Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του γιέν στην Ασία

Καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 07:07

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, έναντι του γιέν, αναρριχήθηκε το δολάριο των ΗΠΑ στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve ενδέχεται να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού μέσα σε μια πενταετία, το 2005.

Οι διαπραγματευτές και οι επενδυτές ήταν περισσότερο αισιόδοξοι και αύξησαν τη συναλλακτική τους δραστηριότητα σε δολάρια έναντι του ευρώ σε χρονικό διάστημα 17 μηνών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News, προκειμένου να εισπράξουν τα κέρδη και το δολάριο των ΗΠΑ κινήθηκε καλύτερα από κάθε άλλη φορά σε ένα τρίμηνο, από το 2001. Εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας για δεύτερο μήνα, τη στιγμή που η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών.

«Το δολάριο θα ανατιμηθεί περισσότερο», ανέφερε ο Toru Umemoto, αναλυτής αγορών στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η Fed, θα επιταχύνει τη σκληρή νομισματική πολιτική της».

Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 106,85 γιέν στις 12:12' μ.μ., στο Τόκυο, από 106,40 γιέν που ήταν στις 25 Μαρτίου στη Ν. Υόρκη. Εφθασε στα 106,99 γιέν και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου. Εναντι του ευρώ το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, στο 1,2901.

Φέτος το δολάριο βρίσκεται 5,1% υψηλότερα του ευρώ, οδεύοντας να κλείσει το τρίμηνο με κέρδη από τα αντίστοιχα που είχε εμφανίσει, το πρώτο τρίμηνο του 2001. Σήμερα σημείωσε άνοδο έναντι 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου.

Στις 22 Μαρτίου η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας για έβδομη φορά από τον Ιούνιο. Την τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκαι κατά 0,5%, ήταν τον Μάϊο του 2000.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα