Ιαπωνία: Μείωση των καταναλωτικών δαπανών, αύξηση της ανεργίας

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 07:42

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ υποχώρηση, απ' ό,τι αναμενόταν, σημείωσαν τον Φεβρουάριο, οι δαπάνες των καταναλωτών στην Ιαπωνία και αυξήθηκε η ανεργία, καταδεικνύοντας, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενδέχεται να μην βασιστεί στους καταναλωτές, προκειμένου να οδηγηθεί από την ύφεση, στην ανάκαμψη.

Πέρυσι, οι δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν το ήμισυ της οικονομίας της χώρας, μειώθηκαν τα δύο τρίμηνα, περιορίζοντας τις πωλήσεις των πολυκαταστημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Isetan Co.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, ανά μισθωτό, υποχώρησαν 4,1% από τον Φεβρουάριο – εποχιακώς προσαρμοσμένες – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Τόκυο. Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,7% από τα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών του 4,5% και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 2,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση.

Πέρυσι, οι δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν το ήμισυ της οικονομίας της χώρας, μειώθηκαν τα δύο τρίμηνα, περιορίζοντας τις πωλήσεις των πολυκαταστημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Isetan Co.

Οι ιαπωνικές εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης των μισθών των εργαζομένων τους, καθώς κοιτάζουν να προστατεύσουν τα κέρδη από το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε οι δαπάνες των καταναλωτών να καταστούν η ατμομηχανή, που θα βγάλει την ιαπωνική οικονομία από αυτήν την κατάσταση», ανέφερε ο Naoki Iizuka, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Dai-Ichi Life Research, στο Τόκυο. Η Dai- Ichi Mutual Life Insurance Co., η υπ' αριθμόν δεύτερη σε μέγεθος ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, κατέχει ιαπωνικά ομόλογα, αξίας 93 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Ο Nikkei 225 Stock, υποχωρούσε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 11.720,77 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Ito-Yokado Co. και της Nippon Telegraph & Telephone Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα