«Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το έλλειμμα»

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 18:10

«Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχε επισωρεύσει η προκάτοχός της κι επέλεξε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, όπως ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή. Η απογραφή απέδωσε θεαματικά αρνητικά αποτελέσματα και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός ελλείμματος ύψους 6,1% του ΑΕΠ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση σχετική με τις χθεσινές εξαγγελίες της οικονομικής πολιτικής.

«Η διαφορά αυτή που αναφέρεται σε περίπου οκτώ δισ. ευρώ που υποεκτιμήθηκαν ή ήταν κρυφά ελλείμματα, πρέπει να καλυφθούν. Δεν είναι ευχάριστο να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν -ευτυχώς στο μικρότερο βαθμό- τον Ελληνα πολίτη, όμως αυτή είναι η αλήθεια που είναι γνωστή στους ευρωπαίους εταίρους μας. Θέλουμε να ρίξουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% για να ακολουθήσουμε εν συνεχεία τις πολιτικές που ακολουθούν οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Σε ερώτηση περί του κινδύνου κερδοσκοπίας και φοροδιαφυγής, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η κυβέρνηση εκπέμπει απαγορευτικό μήνυμα στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων επισείοντας πολύ αυστηρές ποινές κι εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά».

Ως προς τον χαρακτήρα της ήπιας προσαρμογής, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ενδεικτικά ότι «αν ένας πολίτης ξόδευε 500 ευρώ το μήνα για τα έξοδά του, με την αύξηση του 1% στον ΦΠΑ, τα έξοδά του θα αυξηθούν κατά 3,5 ευρώ τον μήνα».

Για την αύξηση της τιμής των φτηνών τσιγάρων, ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε για την ανάγκη «συμπόρευσης» με τις τιμές στην Ε.Ε. και τόνισε, πως «η λήψη των μέτρων έγινε για συγκεκριμένο σκοπό. Δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι τα συγκεκριμένα ελάχιστα μέτρα, σε σύγκριση με την φοροκαταιγίδα των μέτρων της περιόδου 2000-2004, είναι πραγματικά στο πλαίσιο της ήπιας προσαρμογής».

Αναφορικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες».

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα