Lenovo: Στα ύψη οι μετοχές μετά την εξαγορά μεριδίου από Αμερικανούς

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 07:28

ΑΝΟΔΟ, σε ποσοστό 6,9%, σημείωσαν οι μετοχές της Lenovo Group Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κίνας, μετά την αγορά μεριδίου 12% από Αμερικανούς επενδυτές, αντί του ποσού των 350 εκατ. δολ. ΗΠΑ, βοηθώντας στη χρηματοδότηση της αγοράς του τμήματος προσωπικών υπολογιστών, της International Business Machines Corp. (ΙΒΜ).

Οι μετοχές της Lenovo, αναρριχήθηκαν 17,5 σεντς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τρεις εβδομάδες. H Texas Pacific Group, θα επενδύσει 200 εκατ. δολ. ΗΠΑ στη Lenovo, που εδρεύει στο Πεκίνο, η General Atlantic Partners LLC θα δαπανήσει 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ και η Newbridge Capital LLC, θα συμβάλλει με 50 εκατ. δολ. ΗΠΑ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή τους.

Η απόκτηση του τμήματος της ΙΒΜ από την Lenovo, το οποίο εμφάνισε ζημίες περίπου ενός δισ. δολ. ΗΠΑ από το 2001, θα την καταστήσει την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία πώλησης προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, μετά την Dell Inc. και την Hewlett-Packard Co. Η Texas Pacific, που ιδρύθηκε το 1993 από τον David Bonderman έχει παρελθόν στις επενδύσεις σημάτων, στο πλαίσιο της αναζωογόνησης, συμπεριλαμβανόμενης και της απόκτησης της Continental Airlines Inc. και της αλυσίδας ταχείας εστίασης, Burger King Corp.

«Η Lenovo προσπαθεί να δανειστεί την εξειδίκευση αυτών των επενδυτών, προκειμένου να αντιστρέψει την πορεία της εταιρείας», ανέφερε ο Johnny Chen, αναλυτής της Deutsche Bank AG στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της Lenovo στο «underweight», συμπληρώνοντας: «Το θέμα δεν είναι οικονομικό, καθώς θα της κόστιζε πιο φθηνά ο δανεισμός από συνδικάτο».

Οι πωλήσεις προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8,3% από το 2003-2008, έναντι αύξησης 2% στις ΗΠΑ και 4,5% στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, International Data Corp.

«Η Lenovo μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα από την αγορά και πιστεύουμε ότι θα κερδίσει και μερίδιο αγοράς», ανέφερε ο Justin Chang, συνεργάτης της Texas Pacific, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το γραφείο του στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι μετοχές της Lenovo σημείωναν άνοδο 5,9%, φθάνοντας στα 2,70 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 10:23' π.μ., στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Συνολικά φέτος έχουν κερδίσει ποσοστό της τάξης του 15%, περίοδο κατά την οποία ο δείκτης Hang Seng, υποχώρησε σε ποσοστό 5%. Χθες, ανεστάλη η διαπραγμάτευσή τους, όταν εκτινάχθηκαν κατά 4,1% μετά το δημοσίευμα στην Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ότι σχεδιάζεται η αγορά μεριδίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα