Χωρίς κατεύθυνση

Από απουσία κινήτρων
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:06:25

Η ΑΠΑΘΕΙΑ των επενδυτών και η απουσία κινήτρων αποτυπώθηκαν στην πορεία των μετοχών, οι οποίες κινήθηκαν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση στη Wall Street, ενώ η Ευρώπη ενισχύθηκε οριακά, μετά το διάλειμμα των τεσσάρων ημερών.

Οι ενθαρρυντικές ειδήσεις για νέες εξαγορές και η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλαν στο σταθεροποιητικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη Wall Street, αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την πορεία του πληθωρισμού και τα εταιρικά κέρδη.

Τα στοιχεία για μικρή πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ είχαν μικρές επιπτώσεις στην αγορά.

Οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, όπως της Exxon Mobil Corp. και της ChevronTexaco, κινήθηκαν υψηλότερα, καθώς τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αγορές στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση για να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Οι επενδυτές χαιρέτισαν την είδηση για την αποδοχή της προσφοράς εξαγοράς της Verizon από την MCI αλλά τα αμερικανικά blue chips μόλις που κατόρθωσαν να αποκομίσουν λίγα κέρδη, ύστερα από πτώση για τρεις στη σειρά εβδομάδες.

Ομως οποιαδήποτε ανάκαμψη αντιμετωπίζει την πρόκληση από την προεξόφληση «μπαράζ» οικονομικών στοιχείων, με αποτέλεσμα οι μετοχές να κινούνται σε στενά όρια διακύμανσης τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με έρευνα, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια αυξάνουν τις θέσεις τους σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, λόγω των ελκυστικών επιπέδων τους.

Περίπου το 71% των διαχειριστών κεφαλαίων ενίσχυσε τις θέσεις του στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, σημειώνοντας αύξηση 8% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο για τις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές εταιρειών φροντίδας και περίθαλψης, με το δείκτη εμπιστοσύνης να ανεβαίνει κατά 57%, από 47%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 79,95 μονάδες, ποσοστό 0,76%, φθάνοντας στις 10.405,70 μονάδες. Με απώλειες 18,64 μονάδων, ποσοστό 0,94%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.973,88 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν οριακά, καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, λόγω απουσίας οποιουδήποτε κινήτρου πριν ανακοινωθούν στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,25% στις 1.087,9 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,26% στις 3.068,5 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έχασε 1,6%, κλείνοντας στις 11.599,82 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο από τις 24 Φεβρουαρίου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα