμπόριο χονδρικής αυξήθηκε 3,3% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου του 2004, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση και το λιανικό κατά 6,7%. Τα δύο μαζί, αποτελούν περίπου το 1/4 του δείκτη της ζήτησης υπηρεσιών. Η ζήτηση για οικονομικές υπηρεσίες και ασφάλειες, αυξήθηκαν σε ποσοστό 3%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομία της Ιαπωνίας ενδέχεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 1,9% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις 38 οικονομικών αναλυτών, στις 15 Μαρτίου, οι οποίοι ρωτήθηκαν από την Εconomic Planning Association.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα