Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο αύξησε την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό με βάση το εθνικό τους νόμισμα.

«Το δολάριο ισχυροποιείται και αυτό είναι καλό για την αγορά, ιδίως για τους εξαγωγείς», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 9,4 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ισχυρό δολάριο καταδεικνύει και την αιοσοδοξία για την προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ».

Ο δείκτης Νikkei 225 κέρδιζε 0,4%, φθάνοντας στις 11.805,07 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα, αναρριχήθηκε 1,5%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη από οποιονδήποτε άλλον δείκτη σήμερα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν, ταλαντεύθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών. Πτωτικά κινούντο οι δείκτες στην Κίνα. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και το Χονγκ Κονγκ, λόγω εθνικής εορτής.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας και κυριαρχείται από δολάρια των ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 0,3%.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα, που οι επενδυτές μπορούν να πουλήσουν μετοχές σε πολλές ιαπωνικές εταιρείες και να εισπράξουν μερίσματα για την χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, ανέφερε ο Masayoshi Yano, στέλεχος της Tokai Tokyo Securities Co., στο Τόκυο. Αυτό, επέδρασε στον δείκτη.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωναν άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 4.050 γιέν η μία. Η εταιρεία πραγματοποιεί το 70% των συνολικών της λειτουργικών κερδών στη Β. Αμερική.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας κέρδιζαν 1%, φθάνοντας στα 510.000 γουόν η μία. ΟΙ μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, σημείωναν κέρδη 2,7%, φθάνοντας στις 57.700 γουόν η μία.

Κέρδη 1,3% σημείωναν οι μετοχές της Honda, της υπ'αριθμόν τρία αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, φθάνοντας στις 5.460 γιέν η μία. Η εταιρεία πραγματοποιεί το 80% των λειτουργικών της κερδών στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Canon Inc., της παραγωγού των μηχανών Eos, σημείωναν άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 5.630 γιέν η μία. Το 70% των εσόδων της, προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, φθάνοντας στα 106,98 έναντι του γιέν κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία. Βρίσκεται 0,6% υψηλότερα από το κλείσιμο της 25ης Μαρτίου. Πτωτικά κινήθηκε το γουόν για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στο 1.016. Ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα βοηθά τις ασιατικές εξαγωγικές εταιρείες και εκείνες που έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, να αυξήσουν την αξία των πωλήσεών τους, που πραγματοποιούνται σε δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα