Market beat: Στις Τράπεζες εστιάζεται το ενδιαφέρον μετά την απόφαση του Eurogroup

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 09:35
UPD:09:35
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Δυο θα μπορούσαν να είναι τα συμπεράσματα από την κίνηση του ΧΑ και των αγορών μετοχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με δεδομένη την παραίτηση Ρέντζι. Το πρώτο, έχει σχέση με την ύπαρξη του αντίστροφού της αρνητικής προκατάληψης. Αφορά στην ευκολία που είχαν οι επενδυτές να ρευστοποιούν μαζικά θέσεις σε κάθε σημαντική πολιτική εξέλιξη που πίστευαν ότι θα μπορούσε να φέρει ανατροπές στην επικρατούσα «κανονικότητα». Όπως τα δημοψηφίσματα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, που δεν τα είχαν προτιμολογήσει στις τιμές των αξιών που τους ενδιέφεραν. Έτσι κάθε φορά που εμφανιζόταν το «απροσδόκητο» τρέχανε να αδειάσουν θέσεις σε μετοχικές αξίες. Μετά δυο τρεις συνόδους ωστόσο, αυτή η στάση αποδεικνυόταν βιαστική και ζημιογόνα. Στην Ιταλική περίπτωση αποφάσισαν να μην αντιδράσουν παρόμοια.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα μάλιστα οι ασιατικές αγορές στις οποίες οι επενδυτές χθες δείλιασαν, μετά την έκβαση του Ιταλικού δημοψηφίσματος, τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών είναι τα μεγαλύτερα σε βάθος δυο εβδομάδων. Σε αυτό συνέβαλλε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τα θετικά δεδομένα για την οικονομία των ΗΠΑ και τα νέα επίπεδα ρεκόρ υψηλών για τον Dow.

Όσο για την Αθηναϊκή αγορά, η εντύπωσή μας είναι ότι μέτρησε μια ανάρτηση στο Reuters την Κυριακή, που έλεγε ότι οι ευρωπαίοι ετοιμάζονται να λύσουν τα θέματα με την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Γεγονός που επιβεβαίωσε η απόφαση του που υπήρξαν πολύ δελεαστικά βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αφήστε που η θέση μας ότι κανένας θεσμικός δεν πίστεψε πως θα επέλθει μια κοινά αποδεκτή λύση χωρίς καθυστερήσεις, ισχύει. Και  αυτό φάνηκε στην αδιαφορία που έδειξαν όλοι, όταν τα νέα στο εσωτερικό ήταν πως τη Δευτέρα δεν θα έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση. Έτσι, σε μια ώρα είχανε δώσει στις τράπεζες κέρδη ως +5% και οι ρυθμοί συναλλαγών την πρώτη ώρα έδωσαν τζίρο κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Μετά με την υποχώρηση των τιμών, ήρθε και η μείωση της όρεξης για συμμετοχή και ο τζίρος απλά διπλασιάστηκε, όταν συμπληρώθηκαν τέσσερις ώρες συναλλαγών. Σήμερα μπορεί να φανεί ότι δείλιασαν χθες οι θεσμικοί από την αρνητική προκατάληψη που υπάρχει για τον τρόπο που μπορεί να αντιδράσει η ελληνική πλευρά μετά τους πανηγυρισμούς για την επιτυχία στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Η Κυβέρνηση μάλλον θα αναγκαστεί να συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης, γιατί είναι συμφέρουσα η προσφορά για το χρέος, από τον συμβιβασμό μεταξύ των πιστωτών. Αλλά τότε θα είναι μεγάλες οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" αν το πλεόνασμα που υπογραφεί είναι στο 3,5%. Το βέβαιο είναι ότι οι Ιταλικές Τράπεζες θα περάσουν δύσκολες μέρες και πιθανά αυτό να φρενάρει την όρεξη για ρίσκο στις τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου. Αλλά τώρα είναι εντονότερη από ποτέ η βοήθεια στον ΓΔ από τις τράπεζες του 25άρη που θεωρητικά ευνοούνται από τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Το ποσοστό  του τζίρου τους ως προς τον συνολικό εκτινάχθηκε αφού οι τράπεζες αποτέλεσαν το 69,8% από 46,83% του συνολικού τζίρου.

Όπως αποδεικνύεται ακόμα και αν δεν επιβεβαιώνεται το καλύτερο σενάριο, μπορεί να υπάρξει δρόμος ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης που θα γίνει ομαλότερος στο εσωτερικό με το νέο περιτύλιγμα για την ιστορία του χρέους.

Αν όχι σήμερα σίγουρα αύριο οι δεύτερες σκέψεις θα αποτυπωθούν στο ταμπλό και εκτιμούμε ότι είναι προτιμότερη η σταδιακή τοποθέτηση στους νικητές της χρονιάς που συνεχίζουν την άνοδό τους μάλλον ως το τέλος του περιπετειώδους 2016.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ

Σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισανοι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να δείχνουν αμελητέα προσοχή στις πολιτικές εξελίξεις της Ιταλίας και στην παραίτηση του Ματέο Ρέντσι. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 19.216 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500σημείωσε κέρδη κατά 0,58% στις 2.204 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 1,01% στις 5.308 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της FairPoint Communications ενισχύθηκε κατά 0,53% χάρη στην εξαγορά από την Consolidated Communications. Σταθεροποιητικά παράλληλα, τερμάτισε η μετοχή της Apple, εξαιτίας της «βουτιάς» των πωλήσεων  Apple Watch κατά 71% στο γ’ τρίμηνο.

Στο χθεσινό δημοψήφισμα, οι Ιταλοί, σε ποσοστό σχεδόν 60%, απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, γεγονός το οποίο ισοδυναμεί με εκλογική ήττα του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σήμερα αναμένεται να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας.

Η κύρια ανησυχία συνίσταται στο εάν τελικώς, θα οδηγηθούμε σε εκλογική επικράτηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη» σχολίασε από την πλευρά του, ο Ρικ Σπούνερ, αναλυτής της CMC Markets.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τηςFederal Reserve στη συνεδρίαση της 13ης - 14ης Δεκεμβρίου. «Είμαι υπέρ της σταδιακής αύξησης, εφόσον η οικονομία παραμένει σε θετική τροχιά» δήλωσε ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,10% στα 51,11 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 0,35% στα 54,27 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε πτώση κατά 0,57% στα 1.171,10 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε οριακά κατά 0,02% στα 1,2722 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,86% στα 1,0761 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,16% στα 113,72 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της FairPoint Communications Inc., έναντι 1,50 δισ. δολαρίων (20,72 δολ./μετοχή), ανακοίνωσε η Consolidated Communications Holdings. Σύμφωνα με τους όρους του deal, το αντίτιμο είναι αυξημένο κατά 21,9% έναντι της τιμής της μετοχής της Fairpoint, την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υπηρεσιών της Markit διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 54,6 μονάδες, καταγράφοντας τον ένατο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών της ISM αυξήθηκε στις 57,2 μονάδες, έναντι 54,8 μονάδων τον Οκτώβριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε απώλειες της τάξης του 1% καθώς η μετοχή της UniCredit διολίσθησε κατά 3,36%, της Banca Popolare di Milano κατά 7,91% και της Banco Popolare Sc κατά 7,44%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Monte dei Paschi υποχώρησε κατά 4,21% εν μέσω των ανησυχιών για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι Ιταλοί, σε ποσοστό σχεδόν 60%, απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, γεγονός το οποίο ισοδυναμεί με εκλογική ήττα του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σήμερα αναμένεται να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας.

«Η κύρια ανησυχία συνίσταται στο εάν τελικώς, θα οδηγηθούμε σε εκλογική επικράτηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη» σχολίασε από την πλευρά του, ο Ρικ Σπούνερ, αναλυτής της CMC Markets.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, έντονος προβληματισμός επικρατεί στη Monte dei Paschi di Siena, καθώς η επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θέτει εν αμφιβόλων την υλοποίηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ιταλικής τράπεζας θα έχει συνάντηση με μία σειρά επενδυτών, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο κρατικής διάσωσης ορισμένων ιταλικών τραπεζών επανέφερε στο προσκήνιο ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Η Ιταλία ενδεχομένως να χρειαστεί να δαπανήσει δημόσιο χρήμα προκειμένου να διασώσει ορισμένες τράπεζες» τόνισε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ πτώση εμφάνισε τον Δεκέμβριο τοεπενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς ο πρόδρομος δείκτης της Sentix υποχώρησε στις 10 μονάδες έναντι 13,1 μονάδων τον Νοέμβριο. Η επιδείνωση του κλίματος οφείλεται, σύμφωνα με το γερμανικό ερευνητικό κέντρο, στην πολιτική αβεβαιότητα, η οποία έχει κυριαρχήσει στην Ευρωζώνη, τους τελευταίους μήνες.

Αντίθετα, αύξηση εμφάνισε τον Οκτώβριο του 2016 ο όγκος του λιανικού εμπορίου, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,1% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2016 και κατά 2,4% έναντι του Οκτωβρίου του 2015. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,2% και 3,5% αντίστοιχα.

ΧΑ

Στην σύνοδο της Δευτέρας του Eurogroup,  η εικόνα των συναλλαγών, δεν έμοιαζε πολύ με της Πέμπτης και της Παρασκευής που είχαν πτωτικό αποτέλεσμα. Στη τριτη σύνοδο του τελευταίου μήνα του 2016 οι θεσμικοί, εμφάνισαν συναλλακτικό ενδιαφέρον που έφερε το τζίρο κάτω από το μέσο όρο για την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Αυτός ήταν στα 73 εκατ. ευρώ τη μέρα. Η κίνηση του ΓΔ στηρίχθηκε στην επίδοση των Τραπεζών που ώθησαν ανοδικά και συγκεκριμένων κλαδικών δεικτών που είναι σε δυσμένεια. Το κλίμα στις ξένες αγορές υποβοήθησε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου αφού οι δείκτες στην Ευρώπη κινούνται σταθερά ανοδικά. Τα futures των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ειδοποιούσαν για ανοδικό ξεκίνημα.

Στην Αθήνα ο ΓΔ έφθασε να κερδίζει ως +1,99% στο διάστημα από 10:30 ως τις 11:59 και βρισκόταν διαρκώς σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα έγινε χωρίς χάσμα και οι βασικοί δείκτες με τέσσερα κύματα εντολών αγοράς μέχρι τις 12:00 είχανε γράψει τα μέγιστα μέρας μετά το μέγιστο για τον τραπεζικό δείκτη. Από τις 13:00 όμως, ξεκίνησε για τους βασικούς δείκτες μια πτωτική δυναμική να υπερισχύει, με την ανάλογη μείωση των κερδών των τραπεζικού. Ο ΓΔ έγραψε μέγιστο οριακά πάνω από τις 626 μονάδες με το μέγιστο ημέρας στις 626,14 μονάδες (+1,99%) στις 11:59. Την πορεία του τραπεζικού δείκτη, που άγγιξε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του στις 14:55 εκτός του ελάχιστου μέρας που ήταν η τιμή ανοίγματός του ήταν στις 813 μονάδες  σχημάτισαν κύματα αγορών ως τις 11:10 και πωλήσεων κατόπιν που τον είχαν οδηγήσει από το +5% στο +2,32%. Τότε και ο ΓΔ εμφάνισε τη μικρότερη θετική μεταβολή του μετά το μέγιστο μέρας και αντιστοιχούσε σε άνοδο +0,72% το ένα τρίτο δηλαδή της μέγιστης μεταβολής της. Από τις 15:00 οι πιέσεις επί των τραπεζών εξατμίστηκαν και ο δείκτης πέρασε πάνω από τις 8250 μονάδες με μεταβολή περίπου +3,5% κορύφωσε στο δεύτερο μέρος πάνω από τις 824,9 μονάδες ενώ άνοιξε στις 794 άρα το ελάχιστο ήταν η τιμή ανοίγματος. Ο μέσος όρος στην ίδια φάση έπιασε τιμή μια ανάσα πάνω το κλείσιμο της Παρασκευής αλλά μετά τις 16:35 επέστρεψαν οι πιέσεις για άλλα blue chip και η περίσσια στην προσφορά καθόρισε τάση ως τις τις δημοπρασίες.

Εκτός των κερδών των τραπεζικών μετοχών, για τις απώλειες ξεχώρισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,38% από -0,46%, ΔΕΗ -1,99%, ΕΕΕ-0,82%, ΟΛΠ -0,72%, και ΤΙΤΚ -0,92% από την πλευρά των blue chip και οδηγός της άμυνας που παράταξαν οι θεσμικοί ήταν οι ΒΙΟ +3,20%, ΕΛΠΕ +3,87%, ΜΥΤΙΛ +1,68% και ΦΦΓΚΡΠ +1,69% με πολλά σε άνοδο μικρή. Οι μετοχές του Τραπεζικού κλάδου είχαν τις εξής μεταβολές  ΑΛΦΑ +2,79% από -2,72%, ΕΤΕ +3,77% από -0,93%, ΕΥΡΩΒ +3,06% από -0,87% και ΠΕΙΡ +2,55% από -2,00%. Έγιναν κινήσεις που οδήγησαν τον ΓΔ σε επίπεδα πλησιέστερα στα ψηλότερα δεύτερου εξάμηνου. Από τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, εκτός των μικρών απωλειών αρκετών κλάδων που επιβάρυναν τον 25άρη, ο FTSEM εμφάνισε μεγάλη μεταβολή και έκλεισε στο +1,48% από -1,87% την προηγούμενη σύνοδο. Το επίτευγμα της μέρας ήταν η αναστροφή της πτώσης μετά δυο πτωτικές συνόδους. Ο ΓΔ πέρασε πάνω από το τεχνικής σημασίας όριο των 617 μονάδων, και το έχει μπροστά του σαν στήριξη.   

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου σταμάτησε η ενθυλάκωση κερδών από κινήσεις στο Νοέμβριο  καθώς πλησιάζουν ώρες με κρίσιμα γεγονότα.

Με μηδενικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, παρά το πάνω και κάτω στην εξέλιξή τους, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε ικανή να επανέλθει πάνω από τα επίπεδα των 617 μονάδων, απλά απέτυχε να τελειώσει τη διαπραγμάτευση δίπλα στο μέγιστο.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 9) με πέντε αμετάβλητα τις ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 25 από 17 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 21 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 60,557 από 55,645 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 42,27 από 26,06 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε πολύ από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 69,8% από 46,83% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν ανοδική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε ανοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των μέγιστων κερδών πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street και το πετρέλαιο. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,58%, ο CAC είχε μεταβολή +0,93%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,11%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν στις ασιατικές συναλλαγές προς πτωτικό άνοιγμα και μετά πέρασαν σε θετικό πεδίο είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα εμφάνισαν ανοδική εικόνα και αργότερα ο Dow Jones ενισχυόταν +0,44% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,65%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,03% και έφθασε στις 620,29 από 613,95 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1679,01 από 1665,46 με μεταβολή +0,05%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν σημαντική αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο  μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε 90 λεπτά μετά την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τραπεζών +2,99% από -1,89%, Εμπορίου +1,70% από -4,07%, Πρώτων Υλών +1,68% από +1,19%, ο FTSEM +1,48% από -1,87%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,45% από +0,52%, ο ΓΔ +1,03% από -0,11%, Πετρελαίου Αερίου +0,87% από -0,14%, ο 25άρης +0,81% από +0,05%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,38% από +0,45%, Ταξίδια Αναψυχή +0,26% από -1,24%, Ακίνητης Περιουσίας +0,24% από +0,73%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,11% από +1,65%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -1,21% από +2,36% Τροφίμων Ποτών -0,81% από +1,55% Κατασκευές Υλικά -0,77% από +0,74% και Τεχνολογίας -0,38% από +0,31%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Τηλεπικοινωνιών 0,00% από +2,33%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +12,36% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,557 από 55,645 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,676 από 6,087 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 54,536 από 47,693 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,900 από 0,558 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,794 από 43,490 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 109,714 από 78,395 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 64 από 39 των καθοδικών σε 31 από 54 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 15.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στη πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη πορεία σαν Γ με κεκλιμένη προς τα κάτω την πάνω γραμμή. Η τιμή του ανοίγματος (1664,83) ήταν το ελάχιστο μέρας. Το μέγιστο ήταν στις 1696,47 μονάδες και εμφανίστηκε στις 11:09 με μεταβολή του δείκτη +1,86%. Αμέσως μετά μια πλαγιοκαθοδική κίνηση τον έφερε στο κλείσιμο με κέρδη +0,81% στις 1679,01 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,349 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 849 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1695,75 μονάδες και κατώτερο στις 1665,00. Ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου έφθασε τα 126 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1694,50 μονάδες και κατώτερο στις 1673,50. Με τον δείκτη στις 1679,01 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1679,00 και της επόμενης σειράς στις 1679,75. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου ήταν 9097 και για την επόμενη στα 784. Η προ-πορεία των ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς έναντι του 25άρη, εξατμίστηκε.

Σε διεθνές επίπεδο, οι Αγορές εστιάζουν στην επόμενη ημέρα της Ιταλικής οικονομίας και στα μηνύματα από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες γύρω από την προσπάθεια της θωράκισης των ισολογισμών τους, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ανακοινώσεις του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη,  ως σήμερα δεν αναμένεται να προκαλέσουν κάποια έκπληξη, καθώς είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει να στηρίζει επιλεγμένες ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωζώνης.

Οι Ασιατικές μετοχές σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδό τους σε δύο εβδομάδες, σήμερα Τρίτη 6/12 και το ευρώ σταθεροποιήθηκε, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι οι  ρευστοποιήσεις μετά το δημοψήφισμα της Ιταλίας ήταν υπερβολικές, ενώ εύρωστα οικονομικά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ βοήθησε επίσης το φρόνημα των επενδυτών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων υπάρχει μικρή πρόοδος, χωρίς, παρ' όλα αυτά, να φαίνεται ότι θα βγει 'λευκός καπνός' στο Eurogroup της Δευτέρας. Το πιο πιθανό είναι να γίνουν οι γνωστές και απαραίτητες δηλώσεις για το θετικό των διαπραγματεύσεων, αλλά όλα δείχνουν ότι τυχόν λύση θα υπάρξει σε έκτακτο.

Η Κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι έχει εγκλωβιστεί, μιας και σε περίπτωση που δεν αποδεχτεί την συμφωνία θα πρέπει να έχει αποφασίσει ότι θα πάει σε εκλογές. Χρόνος για την οικονομία δεν υπάρχει καθώς χάθηκε στην πορεία..

Το Ελληνικό 10ετές spread μας προϊδεάζει ότι πάμε σε λύση. Για να καταλάβουμε με νούμερα να πούμε πως μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες το spread από τις 860 μονάδες βρίσκεται πέριξ των 600 θυμίζοντας πως περίπου στο 450 είχαμε έκδοση το 2014.

Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση δεν γίνεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμών, αλλά μεταξύ Ευρωπαίων και IMF. Το πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι και ότι πιο εύκολο να επιτευχθεί, ούτε από δυνατές Οικονομίες, πόσο μάλλον από μία Οικονομία όπως η Ελληνική, η οποία βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία 6 χρόνια.

Οπότε η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συνεχίσει με τις πιθανότητες να είναι πλέον τεράστιες να ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" αν το πλεόνασμα που υπογραφεί είναι στο 3,5%.

Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει "Ελντοράντο επενδύσεων" τα επόμενα χρόνια, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση. Η εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ένταξη στο "QE" θα μπορούσε να δώσει, σε πρώτη φάση, μία σημαντική ώθηση, όχι τόσο λόγω κεφαλαίων, αλλά όσο πραγματικής εμπιστοσύνης από πλευράς Θεσμών και κυρίως ΕΚΤ, για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.

Όλα αυτά για να επιστρέψουμε και πάλι στο 2014, έχοντας χάσει, φυσικά, τον Τραπεζικό κλάδο από τα χέρια μας και παράλληλα πολύτιμο χρόνο.

Ο τζίρος φαίνεται να σταθεροποιείται πάνω από τα 50 εκατομμύρια, γεγονός πολύ θετικό, ενώ αν συνεχίζουμε να βλέπουμε "πακέτα" μεγάλα, θα ακολουθήσει σίγουρα και μπαράζ αναβαθμίσεων τόσο σε τίτλους αλλά και στην Οικονομία. Ας ελπίσουμε ότι έστω το 2016 είναι η απαρχή ενός νέου ξεκινήματος για την Ελληνική Αγορά. Στο μηνιαίο γράφημα του ΓΔ φαίνεται πως ο ουσιαστικός πάτος ήταν το 2012, μιας και η διαφορά είναι η "πτώχευση" του Τραπεζικού κλάδου που επηρέασε σημαντικά τον Δείκτη.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως το 2017 που έρχεται μπορεί να είναι χρονιά σημαντικών αποδόσεων που μπορεί να ξαφνιάσουν και τους πιο αισιόδοξους σε περίπτωση που όλα πάνε κατ΄ ευχήν. Η Αγορά δεν φοβάται πολιτικές εξελίξεις, κάτι που είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στο παζλ.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

Για την εβδομάδα που ξεκίνησε, από διαγραμματική άποψη, 'κλειδί' για τη συνέχιση των ανοδικών διαθέσεων, στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., είναι η παραμονή του πάνω από τις 600 μονάδες, επίπεδο στο οποίο διασπάστηκε η  πτωτική γραμμή τάσης ενός έτους.

Η πρόσφατη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας ευνοεί τη συνέχιση του ανοδικού σεναρίου. Στις τελευταίες συνεδριάσεις, η Αγορά, καθόλου συμπτωματικά, ξεπέρασε το κλείσιμο που σημείωσε πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά η ζώνη των 632 - 634 μονάδων δημιουργεί διπλή αντίσταση.

Σε διεθνές επίπεδο, οι Αγορές εστιάζουν, ήδη, στην επόμενη ημέρα της Ιταλικής πολιτικής σκηνής και στα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες στα πλαίσια θωράκισης των ισολογισμών τους, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι ανακοινώσεις του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη, δεν αναμένεται να προκαλέσουν κάποια έκπληξη, καθώς είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει να στηρίζει επιλεγμένες ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωζώνης.

Στον κλάδο των Εμπορευμάτων, το Αργό Πετρέλαιο κάνει νέα προσπάθεια (την τρίτη του φέτος) να ξεπεράσει τα $52, ενώ το Φυσικό Αέριο ολοκληρώνει μία εντυπωσιακή χρονιά κερδών, πλέον, σε υψηλό 2 ετών.

Η υπεραπόδοση των Ενεργειακών Εμπορευμάτων δημιουργεί κάποιες ανησυχίες ότι βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια του ανοδικού "κύκλου" των μετοχών στη Νέα Υόρκη, με τον Dow Jones, όμως, να παραμένει σε αγοραστικό "mode", εν όψει, μάλιστα, του παραδοσιακά δυνατού κλεισίματος του χρηματιστηριακού έτους στη Wall Street.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδό τους σε δύο εβδομάδες, σήμερα Τρίτη 6/12 και το ευρώ σταθεροποιήθηκε, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι οι  ρευστοποιήσεις μετά το δημοψήφισμα της Ιταλίας ήταν υπερβολικές, ενώ εύρωστα οικονομικά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ βοήθησε επίσης το φρόνημα των επενδυτών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αναπήδησε +0,8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της από την 22η Νοεμβρίου, σπάζοντας δύο ημέρες πτώσης. Στην Κορέα ο KOSPI αναρριχήθηκε 1,45%, ενώ η αγορά μετοχών στην Ιαπωνία είδε τον ΝΙΚΚΕΙ με κέρδη 0,8% που στο δεύτερο μέρος μειώθηκαν στο +0,36%.

Τα χρηματιστήρια στη Wall Street ανέβηκαν τη Δευτέρα, με τον δείκτη Dow Jones για τις βιομηχανίες έπιασε φρέσκα επίπεδα ρεκόρ μετά από έκθεση από τον τομέα των υπηρεσιών, που παρουσίασε περαιτέρω δύναμη για την εγχώρια οικονομία.

Η δραστηριότητα στις Υπηρεσίες χτύπησε ένα υψηλό ενός έτους, το Νοέμβριο, με ένα κύμα που ενίσχυσε τις προσλήψεις, τον περασμένο μήνα.

Η είδηση ​​ώθησε τις αποδόσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων υψηλότερα με την απόδοση για το διετές κοντά στο επίπεδο 1,13%, όχι μακριά από ένα υψηλό εξαετίας στο 1,17% στα τέλη Νοεμβρίου.

Στις Κινεζικές αγορές ήταν ιδιαίτερη η έμφαση μετά την πτώση τους τη Δευτέρα, με επικεφαλής τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης αν και προς το τέλος των συναλλαγών ο SSE Composite Index εμφάνισε οριακές απώλειες. Στο Χονγκ Κονγκ η μετοχές κινήθηκαν ανοδικά επίσης με κέρδη +0,66%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ σταθεροποιήθηκε μετά την αναπήδηση από ένα χαμηλό σχεδόν 21 μηνών την προηγούμενη ημέρα μετά την ήττα που σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi. Νικήθηκε σε ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το Εurogroup μπορεί να ενέκρινε χθεςβραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ελαφρύνουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060, ωστόσο φαίνεται ότι τα ανοικτά θέματα σε σχέση με την εκκρεμή δεύτερη αξιολόγηση επιβάλλουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε χθες ότι για μπει στο πρόγραμμα επιθυμεί σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% ετησίως.

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε ό,τι αφορά την τεχνική συμφωνία για τη β' αξιολόγηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα.

«Πρόκειται για πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα από ό,τι αναμέναμε ή ελπίζαμε το Μάιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση τουEurogroup, το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη, επικαλούμενος τις αναφορές του επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, για μείωση κατά 20% του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα αρχίσει άμεσα να βοηθά την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το ΔΝΤ καλωσορίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά θεωρεί ότι δεν είναι επαρκή», δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου, σχολιάζοντας την απόφαση της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ίδιος αξιωματούχος -ο οποίος δεν κατονομάζεται- επεσήμανε πως το ΔΝΤ επιμένει οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 να μην ξεπερνούν το 1,5%, εκτιμώντας ότι οποιοσδήποτε υψηλότερος στόχος είναι μη ρεαλιστικός.

Καλό για την Ελλάδα χαρακτήρισε το Eurogroup της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. “Πράσινο φως” για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», αναφέρει επίσης σε ανάρτησή του στοTwitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ.

Εφικτό θεωρεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός του 2016 ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ανέφερε επίσης ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο κ. Σαπέν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εφόσον εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διαβλέπει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, εν μέσω των διαρκών αντεγκλήσεων μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για χρέος και δημοσιονομικούς στόχους. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το πρώτο σενάριο έγκειται στον συμβιβασμό μεταξύ Γερμανίας και Ταμείου για το ύψος των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων. Η εναλλακτική «λύση», στον αντίποδα, περιλαμβάνει τη σιωπηλή αναβολή των κρίσιμων ελληνικών θεμάτων έως το επόμενο καλοκαίρι και συγκεκριμένα, έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και επί δικαστικού εδάφους για το εγχείρημα της εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, καθώς -όπως αναφέρουν πληροφορίες- χθες, και μετά την καθυστέρηση σχεδόν 45 ημερών, ορίστηκε εντέλει ο εισηγητής της υπόθεσης. Μολονότι το στοίχημα με τον χρόνο παραμένει δύσκολο, νομικοί κύκλοι μιλώντας στη «Ν» ανέφεραν ότι δύναται να υπάρξει πόρισμα εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, δεδομένου ότι μεσολαβεί η διακοπή των ακροάσεων για την εορταστική περίοδο, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα από πλευράς δικαστικών να προχωρήσουν με τις εισηγήσεις τους.

Την ώρα που η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο πώς θα δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες ώστε η ανάπλαση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό να προχωρήσει γρηγορότερα, αλλά και πώς αυτή θα καταστεί ελκυστική για να προσελκύσει τους επιπλέον 500.000 ξένους επισκέπτες στην Αθήνα (όπως εκτιμάται) για να είναι βιώσιμη, η όποια… πρόοδος εξαντλείται στο πώς θα πάμε τα χρονοδιαγράμματα ακόμα πιο πέρα.

Την πώληση ομολογιών ομολογιακού δανείου της MIG, με συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Eurobank. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με επενδυτικά κεφάλαια της Fortress Investment Group LLC και είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την ελληνική τράπεζα. Στο πλαίσιο του deal, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Euobank ενήργησε η Morgan Stanley & Co. International.

Την πρώτη άδεια διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έλαβε και επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Aktua Hellas, εταιρεία που ανήκει στην Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,79% και την ισπανική Aktua, την οποία εσχάτως εξαγόρασε το Lindorff Group. H Aktua Hellas που θα διαχειρίζεται δάνεια λιανικής της ελληνικής τράπεζας που θα φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Να χρησιμοποιήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο για φιλο-αναπτυξιακούς σκοπούς κάλεσε εκ νέου τις πλεονασματικές χώρες της Ευρωζώνης το Eurogroup, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της πρωινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

«Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό ισοζύγιο του προϋπολογισμού τους, προκειμένου να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και την αναπτυξιακή τους δυναμική» επισήμανε μεταξύ άλλων, το Eurogroup.

Ως προάγγελο νέας αναταραχής, η οποία μπορεί να διαχυθεί από την πολιτική αρένα στην οικονομία, περιγράφει το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος στην Ιταλίαο επικεφαλής της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη «κινδυνεύει ιδιαίτερα». Σε επιστολή του προς τους εργαζομένους, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στον ιστότοπο της Deutsche Bank, ο κ. Κράιαν αναφέρει επίσης πως η γερμανική τράπεζα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόοδο των συνομιλιών.

Αίτημα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) υπέβαλε η Trivago, θυγατρική της Travel B.V. Η ολλανδική εταιρεία αιτήθηκε της έκδοσης 28,5 εκατομμυρίων μετοχών, αξίας 13 έως 15 δολαρίων. Η μετοχή της Trivago, εφόσον καταστεί αποδεκτό το σχετικό αίτημα, θα διαπραγματεύεται στον δείκτη Nasdaq με το διακριτικό σύμβολο «TVRG».

Σε 1,211 τρισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,211 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε τη 2η Δεκεμβρίου, έναντι 1,197 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (25/11/2016). Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 203,4 δισ. ευρώ, στην αγορά ABS (Asset-backed securities), ύψους 22,5 δισ. ευρώ και στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ύψους 48,2 δισ. ευρώ. 

Για τον κίνδυνο επιβράδυνσης του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προειδοποίησε την Ιταλία ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, στον απόηχο της χθεσινής επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Χρειαζόμαστε μία ένδειξη ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα» πρόσθεσε ο Γερμανός τραπεζίτης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι το χθεσινό «όχι» δεν αποτελεί και «το τέλος του κόσμου».

Την εξαγορά της FairPoint Communications Inc., έναντι 1,50 δισ. δολαρίων (20,72 δολ./μετοχή), ανακοίνωσε η Consolidated Communications Holdings. Σύμφωνα με τους όρους του deal, το αντίτιμο είναι αυξημένο κατά 21,9% έναντι της τιμής της μετοχής της Fairpoint, την Παρασκευή.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα