Ανοδική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 11:01
UPD:11:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των εξελίξεων στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης και της αισιοδοξίας για συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, έως το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,92% στις 616,22 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,93% στις 1.664,09 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,26 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 30 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,40% στις 593,78 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,43%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,33%, η Eurobank κατά 1,88% και η Alpha Bank κατά 3,35%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo ενισχύεται κατά 2,50% ενώ στο 1,35% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ. Παράλληλα, η ΜΕΤΚΑ κινείται ανοδικά κατά 0,85% και ο ΟΤΕ κατά 0,36%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα διολισθαίνει κατά 1,21% και της ΓΕΚ Τέρνα κατά 0,90%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, καθώς το 10ετές καταγράφει άνοδο στο 6,958% παραμένοντας ωστόσο, κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Στον αντίποδα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης, στο 7,154%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ενισχύεται κατά 67 μονάδες βάσης, στο 5,523%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη καθορίζεται τις τελευταίες ημέρες από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων, καθώς επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση επί του δημόσιου χρέους.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η διήμερη επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, ο οποίος κατά την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα, έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ορίζοντας ως εξής τον οδικό χάρτη: Staff Level Agreement εντός της εβδομάδας, Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Η ποσοτική χαλάρωση θα έρθει όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δήλωσε από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθιστώντας το «πιο αξιόπιστο».

Στις διεθνείς αγορές, το βλέμμα όλων των επενδυτών είναι στραμμένο στη σύνοδο των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ και την προοπτική συμφωνίας για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Στο επίκεντρο επίσης, βρίσκονται και οι πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα