Ανάσα για την Ευρώπη

Στα ψηλότερα έξι εβδομάδων οι δείκτες
Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2005 00:01

ΠΑΝΩ από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, καθώς η ανάκαμψη του δολαρίου βελτίωσε το επενδυτικό κλίμα, ενώ στη Ασία η εικόνα ήταν αρνητική.

Οι μετοχές εταιρειών του τομέα τηλεπικοινωνιών συμπεριλαμβανομένων της Vodafone και της BT Group Plc. κινήθηκαν ανοδικά λόγω των προσδοκιών για αύξηση των μερισμάτων και επαναγορά ιδίων μετοχών καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Υπάρχουν ενδείξεις για πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς αλλά η εισροή μετρητών απ' αυτές τις εταιρείες παραμένει ισχυρή, εκτιμούν αναλυτές.

Η ενίσχυση του δολαρίου βοήθησε εταιρείες με κερδοφορίες εκπεφρασμένες σε δολάρια που ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους σε άλλα νομίσματα και ευνόησε επίσης μερικές εξαγωγικές ευρωπαϊκές εταιρείες να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Τα κέρδη των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών ήταν περιορισμένα λόγω της BP της οποίας η μετοχή έχασε 1,4% στον απόηχο της τρομακτικής έκρηξης στο γιγαντιαίο διυλιστήριο στο Τέξας.

Επίσης η πτώση μετοχών εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα όπως της BT Billiton κατά 1,7% και της Rio Tinto Plc. κατά 1,2% άσκησαν πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο μείωσης της ζήτησης εμπορευμάτων από την Κίνα- την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στο άνοιγμα των συναλλαγών και οι 14 δείκτες των δυτικών ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκαν ανοδικά εκτός από την αγορά της Πορτογαλίας.

Ο δείκτης CAC-40 της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 0,5% ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,2% και ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,1%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και μέχρι τις 29 Μαρτίου λόγω αργιών για τον εορτασμό του Πάσχα.

Οι επενδυτές παίρνουν ασφαλείς θέσεις εν όψει του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο μέτωπο των εταιρικών κερδών και της οικονομίας.

Οι φόβοι για την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων άσκησαν πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας λόγω της αβέβαιης προοπτικής για το μέλλον των μετοχών του μεταλλευτικού κλάδου.

Η μετοχή της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας BHP υποχώρησε κατά 1,8% και της Posco της μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβος της Ν. Κορέας έχασε 3,6%.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε μόνον κατά 0,06% και έκλεισε στις 11.745,97 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα