Ιαπωνία: 2,1% η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 07:21

ΤΗΝ μεγαλύτερη υποχώρηση, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, με τη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής ηλεκτρονικών και μηχανικών εξαρτημάτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες, ότι η ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, ενδέχεται να κλονιστεί.

Η παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – υποχώρησε στο 2,1% τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου, μήνα κατά τον οποίον είχε σημειώσει άνοδο 2,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 33 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα υποχωρούσε σε ποσοστό 1,1%.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Seiko Epson Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εκτυπωτών, στον κόσμο, ανακοίνωσαν ότι τα κέρδη τους έχουν συρρικνωθεί εξ αιτίας τη μείωσης των τιμών των ηλεκτρονικών.

Μείωση σημείωσε επίσης η παραγωγή στη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη, τον μήνα που πέρασε, μετά την μείωση της ζήτησης για φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές της περιφέρειας, ημιαγωγούς και κινητά τηλέφωνα και σε χαμηλότερα επίπεδα των προβλέψεων των εταιρειών

«Δεν θα δούμε έντονη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής αυτό το τρίμηνο», ανέφερε ο Yasukazu Shimizu, οικονομολόγος της Mizuho Securities Co., στο Τόκυο, ο οποίος προέβλεψε ότι η βιομηχανική παραγωγή θα υποχωρήσει σε ποσοστό 2,2%.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 0,4%, φθάνοντας στις 11.557,05 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής ρομπότ για τη βιομηχανία, Fanuc Ltd. και της Sony Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους, καθώς οι φορτώσεις ηλεκτρονικών κινήθηκαν πτωτικά. Από πλευράς όγκου, οι εξαγωγές μειώθηκαν σε ποσοστό 4,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Δεκέμβριο του 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα