Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 07:01
UPD:07:08

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς εκθέσεις έδειξαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, υποχώρησαν, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι ο περιορισμός της ζήτησης από το εξωτερικό, θα περιορίσει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών της περιφέρειας. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Sony Corp. και της Hyundai Motor Co.

«Οι συνθήκες γίνονται χειρότερες και αυτό θα επιδράσει αρνητικά στο αίσθημα της αγοράς», ανέφερε ο Mitsushige Akino, ο οποίος διαχειρίζεται 190 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Ichiyoshi Investment Management, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η έκθεση για την παραγωγή της Ιαπωνίας, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο, ότι η ανάκαμψη στο εσωτερικό της χώρας, ενδέχεται να καθυστερήσει».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,4%, φθάνοντας στις 98,62 μονάδες, στις 11:25' π.μ., ώρα Τόκυο, διευρύνοντας τις απώλειες δύο ημερών, στο 2%. Επτά από τους 10 συνολικά κλάδους της βιομηχανίας, σημείωναν απώλειες.

Ο Nikkei 225 υποχωρούσε 0,4%, φθάνοντας στις 11.557,05 μονάδες, τη στιγμή που ο δείκτης Kospi στην Ν. Κορέα σημείωνε απώλειες 0,6%. Ολοι οι άλλοι περιφερειακοί δείκτες κινούντο επίσης πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ κα την Ταϊβάν, όπου σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση.

Ο MSCI Asia-Pacific, αυτόν τον μήνα, υποχώρησε σε ποσοστό 5%, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, σε χρονικό διάστημα 11 μηνών.

Αλλες κυβερνητικές εκθέσεις, την εβδομάδα που πέρασε, έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε επίσης στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και τη Ν. Κορέα, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι τιμές ενεργείας, άφησαν τους καταναλωτές στις ΗΠΑ - τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ασίας - με λιγότερα χρήματα.

Οι μετοχές της Sony, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, υποχωρούσαν 1,6%, φθάνοντας στις 4.210 γιέν. Η εταιρεία πραγματοποιεί το 1/3 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Hyundai Motor, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, έχαναν 2,3%, φθάνοντας στις 55.400 ουόν η μία.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε ένα έτος, σε ποσοστό 2,1%, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, υποχώρησε στο 102,4 τον Μάρτιο, χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Αυτόν τον μήνα, η Federal Reserve, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για έβδομη φορά, από τον Ιούνιο του 2004, στο 2,75% και οι τιμές της βενζίνης, αναρριχήθηκαν πάνω από τα δύο δολ. το γαλόνι.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας τη Ν. Κορέας, υποχωρούσαν 0,9%, φθάνοντας στις 497.500 ουόν η μία. Οι μετοχές της Singapore Creative Technology Ltd., η οποία παράγει ψηφιακά music playres, τα οποία ανταγωνίζονται το iPod της Apple Computer Inc., κατρακύλησαν σε ποσοστό 3,1%, φθάνοντας στα 15,90 δολ. Σιγκαπούρης η μία. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, έχαναν 0,9%, φθάνοντας στα 50,70 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Οι μετοχές των μεταλλουργιών της Αυστραλίας, όπως της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, σημείωναν απώλειες, καθώς εικάζεται ότι το ράλι των τιμών των μετάλλων, την τελευταία τετραετία, περιορίζει την ανάπτυξη των κερδών.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, BHP, υποχωρούσαν 1,8%, φθάνοντας στα 17,63 δολ. Αυστραλίας η μία και οι μετοχές τη υπ'αριθμόν τρία μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, Rio Tinto, σημείωναν απώλειες 1,6%, φθάνοντας στα 44,07 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της BHP και της Rio, σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό 15% και 13% αντιστοίχως, φέτος, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης επορευμάτων από την Κίνα.

Το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του χρυσού, ενδέχεται να είνα κοντά στο ανώτατο σημείο», ανέφερε ο Daniel L. Chesler, ανεξάρτητος αναλυτής των αγορών. Οι τιμές των εμπορευμάτων έφθασαν στα ύψη, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα, τόνωσαν τη ζήτηση των μετάλλων, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

«Οι επενδυτές παίρνουν τα κεφάλαιά τους από εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία, που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν μεγαλύτερο ρίσκο και αυτά περιλαμβάνουν τις μετοχές των κινεζικών εταιρειών, όπως των μεταλλουργιών», ανέφερε ο Hans Kunnen, ο οποίος διαχειρίζεται 15 δισ. δολ. ΗΠΑ, σε μετοχές με την Colonial First Stata, τη μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων της Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα