Aνοδος του γιέν μετά την αναδιανομή των κεφαλαίων των εταιρειών τη χρήση

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 08:09

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και του ευρώ στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι μερίδα ιαπωνικών εταιρειών, θα προχωρήσει στην αναδιανομή των κεφαλαίων της στο εξωτερικό, την τελευταία ημέρα της οικονομικής χρήσης.

«Είχαμε πολλές πωλήσεις δολαρίων για γιέν», ανέφερε ο Luke Waddington, επικεφαλής των πωλήσεων συναλλάγματος των τραπεζών στο Τόκυο, με την Royal Bank of Scotland Plc, συμπληρώνοντας: «Αυτό συμβαίνει πάντα στο τέλος της οικονομικής χρήσης».

Το ιαπωνικό νόμισμα, αναρριχήθηκε στις 31 Μαρτίου, για πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια, κατά μέσον όρο 0,8%, καθώς οι εταιρείες μετατόπισαν τα κεφάλαιά τους στη χώρα, για την προθεσμία της λογιστικής χρήσης. Την τρέχουσα οικονομική χρήση, το γιέν υποχώρησε 2,8% έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τις πρώτες απώλειες σε ετήσια βάση, μέσα σε τρία χρόνια.

Το γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, διαπραγματεύθηκε στα 107,21 στις 12:37' μ.μ., στο Τόκυο, από 107,55 γιέν, που ήτα αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Αναρριχήθηκε στα 138,56 έναντι του ευρώ από 138,90. Σύμφωνα με τον Waddington, το γιέν ενδέχεται να φθάσει τα 106,80 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά μετά και το σχόλιο των στρατηγικών αναλυτών, ότι η υποχώρησή του αυτήν την εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του δολαρίου, αντικατοπτρίζει πλήρως, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δυσκολεύεται να ανακάμψει από την ύφεση.

Σημειώνεται, ότι αυτήν την εβδομάδα, κυβερνητικές εκθέσεις έδειξαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε, όπως και οι δαπάνες των καταναλωτών, ενώ αύξηση σημείωσε ο δείκτης ανεργίας.

Το δολάριο, οδεύει να κλείσει το τρίμηνο με τις καλύτερες επιδόσεις σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών έναντι του ευρώ, έχοντας και τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του γιέν, από το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2001, καθώς η Federal Reserve των ΗΠΑ, σηματοδότησε στη συνέχιση της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Στις 22 Μαρτίου, η Fed αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,75%, για έβδομη φορά, από τον Ιούνιο του 2004. Τα επιτόκια της Fed είναι 0,75% υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκονται στο 2%. Η ΕΚΤ, διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια από τον Ιούνιο του 2003, τη στιγμή που η Bank of Japan έχει μηδενικό κόστος δανεισμού από το 2001.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα