Ευκλ. Τσακαλώτος για χρέος: Πιο φιλόδοξα μέτρα από ό,τι αναμέναμε

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 21:12
UPD:06/12/2016 01:30
SOOC/Aris Oikonomou

«Οι περισσότερες χώρες αναγνώρισαν τις μεταρρυθμίσεις και που έχει κάνει η Ελλάδα. Αυτή η πρόοδος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από το ΔΝΤ» σημείωσε o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

 

«Πρόκειται για πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα από ό,τι αναμέναμε ή ελπίζαμε το Μάιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη, επικαλούμενος τις αναφορές του επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, για μείωση κατά 20% του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα αρχίσει άμεσα να βοηθά την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη β' αξιολόγηση, είπε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) προχωρά. «Προχωρά ως προς τον προϋπολογισμό για το 2017, θέμα το οποίο έχει κλείσει. Σχετικά με το 2018, το κενό κλείνει. Υπάρχουν τρία ή τέσσερα θέματα που είναι ακόμη ανοικτά και πρέπει να συζητηθούν, αλλά όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν και σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. 

«Έχουμε ένα δεύτερο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης, αναμένουμε ένα τρίτο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης και συνεπώς, εκτιμούμε ότι ενδέχεται να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους. Το πλαίσιο είναι επίσης ότι το τελευταίο 1,5 έτος, η ελληνική οικονομία έχει πραγματοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις. Είναι αποδεκτό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται είναι πολύ εντυπωσιακός και ότι είναι πλέον η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις αυτές να αποφέρουν καρπούς», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

ΕΡΤ

Είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ «να μην θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο αυτή εξαιτίας μιας αυξανόμενης αβεβαιότητας».

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη, κατά στις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι συνομιλίες να διεξαχθούν εντός των δεσμεύσεων του μνημονίου κατανόησης, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να εγερθούν απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας που δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα