Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 07:08

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά το μεγαλύτερο ράλι των αμερικανικών μετοχών μέσα στο έτος, χθες, που τόνωσε την αισιοδοξία ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα είναι σταθερή. Οι μετοχές των εταιρειών, που βασίζονται στις πωλήσεις που πραγματοποιούν στο εξωτερικό, όπως της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., σημείωναν κέρδη.

«Τα κέρδη στις ΗΠΑ, δίνουν στους επενδυτές ένα λόγο να αγοράσουν μετοχές, καθαρά εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Nobuyoshi Tsumori, ο οποίος διαχειρίζεται 907 δισ. δολ. σε μετοχές, διεθνώς, με την Barclays Global Investors Ltd., συμπληρώνοντας: «Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται ισχυρή».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,7%, φθάνοντας στις 99,45 μονάδες, στις 11:25' π.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης κινείτο ανοδικά για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία.

Η σημερινή απόδοση, περιόρισε τις απώλειες του δείκτη MSCI το τρίμηνο, στο 2%. Ο δείκτης υποχώρησε 3,9% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Ιούλιο του 2004, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, θα περιορίσει τη ζήτηση για τα ασιατικά καταναλωτικά αγαθά.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,4%, τη στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα κέρδιζε 0,8%. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto, oδήγησαν τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υψηλότερα, μετά την ανακοίνωση της UBS ΑG, ότι οι μετοχές των εν λόγω εταιρειών ήταν φθηνές, καθώς η ζήτηση για εμπορεύματα από την Κίνα, συνεχίζει να αυξάνεται.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index, ο Dow Jones Industrial Average και ο Nasdaq Composite Index, σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2004.

Οι μετοχές της Canon, της οποίας το 70% των εσόδων προέρχεται από το εξωτειρκό, κέρδιζαν 1,9%, φθάνοντας στς 5.700 γιέν η μία. Οι μετοχές της Samsung Electronics, η οποία από μόνη της πραγματοποιεί το 1/10 των συνολικών εξαγωγών της Ν. Κορέας, αναρριχήθηκαν 0,8%, φθάνοντας στις 502.000 ουόν η μία. Οι μετοχές της Fuji Film Co., της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας, που παράγει ψηφιακές κάμερες, στον κόσμο, κέρδιζαν 2,1%, φθάνοντας στις 3.930 γιέν ημία. Η εταιρεία, πραγματοποιεί περίπου το 1/5 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Taiwan United Microelectronics Corp., της υπ'αριθμόν δεύτερης εταιρείας προμήθειας chip, κατόπιν παραγγελίας, κέρδιζαν 1,9%, φθάνοντας στα 18,95 δολ. Ταϊβάν η μία. Ο δείκτης Philadelphia Semiconductor Index, ο οποίος δείχνει την απόδοση των 19 μετοχών των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των chip, εκτινάχθηκε 2,3%, σημείωνοντας τα υψηλότερα κέρδη, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Οι μετοχές της Micron Technology Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής memory chip για κομπιούτερ, ανακοίνωσε, ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων μερίδας οικονομικών αναλυτών.

Οι επενδυτές ενδέχεται να λάβουν μία ακόμη υπενθύμιση για την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ, καθώς αύριο αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας, το οποίο προβλέπεται να ακοινώσει ότι 219.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 36 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Τον Φεβρουάριο, η οικονομία των ΗΠΑ, δημιούργησε 262.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 0,5% τον Φεβρουάριο, για όγδοο μήνα, χωρίς να υποχωρήσουν, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Bloomberg, τη στιγμή που τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα σε ποσοστό 0,4%, όπως προβλέπεται να ανακοινώσει αύριο το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Η ανάπτυξη είναι σταθερή στις ΗΠΑ, οι οποίες εν τέλει θα τονώσουν τα κέρδη των ασιατικών εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Thomas Murphy, ο οποίος διαχειρίζεται 500 εκατ. δολ. σε ασιατικές μετοχές, με την Deutsche Bank AG, στο Σύδνεϋ.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 0,4%. Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 17,99 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Rio Tinto, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, παγκοσμίως, κέρδιζαν 1,5%, φθάνοντας τα 45,14 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η ζήτηση, για προϊόντα που παράγει η BHP Billiton για την Κίνα, προβλέπεται να αυξηθεί, ανέφερε ο Glyn Lawcock, αναλυτής της UBS στο Σύδνεϋ, σε σημείωμά του προς του πελάτες του. Ο Lawcock, επικαλέστηκε τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της BHP στην Κίνα, Clinton Dines, για τη θετική προοπτική της οικονομίας της Κίνας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα