Του Κώστα Ιωαννίδη
Φάνηκε πιθανό χθες, να έχουμε κλείσιμο σε επίπεδα που θα έφερναν πάλι θετικό πρόσημο στην ετήσια επίδοση της αγοράς. Οι ρευστοποιήσεις ωστόσο στο τέλος των συναλλαγών, από την ανάγκη ενθυλάκωσης σημαντικών κερδών από την διενέργεια κινήσεων μέσα στη μέρα, δεν το επέτρεψαν. Ο στόχος και οι προσδοκίες δεν κάμφθηκαν καθώς τεχνικά η άνοδος ευνοείται και οι απειλές – κίνδυνοι βρίσκονται στη σφαίρα της πολιτικής. Οι επενδυτές ανησυχούν για το δημοψήφισμα στην Ιταλία, ενώ φάνηκε να γνωρίζουν(;) την καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μια διόρθωση σήμερα δεν αποκλείεται από τα κέρδη αρκετών μετοχών στο ανοδικό διήμερο. Αλλά και από την πιθανή απογοήτευση που φέρνει ότι μπορεί η αγωνία να παραταθεί ως το τέλος του Δεκεμβρίου. Μάλλον αφομοίωση των υψηλών μπορεί να σημαίνει μια σύνοδος με στενό εύρος διακύμανσης. Ωστόσο το κλίμα διεθνώς είναι ανοδικό για τις μετοχικές αξίες με τα ασιατικά χρηματιστήρια σε άνοδο γενικευμένη.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η στήλη υπογραμμίζει ότι ο 25άρης χθες πάλι χτύπησε στην σκληρή για αυτόν αρκετές φορές διάσπαρτα στο έτος οροφή των 1715 μονάδων και γύρισε πάλι πίσω. Αν σήμερα κινηθεί ανοδικά ανοίγει ο δρόμος για νέα υψηλά έτους. Ζητούμενο και σήμερα είναι ο υψηλός όγκος συναλλαγών.
Χθες το σύμπαν θέλησε να εκπληρώσει τις προσδοκίες των αισιόδοξων επενδυτών. Ανήκουν κύρια στην ομάδα των ξένων θεσμικών οι οποίοι προεξόφλησαν με αισιοδοξία το τέλος της δεύτερης διαπραγμάτευσης. Η εικόνα των ελληνικών ομολόγων, που οι αποδόσεις τους έπιασαν χθες το ελάχιστο έτους, ώθησαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Κύρια στις τραπεζικές μετοχές εστιάστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ωστόσο την άνοδο των ελληνικών ομολόγων, που κινούνται αντίθετα από τις αποδόσεις τους, την πυροδότησε η πληροφορία ότι τα προσχέδια των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που προσφέρουν οι πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους, είναι θετικά.
Την Τετάρτη της προηγούμενης εβδομάδας ο ΓΔ αφού χτύπησε στις 634,28 μονάδες έκλεισε στις 632,5 που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για το δεύτερο εξάμηνο με αμέσως καλύτερο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας στις 631,21 μονάδες. Η τρίτη καλύτερη επίδοση σημειώθηκε στην περασμένη σύνοδο με μέγιστο στις 632,62 μονάδες και κλείσιμο στις 628,75. Η τεχνική ανάλυση επιτρέπει την αισιόδοξη πρόβλεψη για συνέχεια της ανοδικής δυναμικής που εμφανίζουν οι τιμές των μετοχών του ΧΑ, τουλάχιστον ως τα επίπεδα των υψηλών έτους που εμφανίστηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Η στατιστική προϊστορία πάντως, όπως τη διαβάζει η στήλη ειδοποιεί για νέα υψηλά έτους ως το τέλος της χρονιάς. Από τις 21/11 σημειώναμε: «Αν οι ισχυροί παράγοντες τολμήσουν, αρκετοί ιδιώτες θα ακολουθήσουν. Άλλωστε η κορυφή του Τραπεζικού δείκτη εμφανίστηκε το Μάιο στις 1237,6 μονάδες. Θα την συναντήσει αν πειστούν εταίροι και ΕΚΤ πως τα ελληνικά χρεόγραφα αξίζουν της ευεργεσίας του QE. Μετριοπαθής αισιοδοξία ταιριάζει στην περίπτωση, απαραίτητη η διασπορά του ρίσκου και με μετοχές εκτός τραπεζών. «Παίζουνε» το τέλος της χρονιάς».
Ο Νοέμβριος φεύγοντας άφησε κέρδη στον ΓΔ +6,36% και σήμερα το πρωί χάνει από την αρχή της χρονιάς -0,41%, όταν ο 25άρης έχει να παρουσιάσει επίδοση +9,07% στο μήνα, αλλά υστέρηση από το τέλος του 2015 -7%. Η διαφορά των επιδόσεων των ΓΔ και 25άρη αφορά στην μεγαλύτερη βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών στο σχηματισμό της τιμής στον δεύτερο. Οι τράπεζες είναι ο μεγάλος ηττημένος μεταξύ των σημαντικών κλάδων της αγοράς και πώς να μην είναι αφού δραστηριοποιούνται κάτω από καθεστώς με capital controls. Για να μην απαριθμήσουμε σειρά γνωστών ζητημάτων που εκκρεμούν γύρω από αυτές. Δυο μήνες ανοδικοί στη σειρά οι δυο πρώτοι του τελευταίου τρίμηνου. Ο Νοέμβριος όμως ήταν ο μήνας τους, αν και οι επιδόσεις των τραπεζικών blue chip εμφάνισαν την καλύτερη μηνιαία επίδοση τον Μάρτιο. Ζητούμενο είναι να αποδειχθεί και ο Δεκέμβριος ανοδικός για τα τραπεζικά blue chip.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για την πρώτη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού από το 2008. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 19.123 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,27% στις 2.198 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 1,05% στις 5.323 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Marathon Oil εκτινάχθηκε κοντά στο 20% ενώ στο 15% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τις ενεργειακές μετοχές των Newfield Exploration, Murphy Oil, Hess Corp και Anadarko Petroleum. «Το πετρέλαιο, σε συνδυασμό με τα πολύ καλά οικονομικά δεδομένα, "καθοδήγησε" σήμερα τους δείκτες» σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial. «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ αποτελεί το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τις αγορές» τόνισε από την πλευρά του, ο Νάεμ Άσλαμ, επικεφαλής της Think Markets.
Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 9,64% στα 49,59 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 8,56% στα 50,35 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε μείωση κατά 1,21% στα 1.176,40 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιτάχυνση εμφάνισε τον Νοέμβριο ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων θέσεων διαμορφώθηκε σε 216.000 έναντι 119.000 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του αριθμού σε 160.000 θέσεις εργασίας.
Την ίδια ώρα, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών αυξήθηκε τον Οκτώβριο το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών, ενώ σε θετική τροχιά διατηρήθηκαν και οι καταναλωτικές δαπάνες. Αναλυτικά,, το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι αύξησης 0,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,7% τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% έως 4% έθεσε ως στόχο για την αμερικανική οικονομία ο Στίβεν Μνουχίν, ο οποίος αποτελεί την επίσημη επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο CNBC, υποστήριξε ότι κύριος άξονας της αναπτυξιακής πορείας των ΗΠΑ θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς η μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό αρκετών εταιρειών.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τέταρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 341,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,17% στις 6.783 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,19% στις 10.640 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,59% στις 4.578 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 8.688 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 2,23% στις 16.930 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Royal Bank of Scotland διολίσθησε κατά 1,37% εξαιτίας της αποτυχίας της τράπεζας στα τεστ-αντοχής της ΒοΕ. Ανοδικά κινήθηκαν αντίθετα, οι μετοχές των Standard Chartered (1,55%) και Barclays (0,79%), στις οποίες επίσης διαπιστώθηκαν κεφαλαιακές ελλείψεις, χωρίς ωστόσο, να αξιώνεται η πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.
«Τα κράτη - μέλη συμφώνησαν στην πρώτη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής από το 2008» ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, μετά το τέλος της συνόδου του πετρελαϊκού καρτέλ στη Βιέννη. Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια σε 32,5 εκατ. βαρέλια.
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη, θα συνεισφέρει στη μείωση με 486.000 βαρέλια, περιορίζοντας την ημερήσια παραγωγή της σε 10,06 εκατ. βαρέλια. Από την πλευρά του, το Ιράν δεσμεύτηκε να «παγώσει» την εγχώρια παραγωγή σε 3,797 εκατ. βαρέλια.
Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 8,58% στα 49,11 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 8,04% στα 50,11 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, «μετεξεταστέα» στα τεστ-αντοχής (stress test) της Τράπεζας της Αγγλίας έμεινε η Royal Bank of Scotland (RBS), με τη διοίκηση της βρετανικής τράπεζας να καλείται να υποβάλλει νέο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ελλείψεις διαπιστώθηκαν και στις Standard Chartered PLC – Barclays PLC, δίχως ωστόσο, να απαιτείται η κατάρτιση νέων κεφαλαιακών σχεδίων, καθώς αμφότερες έχουν λάβει ήδη πρόσθετα κεφαλαιακά μέτρα.
Στη Γαλλία παράλληλα, αμετάβλητος παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών περί πτώσης κατά 0,1%. Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών (HICP) αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,5% τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, σε ιστορικό χαμηλό διατηρήθηκε τον Νοέμβριο η ανεργία στη Γερμανία, καθώς ο προσαρμοσμένος δείκτης παρέμεινε στο 6%. Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 5.000, σε 2,658 εκατ. άτομα - το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση του 1990.
Η πολιτική αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, παραδέχθηκε τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais. «Αυτόν τον χρόνο βιώσαμε αρκετές αβεβαιότητες» συνέχισε, στο ίδιο ύφος, και παρέπεμψε στην κινεζική επιβράδυνση, στη στασιμότητα του παγκόσμιου εμπορίου, στο βρετανικό δημοψήφισμα και στις αμερικανικές εκλογές.
ΧΑ
Στην σύνοδο της Τετάρτης 30/11 οι θεσμικοί, με συναλλακτικό ενδιαφέρον που εκτίναξε το τζίρο αρκετά ψηλότερα από το μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας (61 εκατ. ευρώ), έβαλαν στόχο την συνέχεια στο rebound μετά από το ξεπούλημα της Δευτέρας. Η αντίδραση του ΓΔ στηρίχθηκε στα κέρδη πολλών κλαδικών δεικτών. Το τέλος του μήνα και έτους για κάποια funds μαζί με το κλίμα στις ξένες αγορές δυνάμωσε επίσης τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και έξω οι δείκτες κινούνται σταθερά ανοδικά. Τα futures των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ειδοποιούσαν για ανοδικό ξεκίνημα, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση εμφάνιζαν κέρδη. Τα κέρδη στην Ευρώπη στήριξαν τα rebound στις εταιρίες ενέργειας που χθες υποχώρησαν καθώς το πετρέλαιο βούλιαζε πάλι αλλά σήμερα με την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι κερδίζοντας περισσότερο από 8% σε μια μέρα.
Στην Αθήνα ο ΓΔ που έφθασε να κερδίζει πάνω από +3,5% τα κέρδη κούρεψαν οι μικρές απώλειες των πλέον αδύναμων σήμερα κλαδικών δεικτών και οι ρευστοποιήσεις στα κερδισμένα τραπεζικά blue chip από επαγγελματίες traders. Ο μέσος όρος στις 14:20 έπιασε τιμή μια ανάσα κάτω από τις 621 μονάδες αλλά έγραψε μέγιστο ημέρας τις 632,26 στις 16:52. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:33 και ήταν οι 612,29 μονάδες.
Εκτός των κερδών των τραπεζικών μετοχών, για τις απώλειες ξεχώρισαν οι ΛΑΜΔΑ -0,84%, ΕΧΑΕ -0,42%, και ΦΦΓΚΡΠ -0,78% από την πλευρά των blue chip και οδηγός της ανόδου ήταν οι μετοχές του Τραπεζικού κλάδου. ΑΛΦΑ +6,15% από +5,92%, ΕΤΕ +6,80% από +4,57%, ΕΥΡΩΒ 10,47% από +5,61% και ΠΕΙΡ 10,56% από +3,45%. Έγιναν κινήσεις που οδήγησαν τον ΓΔ σε τιμές κοντά στα ψηλότερα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Από τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, εκτός των μέτριων απωλειών των εταιριών Εμπορίου που επιβάρυναν τον 25άρη, ο FTSEM εμφάνισε μικρά κέρδη ενδοσυνεδριακά και έκλεισε με πτώση -0,47% από -1,35% την προηγούμενη σύνοδο. Το επίτευγμα της μέρας ήταν η εκτίναξη του μέσου όρου πάνω από τις 630 μονάδες. Πέρασε εύκολα από το τεχνικής σημασίας όριο χθες σκληρή οροφή των 617 μονάδων, αλλά σήμερα αυτά τα επίπεδα μεταμορφώθηκαν σε… τιμή εκκίνησης
Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που κινήθηκαν μετά τα δυο πρώτα λεπτά διαρκώς ανοδικά και ο δείκτης τους ήταν μόνιμα σε θετικό πεδίο μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα +1,83% στις 781,64 μονάδες και μέγιστο μέρας τις 844, 8 με άνοδο +10,06%, και έκλεισε στις 827,70 από την ενθυλάκωση κερδών από κινήσεις μέσα στη μέρα.
Με καθοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε ικανή να επανέλθει πάνω από τα επίπεδα των 631 μονάδων, απλά έτυχε να τελειώσει τη διαπραγμάτευση κάτω από τις 629. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 7) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 30 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 11 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 7 από 14 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 180,910 από 50,886 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 60,01 από 27,75 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 36,53% από 54,53% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική ανοδική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σταθεροποιητική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των μέτριων κερδών λίγο πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street και το πετρέλαιο που εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα λόγω της κρίσιμης συνδιάσκεψης του ΟΠΕΚ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,16%, ο CAC είχε μεταβολή +0,58%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,63%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα εμφάνισαν κέρδη και αργότερα ο Dow Jones κέρδιζε +0,39% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,17%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,97% και έφθασε στις 628,75 από 610,60 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1705,13 από 1648,78 με μεταβολή +3,42%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 2,4 μονάδες και στον 25άρη κατά 6,5 μονάδες χαμηλότερα, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε 8 λεπτά πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Το τζίρο των προσυμφωνημένων συναλλαγών εκτόξευσαν τα πακέτα για την ΤΙΤΚ αξίας 68 εκατ. ευρώ.
Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τραπεζών +7,83% από +5,11%, ο 25άρης +3,42% από +1,47%, Κατασκευές Υλικά +3,01% από -2,97%, ο ΓΔ +2,97% από +1,08%, Κοινής Ωφέλειας +2,71% από +0,16%, Τηλεπικοινωνιών +2,38% από +2,13%, Ακίνητης Περιουσίας +2,28% από +2,31%, Πετρελαίου Αερίου +1,95% από +0,72%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,92% από -1,04%, Τροφίμων Ποτών +1,17% από -0,41%, Ταξίδια Αναψυχή +1,00% από +1,15%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,96% από +0,59%, Πρώτων Υλών +0,85% από -0,34% και Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,35% από -1,72%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -0,78% από -1,16%, ο FTSEM -0,47% από -1,35% και Τεχνολογίας -0,31% από -0,03%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +9,09% και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 180,910 από 50,886 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 73,751 από 3,907 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 103,836 από 44,672 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,179 από 1,157 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,350 από 43,282 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 179,216 από 86,213 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 67 από 39 των καθοδικών σε 32 από 46 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 12 από 2.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στη τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί όρισαν πάλι ανοδική τάση για τον 25άρη. Η τιμή του ανοίγματος (1655,53) αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,41%. Στις 10:33 εμφανίστηκε το ελάχιστο (+0,28%) στις 1653,42 μονάδες. Αμέσως μετά ο τραπεζικός κλάδος τον οδήγησε σε κλιμακούμενη άνοδο που στο δεύτερο μέρος απέκτησε σταθερή κλίση με εγγραφή του μέγιστου στις 1715,24 (+4,03%). Μετά κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά για να κλείσει με κέρδη 3,42% στις 1705,13 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 16,709 από 9,990 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 1934 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1712,00 μονάδες και κατώτερο στις 1715,75. Εμφανίστηκε επίσης όγκος 318 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1705,13 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1710,75 ομοίως και της επόμενης σειράς. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου έπεσαν στα 8787 από 9033 και για την επόμενη σειρά στα 622. Η προ-πορεία λιγότερο των 5,75 μονάδων ( από 6,25 την προηγούμενη) των ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς έναντι του 25άρη υποδηλώνει διατήρηση των ευοίωνων προσδοκιών.
Τεχνικά για τον δείκτη των παραγώγων είναι σε ισχύ, μετά το χθεσινό κλείσιμο στις 1705,13 μονάδες με μέγιστο τις 1715,24, όσα αναγράψαμε στο σχόλιο της 24/11 δηλαδή την περασμένη Πέμπτη:
Η στατιστική προϊστορία υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των επιπέδων στα οποία οδηγήθηκε από την Τρίτη 22/11 ο 25άρης. Έκλεισε στις 1716,36 με μέγιστο τις 1717,27 ενώ χθες τερμάτισε στις 1715,33 με μέγιστο τις 1721,05. Αυτά τα επίπεδα τρεις φορές μέσα στο 2016 αποτέλεσαν σκληρή οροφή για τον δείκτη των παραγώγων.
Α) Στις 13 Ιανουαρίου όταν με μέγιστο τις 1717,10 έκλεισε στις 1692,3 και ξεκίνησε μια βουτιά που τον έφερε μετά από ακόμα τρεις συνόδους στις 1514,1 μονάδες με κατώτερο μέρας τις 1479,3.
Β) Στις 25 Απριλίου όταν με μέγιστο στις 1718,5 έκλεισε στις 1674,4 και μετά από άλλες δυο συνόδους χτύπησε χαμηλό στις 1571,2 μονάδες.
Γ) Στις 23 Ιουνίου όταν με μέγιστο μέρας στις 1723,34 έκλεισε στις 1715,66και μετά από δυο συνόδους βούλιαξε στις 1385,56 μονάδες.
Είναι οροφή η ζώνη μεταξύ 1723 και 1715 μονάδων τριπλά επιβεβαιωμένη φέτος και μάλιστα μετά από την πρόσκρουση η διόρθωση ακόμα και κατά 150 μονάδες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σήμερα θα κριθεί η σκληρότητά της γιατί υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί τάση συσσώρευσης ή και άνοδος αντί μιας υπολογίσιμης πτώσης μέσα σε δυο ή τρεις συνεδρίες.
Ο Νοέμβριος για τα Τραπεζικά blue chip
Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας τους, αν και οι επιδόσεις των τραπεζικών blue chip εμφάνισαν την καλύτερη μηνιαία επίδοση τον Μάρτιο. Ζητούμενο είναι να αποδειχθεί και ο Δεκέμβριος ανοδικός για τα τραπεζικά blue chip.
Η ΑΛΦΑ με κέρδη τον Οκτώβριο +5,41%, το Νοέμβρη κέρδισε +21,79%, ενώ τον Μάρτιο μετά από δυο πτωτικούς μήνες ανέβηκε +24,84% και τον Μάιο +27,75% και τις δυο φορές ακολούθησε μήνας με απώλειες. Στο 2016 χάνει -23,69%.
Η ΕΤΕ με κέρδη τον Οκτώβριο +1,63%, το Νοέμβρη κέρδισε +17,65%, ενώ τον Μάρτιο μετά από δυο πτωτικούς μήνες ανέβηκε +25,00% και τον Μάιο +10,38% και τη δεύτερη φορά ακολούθησε μήνας με απώλειες. Στο 2016 χάνει -35,86%.
Η ΕΥΡΩΒ με κέρδη τον Οκτώβριο +5,51%, το Νοέμβρη κέρδισε +31,90%, ενώ τον Μάρτιο μετά από δυο πτωτικούς μήνες ανέβηκε +37,63% και τον Μάιο +33,78% και τις δυο φορές ακολούθησε μήνας με απώλειες. Στο 2016 χάνει -32,02%.
Η ΠΕΙΡ με κέρδη τον Οκτώβριο +12,69%, το Νοέμβρη κέρδισε +31,79%, ενώ τον Μάρτιο μετά από δυο πτωτικούς μήνες ανέβηκε +45,51% και τον Μάιο +4,23% και τη δεύτερη φορά ακολούθησε μήνας με απώλειες. Στο 2016 χάνει -28,42%.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε πλαγιοανοδική κίνηση, χωρίς ωστόσο να έχει δοκιμαστεί η αντίσταση των 659 μονάδων που καταγράφηκε στις 8 Ιουνίου και αποτελεί υψηλό έτους. Η αισιοδοξία του Ευρωπαίου Επίτροπου Moscovici για συμφωνία με τους Θεσμούς πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου στο τελευταίο να ανακοινωθεί δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους,βραχυπρόθεσμα, για την Ελλάδα, εδράζεται στην επιθυμία των Πιστωτών να κλείσουν το θέμα της Ελλάδας, ενόψει σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη στις 4 Δεκεμβρίου (δημοψήφισμα Ιταλίας, Προεδρικές εκλογές Αυστρίας) και μέσα στο 2017 (Ολλανδικές, Γαλλικές και Γερμανικές εκλογές), αλλά και του συστημικού κινδύνου (οι Ιταλικές τράπεζες κατέχουν τα €286 δισ. από τα €990 δισ. δάνεια σε καθυστέρηση στις συστημικές Τράπεζες της Ευρωζώνης).
Παράλληλα, βάσει των τελευταίων δημοσιογραφικών πληροφοριών, η απόσταση που υπήρχε με τους Θεσμούς στα εργασιακά έχει μειωθεί σημαντικά. Κατά συνέπεια, και ελέω αρνητικών εξελίξεων στο εξωτερικό (παραίτηση Renzi - διενέργεια εκλογών στην Ιταλία), οι συνθήκες στο εσωτερικό μπορεί να βελτιωθούν περαιτέρω, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στις τιμές των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων (σε περίπτωση ελάφρυνσης τους χρέους και ένταξη των Κρατικών χρεογράφων στο "QE", δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη δοκιμή εξόδου στις Αγορές μέσω νέου χρέους).
Η ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ στο +1,8%, από +1,5% για το γ΄3μήνο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αύξησή του για το σύνολο του έτους (εκτιμήσεις για -0,3%) αποτελεί θετικό στοιχείο, όπως και άλλωστε και η αύξηση των καταθέσεων του Ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο κατά €1,2 δισ. στα €124,6 δισ., εφόσον όμως υπάρξει και συνέχεια.
Ζητούμενο είναι η άρση της αβεβαιότητας και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οποία ωστόσο περνά μέσα από τις εξελίξεις στο εξωτερικό και από τις απαιτήσεις των Θεσμών για νέα μέτρα.
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες η έντονη ανοδική κίνηση του Αργού Πετρελαίου, μετά την απόφαση των Μελών του OPEC, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν, στο κλείσιμο της εβδομάδας, τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τα οποία θα καθορίσουν την πολιτική της Federal Reserve για τα επιτόκια στη Χώρα.
Η άνοδος του Dow στις 19.000 μονάδες διευκολύνει τις κινήσεις σύσφιξης των συνθηκών ρευστότητας στη Χώρα, καθώς φαίνεται να υπάρχει σημαντικό "μαξιλάρι ασφαλείας" στις μετοχικές αποτιμήσεις. Η Κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης έχει αντιδράσει θετικά στις ενδείξεις ότι ο νέος Πλανητάρχης θα προσπαθήσει να τονώσει την ανάπτυξη μέσω χαλαρότερης φορολογικής πολιτικής και αύξησης των Δημοσίων επενδύσεων, κάτι που έχει, φυσικά, πλήξει τα Κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Οι αναλυτές πιθανολογούν νέα "έκρηξη" της μεταβλητότητας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στον απόηχο του Ιταλικού δημοψηφίσματος. Εν τω μεταξύ παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, στο να κρατήσουν τα επιτόκια δανεισμού της Χώρας σε χαμηλά επίπεδα.
Τo Ευρώ παραμένει μία ανάσα από τα χαμηλά 13 ετών έναντι του Δολαρίου, καθώς η αύξηση των επιτοκιακών spread μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και η υπεραπόδοση του Dow έναντι του DAX αυξάνουν τη ζήτηση για το "greenback".
Στα καθ' ημάς, η Αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετική εξέλιξη στις συνομιλίες με τους Δανειστές, με το επιτόκιο των δεκαετών να διασπά σημαντικές στηρίξεις κατρακυλώντας σε επίπεδα που είχε να "δει" από το 2015.
Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, τη δυναμική του Γενικού Δείκτη επιβεβαιώνουν, μετά από αρκετό καιρό, όλοι οι κινητοί μέσοι όροι τιμών, καθώς και η παραμονή της τιμής υψηλότερα από την καθοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα σημαντικότερα τοπικά υψηλά του τελευταίου ενός έτους.
Οι επόμενοι στόχοι των αγοραστών είναι η παραμονή πάνω από το προηγούμενο υψηλό τριμήνου (634) και με κατεύθυνση το υψηλό έτους (659), οι δε στόχοι όσων εκτιμούν ότι η Αγορά θα ξεμείνει σύντομα από δυνάμεις βρίσκονται στο χαμηλό εβδομάδας (600) και στο χαμηλό μήνα (572).
Σήμερα
Οι αγορές της Ασίας εμφάνισαν γενικευμένα ανοδική εικόνα και σε αυτό έπαιξε ρόλο η δυναμική του πετρελαίου που εκτοξεύθηκε μετά από την συνάντηση του ΟΠΕΚ.
Ο ΝΙΚΚΕΙ κερδίζει +1,12% από την υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου ενώ άνοδο +0,59% εμφάνισε ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ. Συνέχισαν την άνοδο τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα με τον δείκτη τη αγοράς στη Σαγκάη σε άνοδο +0,29%.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας έφθασε στο +0,14% στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας ανεβαίνει +1,05%, Όταν στην Βομβάη ο SENEX έχει οριακή μεταβολή -0,01% ο μόνος ασιατικός δείκτης με αρνητική μεταβολή σήμερα και το χρηματιστήριο στη Τζακάρτα +0,85%.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν πάνω από 12%, με όγκο που αποτελεί νέο ρεκόρ, μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και τη Ρωσίας μια για τη μείωση της παραγωγής, αλλά οι αναλυτές προειδοποίησαν οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσούν αν άλλοι παραγωγοί αποφασίσουν για να καλύψουν το κενό.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), συμφώνησαν την Τετάρτη στην πρώτη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2008. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την πρώτη συντονισμένη δράση της ομάδας σε 15 χρόνια με μη μέλος του ΟΠΕΚ τη Ρωσία.
Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε σε μια ιστορική μείωση της παραγωγής, οι αναλυτές της ΑΒ Bernstein δήλωσαν. «Η περικοπή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (BPD) ήταν στο άνω άκρο των προσδοκιών (0,7 - 1.200.000 βαρέλια ημερησίως). Μια πρόσθετη περικοπή των 600.000 βαρέλια ημερησίως από χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα μπορούσε να προσθέσει σημαντικά σε ό, τι έχει ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚ».
Μετά τις ανακοινώσεις, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent futures LCOc1, το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, αυξήθηκαν περισσότερο από 12% και ενώ ήταν κάτω των 50 δολαρίων ανά βαρέλι την Τετάρτη έπιασε 52,31 ανά βαρέλι.
Ωστόσο, καθώς οι αγορές ανοίξανε εκ νέου στην Ασία, την Πέμπτη, ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την περικοπή άρχισε να αναδύονται.
Εν τω μεταξύ από την τράπεζα Morgan Stanley δήλωσαν, «ο σκεπτικισμός των επενδυτών παραμένει για την συνέχεια μέσω των αντιδράσεων μεμονωμένων χωρών» (για την περικοπή), με αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών κάτω από τα ψηλά για το έτος για την ώρα. Αυτά σημειώθηκαν τον Οκτώβριο και ήταν 53,73 δολάρια ανά βαρέλι. Επίσης, επειδή κάθε περικοπή θα τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος, οι προμήθειες για το υπόλοιπο του 2016 παραμένουν άφθονες.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Αισιοδοξία για συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα πριν από το τέλος του έτους επικρατεί μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και της Κομισιόν, ωστόσο δύσκολα θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στη συνεδρίαση του Εurogroup, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και κατ’ επέκταση της ελάφρυνσης του χρέους. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για μια συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει τη δεύτερη αξιολόγηση, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Τις «πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα» ετοιμάζει η Ευρωζώνη, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με την Handelsblatt, τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ «από το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος».
Στις ειλημμένες, «σταθερές» αποφάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο πρόγραμμα θα ξεκαθαρίσει μέσα στο 2016, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί τις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ούτε να εκφράσει προσδοκίες.
Ασαφής για την Ευρωζώνη παραμένει ακόμη η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, με το Ταμείο να εξετάζει σενάρια για διετή ή τετραετή βοήθεια στην Αθήνα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Κατά το ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται εμπιστευτικά έγγραφα, μια ομάδα μέσα στο ΔΝΤ θέλει έξοδο από το πρόγραμμα, ή συμμετοχή υπό αυστηρούς όρους.
Επιπλέον, το ΜΝΙ αναφέρει ότι αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα η Eυρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ΜΝΙ σημειώνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θεσμοί θα μπορούσαν τελικώς να δεχτούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 2%, μετά το 2018.
Μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους είναι ρεαλιστικός στόχος, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ωστόσο θα είναι δύσκολο να κλείσει στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων, στην ουσία των Γερμανών και του ΔΝΤ. Ειδικότερα, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων, δηλαδή και του ΔΝΤ, κάτι που φαίνεται πως δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα εξαιτίας των διαφωνιών σε σχέση με τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
Τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά σχεδόν 20% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο του ESM, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal. Μεταξύ άλλων, οι πιστωτές της χώρας προτείνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και το «πάγωμα» του επιτοκίου σε ορισμένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους - ως ποσοστό του ΑΕΠ - κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2060.
Το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, αλλά η υπερχρέωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων, το οποίο δεν είναι αρκούντως ανοιχτό στον ανταγωνισμό και φιλικό στις επενδύσεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο κ. Παπαδημητρίου συνέδεσε τη μείωση του φορολογικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα με την πρόοδο στα δημοσιονομικά.
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταιρειών Socar και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το κλίμα στις συζητήσεις που διεξήγαγε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες με τους υποψήφιους αγοραστές ήταν εποικοδομητικό, εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά τους σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.
Για μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ και επενδυτική αφερεγγυότητα κατηγορεί τη Socar ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Σε ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει χαρακτηριστικά «το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τον μη σεβασμο των όρων του διαγωνισμού, των ευρωπαϊκών κανόνων και επενδυτική αφερεγγυότητα εκ μέρους της Socar».
Ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΓΕΚΑ τη μεταβίβαση της εταιρείας ARIVIA σε διεθνές επενδυτικό σχήμα έναντι €20 εκατ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με το διεθνούς βεληνεκούς επενδυτικό σχήμα του οποίου ηγείται το επενδυτικό κεφάλαιο Southbridge Europe Mezzanine SICAR και πρόθεση των επενδυτών είναι να διατηρήσουν το διοικητικό σχήμα με όλες τις αρμοδιότητες που κατέχει μέχρι σήμερα.
Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2018 - 2019, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, από το βήμα συνεδρίου του Economist, στην Αθήνα.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι από τα 600 εκατ. ευρώ του συνολικού ετήσιου τζίρου, το 30% θα καταλήγει στα κρατικά ταμεία.
Ο ίδιος στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας βασίζεται στο τρίπτυχο: α) προστασία του περιβάλλοντος, β) ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και γ) έμπρακτο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους.
Την προμήθεια, εγκατάσταση και παράδοση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Συστήματος Μεταγωγής Αεροναυτικών Μηνυμάτων «AFTN/CIDIN/AMHS» ανέλαβε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, η Space Hellas. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 1,14 εκατ. ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του έργου σε 16 μήνες. Σκοπός του έργου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στην αποστολή, λήψη και μεταγωγή Αεροναυτικών μηνυμάτων με τον πλέον ευέλικτο, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.
Επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Frigoglass SAIC, καθώς οι ζημιές στο γ' τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ, έναντι 16,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Παράλληλα, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 15,8% σε 83,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA περιορίστηκαν κατά 8,8% σε 7,8 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 7% σε 1 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% έως 4% έθεσε ως στόχο για την αμερικανική οικονομία ο Στίβεν Μνουχίν, ο οποίος αποτελεί την επίσημη επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο CNBC, υποστήριξε ότι κύριος άξονας της αναπτυξιακής πορείας των ΗΠΑ θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς η μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό αρκετών εταιρειών.
Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών αυξήθηκε τον Οκτώβριο το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών, ενώ σε θετική τροχιά διατηρήθηκαν και οι καταναλωτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι αύξησης 0,4% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,4%. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προσδοκούσαν σε άνοδο 0,5%.
Επιτάχυνση εμφάνισε τον Νοέμβριο ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων θέσεων διαμορφώθηκε σε 216.000 έναντι 119.000 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του αριθμού σε 160.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 37.000 θέσεις, οι μεσαίες 89.000 και οι μεγάλες 90.000
Την ίδια ώρα, οι νέες θέσεις εργασίας αφορούσαν κατά 68.000 τον κλάδο των υπηρεσιών και κατά 43.000 τους κλάδους της εκπαίδευσης και της υγείας.
Σχεδόν 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση, με το κόστος της σπατάλης να αγγίζει τα 143 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι «επιδόσεις» αυτές σηματοδοτούν ότι το 20% όλων των τροφίμων που παράγονται στην Ε.Ε. δεν καταναλώνονται ποτέ, ενώ τα τρόφιμα σπαταλούνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού: από τις φάρμες έως την επεξεργασία και από τα καταστήματα έως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά.
Στο 0,6% αυξήθηκε τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι 0,5% τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η βελτίωση του πληθωρισμού οφείλεται στους εξής κλάδους:
- Υπηρεσιών 1,1% (1,1% τον Οκτώβριο)
- Τροφίμων, αλκοόλ και καπνού 0,7% (0,4% τον Οκτώβριο)
- Μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων 0,3% (0,3% τον Οκτώβριο)
- Ενέργειας -1,1% (-0,9% τον Οκτώβριο)