Ταχύτητες ανόδου λόγω πετρελαίου

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές όμως στην Ευρώπη
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:06:23

ΜΕΓΑΛΗ ήταν η χθεσινή ημέρα για τη Wall Street καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου ανέπτυξε πάλι ταχύτητες ανόδου μετά την υποχώρηση των μετοχών στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου, αντίθετα με την Ευρώπη η οποία κινήθηκε πτωτικά.

Οι μετοχές ανταποκρίθηκαν θετικά στη βαθιά πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά στη διαμόρφωση της θετικής ψυχολογίας των επενδυτών συνέβαλλαν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν οι μετοχές εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας, μετά τις πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 135,03 μονάδες, ποσοστό 1,30%, φθάνοντας στις 10.540,93 μονάδες. Με άνοδο 31,79 μονάδων, ποσοστό 1,61%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.005,67 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η πτώση της περασμένης Τρίτης σε συνδυασμό με τις απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων της χρηματιστηριακής αγοράς οδήγησαν το δείκτη Nasdaq στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και ο Standard & Poor's 500 άγγιξαν το χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου.

Αναλυτές αναμένουν άνοδο του δείκτη S&P 500 στις 1250 και 1300 μονάδες στο τέλος του 2005, με άνοδο 12%. Επίσης η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση στον τομέα αερομεταφορών συνιστώντας στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές του κλάδου.

Οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμένεται να εμφανίσουν επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των κερδών τους στο 8,1% το πρώτο τρίμηνο από 19,7% του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Thomson.

Με περισσότερες από το 50% να παρουσιάζουν μείωση των κερδών τις τελευταίες τρείς δεκαετίες, η επιβράδυνση ήταν ένας από τους λόγους που οι μετοχές υποχώρησαν το τρέχον έτος.

Τώρα η αγορά προσπαθεί να μαντέψει εάν η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα σταματήσει, όταν θα λήξει η περίοδος αύξησης των επιτοκίων και όταν θα σταματήσει η άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένοντας νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε 0,3% χαμηλότερα στις 1.084,76 μονάδες με τα συνολικά κέρδη του πρώτου τριμήνου να ανέρχονται περίπου στο 4%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,4% στις 3.056,25 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα