Market Beat: Νευρικότητα προκαλεί η πολιτική διαπραγμάτευση της 2ης αξιολόγησης

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 09:36
UPD:09:49
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι ξένοι θεσμικοί δεν πρόκειται να καθίσουν να μελετήσουν τις δηλώσεις των αρμοδίων ή όσων έφθασαν στην Αθήνα χθες από την ομάδα των ευρωπαίων εταίρων. Αρκεί για αυτούς το γεγονός πως χρειάστηκε η φυσική παρουσία ανθρώπων όπως ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με την ευκαιρία του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκαν στην ελληνική περίπτωση και την πρόοδο που έχει γίνει για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τον γνωστό τρόπο. Ο Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα για έναν συμβιβασμό «για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία - πακέτο. Όπως εξήγησε, συμφωνία - πακέτο σημαίνει μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας και, από την άλλη, συζήτηση για το χρέος.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι σαφές ότι ορίζεται ως κρίσιμη ημέρα αυτή του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ενώ είναι ασαφές αν θα χρειαστεί και μια ακόμα έκτακτη διάσκεψη για να γίνουν όσα θεωρούνται αναγκαία για να γυρίσει σελίδα η υπόθεση του country risk.

Τα προβλήματα των ελληνικών Τραπεζών αρκετές φορές στο παρελθόν επηρέασαν αρνητικά τη δυναμική των τιμών των Τραπεζικών μετοχών σε όλη την ευρωζώνη. Χθες ήταν η σειρά των δικών μας Τραπεζών να εισπράξουν τον αρνητισμό που άπλωσαν στην διεθνή επενδυτική κοινότητα οι Ιταλικές Τράπεζες. Για τον κίνδυνο κατάρρευσης οκτώ ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προειδοποιούσε χθες η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη ανώτερες τραπεζικές πηγές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εάν οι Ιταλοί ταχθούν εναντίον των συνταγματικών προτάσεων του Ματέο Ρέντσι - το «όχι» διαθέτει προβάδισμα περίπου έξι μονάδων στις δημοσκοπήσεις - τότε η αναταραχή στις αγορές θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις εύθραυστες ιταλικές τράπεζες.

Οι προοπτικές για μείωση των ανοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό από τις τιμές του πετρελαίου, ώθησαν τους επενδυτές να μετριάσουν τις προσδοκίες για αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ, και έτσι να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και η ισχύς του δολαρίου. Χαμηλές ταχύτητες στην άνοδο των αποδόσεων όμως, σήμαινε ότι το ράλι των δυο βδομάδων ήταν μάλλον υπερβολικό. Οι γρήγοροι διαχειριστές άρχισαν να πουλάνε το δολάριο που είχε ισχυροποιηθεί από την προσδοκία για εκτίναξη των επιτοκίων.

Η ταχύτητα της στροφής των επιδιώξεων των fund managers έφερε δεύτερες σκέψεις στο σύνολο του επενδυτικού κοινού. Αυτές πάντα εμφανίζονται όταν οι αγορές για διάφορα αίτια ξεπερνούν τα επίπεδα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου για τα κρίσιμα μεγέθη τους. Κάλπασαν επί σχεδόν τρεις βδομάδες και εμφάνισαν κέρδη που θα ήταν ικανοποιητικά, αν εμφανιζόντουσαν σε διάστημα ενός τριμήνου. Η διόρθωση σε παγκόσμια κλίμακα ξεκίνησε χθες και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Γιατί χθες κιόλας το πετρέλαιο εκτινάχθηκε, από σχόλια Ιρακινών επισήμων. Το δολάριο ανεβοκατέβηκε έναντι του ευρώ και η μεταβλητότητα αυξήθηκε.

Άγνωστο είναι επίσης πόσο θα μετράει στο ταμπλό του ΧΑ η ατμόσφαιρα διεθνώς, έναντι των εξελίξεων στο εσωτερικό. Ωστόσο όσοι ερμηνεύουν αυτή τη βουτιά με βάση την εσωτερική επικαιρότητα, δεν θα αποκτήσουν μια όσο το δυνατό πλήρη αποτύπωση της κατάστασης.

Στο ΧΑ λοιπόν μέσα στο μίγμα των κριτηρίων που προκάλεσαν τις κινήσεις των θεσμικών βρέθηκαν πολλοί παράγοντες. Πρώτη είδηση ήταν η αμφιβολία για την εξέλιξη στην τιμή του πετρελαίου από δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας γύρω από τον περιορισμό στην παραγωγή του. Μετά ακολούθησαν τα σχόλια για τις Τράπεζες της Ιταλίας και από το εσωτερικό ο πιο κρίσιμος παράγοντας που ήταν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έδειξε να μην είναι ακόμα σε τροχιά που επιτρέπει αισιοδοξία.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ

Συγκρατημένες απώλειες εμφάνισαν στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να κάνουν ένα διάλειμμα από το ισχυρό μετεκλογικό ράλι, εν όψει και της κρίσιμης σύσκεψης των κρατών - μελών του ΟΠΕΚ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,28% στις 19.097 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,53% στις 2.201 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,56% στις 5.368 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Barnes & Noble διολίσθησε κατά 1,54% παρά την έκπτωση στις τιμές των online παραγγελιών, ενώ αντίθετα, η μετοχή της Under Armour ενισχύθηκε άνω του 3% χάρη στην αλλαγή των συμβόλων στα προϊόντα της.

«Οι αγορές απλώς παίρνουν μία ανάσα, κατοχυρώνοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών» σχολίασε ο Ράντι Γουόρεν, αναλυτής της Warren Financial και πρόσθεσε ότι «παρά την απαισιοδοξία ότι το ράλι ξεθωριάζει, δεν υπάρχει καμία ένδειξη γι’ αυτό».

Την ίδια ώρα, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ πραγματοποιούν αλλεπάλληλες διμερείς επαφές, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συναινετική λύση για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού, η οποία θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της αγοράς. Στόχος αποτελεί η σύζευξη των αποκλινόντων απόψεων, παρότι η επίτευξη συμφωνίας προσκρούει στις ισχυρές διαφωνίες και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών - μελών.

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI  ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 2,00% στα 46,98 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,95% στα 48,16 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 1,17% στα 1.192,20 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,51% στα 1,2411 δολάρια, ενώ το ευρώ σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,09% στα 1,0593 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,69% στα 112,27 γεν/δολάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Υπό κλοιό πιέσεων βρέθηκαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας, ως απόρροια του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,77% στις 339,83 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση κατά 0,60% στις 6.799 μονάδες και ο γερμανικός DAXσημείωσε απώλειες κατά 1,09% στις 10.582 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,88% στις 4.510 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,64% στις 8.619 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 1,81% στις 16.216 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της UniCredit υποχώρησε σημαντικά κατά 2,60% εξαιτίας της μείωσης της τιμής - στόχου από τη Barclays. «Βουτιά» κατά 7,77% σημείωσε και η μετοχή της Banco Popular λόγω της υποβάθμισης της σύστασης από την Credit Suisse.

Την Κυριακή, οι Ιταλοί θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το αποτέλεσμα θα έχει σημαίνουσες πολιτικές επιπτώσεις, καθώς ο Ματέο Ρέντσι έχει αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο παραίτησης, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι».

Την ίδια ώρα, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ έχουν αρχίσει τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, εν όψει της σύσκεψης της Τετάρτη, με στόχο τη σύγκλιση απόψεων ως προς τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού στα επίπεδα των 32,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών, στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI όσο λειτουργούσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχυόντουσαν σημαντικά κατά 2,63% στα 47,27 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent εμφάνιζαν κέρδη κατά 2,52% στα 48,43 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, σε άνοδο κατά 1,04% στα 1.190,70 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, για τον κίνδυνο κατάρρευσης οκτώ ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προειδοποιεί η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη ανώτερες τραπεζικές πηγές.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εάν οι Ιταλοί ταχθούν εναντίον των συνταγματικών προτάσεων του Ματέο Ρέντσι - το «όχι» διαθέτει προβάδισμα περίπου έξι μονάδων στις δημοσκοπήσεις - τότε η αναταραχή στις αγορές θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις εύθραυστες ιταλικές τράπεζες.

Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις και την πολιτική αβεβαιότητα, υποστήριξε από την πλευρά του, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. Εκτίμησε μάλιστα, ότι οι θετικές τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, γεγονός το οποίο δεν οφείλεται μόνο στην ευρεία γκάμα των νομισματικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας.

ΧΑ

Στην σύνοδο της Δευτέρας 25/11 οι θεσμικοί, με συναλλακτικό ενδιαφέρον που έφερε τζίρο αρκετά χαμηλότερο από το μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας,  έβαλαν στόχο την πτώση χωρίς ανάσα. Η άνοδος του ΓΔ εμποδίστηκε από τις απώλειες όλων των κλαδικών δεικτών εκτός των Μέσων Ενημέρωσης και των όλων blue chip εκτός τριών που έκλεισαν αμετάβλητα. Τις σημαντικές απώλειες προκάλεσαν δυο κύματα επιθετικών ρευστοποιήσεων που όρισαν δυο ελάχιστα ενώ μετέτρεψαν σε μέγιστα μέσα στη μέρα τις τιμές… ανοίγματος.

Το μέγιστο του πρώτου μέρους που ήταν για κάθε βασικό δείκτη η τιμή ανοίγματος με καθοδικό χάσμα προϊδέασε για την αναζήτηση του  ελάχιστου που στο πρώτο μέρος φάνηκε ότι ήταν για τον ΓΔ κοντά στις 613 μονάδες. Αλλά μετά τις 14:30 ένα δεύτερο κύμα συνεχών ρευστοποιήσεων όρισε το ελάχιστο  δεύτερου μέρους που ήταν μακριά από το πρώτο και σημειώθηκε στις 16:53 και ήταν οι 603,41 μονάδες. Εκτός των απωλειών των τραπεζικών μετοχών, ξεχώρισαν για τις απώλειες οι ΕΛΠΕ -4,79%, ΒΙΟ -4,48%, ΟΤΕ -3,86%, ΔΕΗ – 3,58%, ΟΠΑΠ -2,39% και του ΟΛΠ -2,23% από την πλευρά των blue chip και οδηγός της κατηφόρας ήταν οι μετοχές του Τραπεζικού κλάδου.  ΑΛΦΑ -6,63% από +1,12%, ΕΤΕ -7,51% από -1,39%, ΕΥΡΩΒ -6,63% από -3,57% και ΠΕΙΡ -10,77% από -0,51%.

Έγιναν κινήσεις που οδήγησαν τον ΓΔ σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από της Παρασκευής. Από τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, εκτός των πολύ μεγάλων απωλειών του Τραπεζικού κλάδου που επιβάρυναν τον 25άρη, ο FTSEM εμφάνισε μικρά κέρδη ενδοσυνεδριακά και έκλεισε με πτώση -0,62% από +1,17%. Το επίτευγμα της μέρας ήταν η διατήρηση του μέσου όρου πάνω από τις 603 μονάδες αφού πέρασε εύκολα κάτω από το τεχνικής σημασίας όριο των 617 μονάδων.   

Η εισαγωγή εντολών από την προσυνεδρίαση προκάλεσε το άνοιγμα με πτώση και στους δυο δείκτες. Ο ΓΔ έγραψε τελικά μέγιστο στις 621,31 από 623,83, που ήταν τιμή ανοίγματος. Λίγο μετά το άνοιγμα οι πιέσεις στις Τράπεζες ήταν αυτές που παρέσυραν το γενικό δείκτη και τον 25άρη στην εγγραφή του ελάχιστου ημέρας μετά από 43 λεπτά διαπραγμάτευσης. Αυτό για τον γενικό δείκτη ορίστηκε στις 613,4 μονάδες, με μεταβολή -1,60%. Κατόπιν όμως, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει χτυπήσει τιμές λίγο κάτω από τις 762 μονάδες (-3,45%), είχαμε πλάγια κίνηση ή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αλλά μετά τις 14:30 εμφανίστηκε σταδιακή υπεροχή της προσφοράς και ο τραπεζικός δείκτης έπεσε κάτω από τις 729 μονάδες. Η σταδιακή υπεροχή της προσφοράς για τις μετοχές των Τραπεζών όρισε μια πτώση σταθερής κλίσης. Οι βασικοί δείκτες της αγοράς έγραψαν το ελάχιστο δεύτερου μέρους, λίγο πριν το πέρας ο ΓΔ στις 603,4 από 617,16 την προηγούμενη σύνοδο. Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  κινήθηκαν διαρκώς πτωτικά στο δεύτερο μέρος και ήταν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο.

Με ουδέτερο αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά δεν φάνηκε ικανή να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 603 μονάδων απλά έτυχε εκεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιβαρύνθηκε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (0 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 13) με τρία ΓΡΙΒ ΕΥΔΑΠ ΜΥΤΙΛ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 3 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 33 από 21 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 45,191 από 55,083 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 26,67 από 28,59 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 59,01% από 51,90% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πτωτική τάση των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των μέτριων απωλειών παντού σχεδόν ειδικά μετά το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,80%, ο CAC είχε μεταβολή -0,61%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,55%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς πτωτικό άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα, εμφάνισαν απώλειες και αργότερα ο Dow Jones έπεφτε -0,34% όταν ο S&P500 ήταν στο -0,33%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -3,09% και έφθασε στις 604,06 από 623,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1624,94 από 1683,02  με μεταβολή -3,45%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. 

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης +2,33% από 0,00%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -7,57% από -0,63%, Τηλεπικοινωνιών -3,86% από +0,71%, ο 25άρης -3,45% από +0,06%,  ο ΓΔ -3,09% από -0,04%, Κοινής Ωφέλειας -2,90% από -0,82%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,33% από +0,54%, Πετρελαίου Αερίου -2,07% από -0,41%, Ταξίδια Αναψυχή -2,04% από -0,32%,

Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,49% από -1,14%, Τροφίμων Ποτών -1,44% από +1,16%,

Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,81% από +1,11%, Κατασκευές Υλικά -0,74% από -0,30%,

Ακίνητης Περιουσίας -0,74% από -1,62%, Εμπορίου -0,67% από +0,68%, ο FTSEM -0,62% από +1,17%, και Τεχνολογίας -0,18% από -0,29%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών 0,00% από +0,68%, Χημικών 0,00% από +2,50%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,191 από 55,083 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,059 από 1,827 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,206 από 50,290 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,723 από 1,775 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,869 από 44,079 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 99,896 από 76,425 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 23 από 45 των καθοδικών σε 69 από 60 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 15.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί όρισαν μόνιμα πτωτική τάση στον 25άρη. Η τιμή του ανοίγματος (1675,76) ήταν μέγιστο μέρας. Στις 11:07 εμφανίστηκε το ελάχιστο πρώτου μέρους στις 1652,3 μονάδες. Μετά από τις 14:20, σταθερές πιέσεις οδήγησαν σε εγγραφή ελάχιστου μέρας στις 16:59 τις 1624,46 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,006 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 1265 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1680,25 μονάδες και κατώτερο στις 1626,25. Εμφανίστηκε όγκος 111 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1624,94 μονάδες (-3,45%) και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1629,75 με 9150 ανοικτά συμβόλαια και της επόμενης σειράς στις 1630,50, με 454 ανοικτές θέσεις. Διατηρήθηκε προ-πορεία λιγότερο των 5,00 μονάδων των ΣΜΕ έναντι του 25άρη. 

Οι εκτιμήσεις της στήλης για τις στηρίξεις του 25άρη με βάση την στατιστική προϊστορία προκύπτουν από τις συναλλαγές από τις 13/4 ως τις 23/5 που αντιστοιχεί στην πορεία του 25άρη ως την κορυφή για το τρέχον έτος πάνω από τις 1850 μονάδες. Τότε τα επίπεδα των 1572 μονάδων αποτέλεσαν δυο φορές εφαλτήριο για άνοδο στη συνέχεια. Ωστόσο από τις 18 ως τις 21 Οκτωβρίου ο 25άρης αναγνώριζε ως οροφή τιμές μεταξύ 1580 και 1585 μονάδων και συνεπώς πιθανά να λειτουργήσουν ως στήριξη σε πιθανή συνέχεια στην πίεση των τραπεζικών τίτλων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά έχει να περιμένει τα νέα της 5ης Δεκεμβρίου με προσδοκίες το EUROGROUP να 'βγάλει λευκό καπνό' για την Ελληνική Οικονομία έστω σε αρχική συμφωνία. Σκοπός είναι μέχρι τέλος του έτους η Κυβέρνηση να καταφέρει να κλείσει συμφωνία και παράλληλα την β΄ αξιολόγηση. Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μεσοβέζικη λύση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη, για να είναι εφικτή η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί οριστική λύση για το χρέος, παρόλα αυτά κάποια βραχυπρόθεσμα νέα μπορούν να περάσουν τον σκόπελο του καταστατικού του Ταμείου.

Η εξέλιξη μπορεί να είναι θετικότατη για την Ελλάδα, μιας και θα μπορέσει να συμμετάσχει στο "QE", κάτι που θα την βοηθήσει να βγει στις Αγορές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα θα δούμε σημαντικές αναβαθμίσεις από τους Οίκους και θα έχουμε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων και στα εταιρικά ομόλογα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ξένες εταιρείες.

Ήδη οι Τράπεζες έχουν ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς να "ανοίγουν τις κάνουλες" του δανεισμού σε φερέγγυους Πελάτες, κάτι που δεν συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό θα μεγεθυνθεί τάχιστα σε περίπτωση που μειώσουν αισθητά ποσοστό των "κόκκινων" δανείων τους.

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι τίτλοι αρχίζουν να αλλάζουν την μεσοπρόθεσμη τάση τους και πλέον να προσελκύουν πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές.

Η Αγορά δεν πρέπει να φοβάται την όποια πολιτική εξέλιξη, κάτι που μας απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ουσιαστικό χαμηλό έχει καταγραφεί το 2012 αν αφαιρέσουμε τον Τραπεζικό κλάδο. Μην προσπαθείτε να προβλέψετε το τι θα κάνει η Αγορά με βάση την ψυχολογία. Απλά ακολουθήστε την τάση και το όποιο σύστημα που χρησιμοποιείτε και σε όποιον χρόνο εσείς προτιμάτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματά σας θα είναι πολύ καλύτερα από τις παρορμητικές κινήσεις με βάση τα νέα.

Σήμερα

Οι αγορές της Ασίας εμφάνισαν μεικτή εικόνα και σε αυτό έπαιξε ρόλο η νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές εμπορευμάτων και ειδικά του πετρελαίου που τραμπαλίζεται πριν από την συνάντηση του ΟΠΕΚ.

Ο ΝΙΚΚΕΙ υποχωρεί -0,27% από την  ισχυροποίηση  του γιεν έναντι του δολαρίου ενώ απώλειες -0,17% εμφάνισε ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ. Συνέχισαν την άνοδο τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα με τον δείκτη τη αγοράς στη Σαγκάη σε άνοδο +0,73%.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας ενώ έφθασε στο +0,2% στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών εμφανίζει οριακή άνοδο +0,01%. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας υποχωρεί -0,22%, Όταν στην Βομβάη ο SENEX κερδίζει +0,68% και το χρηματιστήριο στη Τζακάρτα +0,77%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα έχει στις 10:15 το πρωί  ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη χώρα μας. Θα προηγηθεί πρόγευμα εργασίας του κ. Μοσκοβισί με τον πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. του ΣΕΒ. Στις 11.15 ο Επίτροπος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Στη σημασία της επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στάθηκε εκ νέου ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την εκτίμηση πως είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο», υπογραμμίζοντας πως «δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».

Αβέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρά την αισιοδοξία πως η β΄ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα. «Υπάρχει σημαντική πρόοδος και μπορούμε να περιμένουμε ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε την αξιολόγηση» επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος ωστόσο, δήλωσε πως «δεν είναι σίγουρος, εάν αυτό θα συμβεί στη συνεδρίαση τoυ Eurogroup, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Στην ανάγκη τεχνικής συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας στάθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι όσο οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τόσο και οι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα για έναν συμβιβασμό «για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία - πακέτο. Όπως εξήγησε, συμφωνία - πακέτο σημαίνει μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας και, από την άλλη, συζήτηση για το χρέος.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% το 2017 και κατά 1,9% το 2018 αναμένει ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΑΣΑ), σύμφωνα με την έκθεση «World Economic Outlook», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα εδραστεί στον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να τονώσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Στα θετικά στοιχεία προστίθεται και η σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος, αλλά και οι ισχυρές επιδόσεις στον τουριστικό τομέα.

Είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης, να υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος, οι Έλληνες έκαναν πολλά  δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση ενός κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου σε μια περίοδο που δύσκολες διαπραγματεύσεις για το χρέος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Καταστροφικούς ακόμη και για τους δανειστές χαρακτήρισε τους στόχους για πλεονάσματα πάνω από 2% ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγών στο μίγμα πολιτικής. Μιλώντας στο 27ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δευτέρα, ο κ. Λιαργκόβας επεσήμανε ότι στόχοι για πλεονάσματα πάνω από 2% δεν είναι εφικτοί και κρατούν τη χώρα δέσμια σε ύφεση.  Επανέλαβε επίσης ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Την ανάγκη «ισχυρής πολιτικής βούλησης» και «σταθερής εφαρμογής των συμφωνηθέντων» υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου. Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία στην τραπεζική διακυβέρνηση, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στην αξιολόγηση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.

Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κορρές Α.Ε., με στόχο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού και τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών της πλάνων. Το δάνειο, πενταετούς διάρκειας, έχει ως διοργανώτρια τράπεζα την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε και στην κάλυψή του, συμμετέχουν επιπλέον, οι EFG Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Η αποπληρωμή του θα γίνει σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης σε έξι μήνες από την ημερομηνία έναρξης του Ομολογιακού Δανείου.

Η συνεργασία της Ιπποδρομίες Α.Ε. με τις γαλλικές ιπποδρομίες «Pari Mutuel Urbain» (PMU) παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, το Σάββατο, στον ιππόδρομο Μαρκοπούλου. Το «παρών» έδωσαν η «Φίλιππος Ένωση» - εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της, Γιώργο Βαρδινογιάννη - ιδιοκτήτες, αναβάτες και προπονητές, το διοικητικό συμβούλιο της Ιπποδρομίες Α.Ε. και πλήθος πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

Μειωμένος κατά 42,7% ήταν ο αριθμός των πτωχεύσεων ελληνικών εταιρειών, κατά τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με την ετήσια πανευρωπαϊκή μελέτη, με τη συμμετοχή της ICAP Group. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 189 πτωχεύσεις έναντι 330 πτωχεύσεων το 2014, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας, μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών λουκέτων, πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα.

Αίτημα προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) απέστειλε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με αντικείμενο την επαναγορά των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos), ύψους 2,029 δισ. ευρώ, που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2015 υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε 1,197 τρισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,197 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 25η Νοεμβρίου, έναντι 1,182 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (18/11/2016).

Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις και την πολιτική αβεβαιότητα, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκτίμησε μάλιστα, ότι οι θετικές τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, γεγονός το οποίο δεν οφείλεται μόνο στην ευρεία γκάμα των νομισματικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα, ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει «ενθαρρυντική αντοχή» έναντι του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, εξέλιξη η οποία αποδίδεται τόσο στις προληπτικές κινήσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), όσο και στις εποπτικές αρχές των δύο πλευρών.

Στην κρίσιμη σύσκεψη των κρατών - μελών του ΟΠΕΚ, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι ευελπιστούν σε μία συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Οι προσδοκίες αφορούν τη συρρίκνωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια σε 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως - κάτι, το οποίο είχε προσυμφωνηθεί και στη σύσκεψη του Αλγερίου, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συρρίκνωση εμφάνισε τον Οκτώβριο το έλλειμμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών της Κίνας, το οποίο περιορίστηκε σε 20,9 δισ. δολάρια έναντι 23,3 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Για το δεκάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Οκτώβριος), το έλλειμμα ανήλθε σε 208,6 δισ. δολάρια.

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης οκτώ ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προειδοποιεί η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη ανώτερες τραπεζικές πηγές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εάν οι Ιταλοί ταχθούν εναντίον των συνταγματικών προτάσεων του Ματέο Ρέντσι - το «όχι» διαθέτει προβάδισμα περίπου έξι μονάδων στις δημοσκοπήσεις - τότε η αναταραχή στις αγορές θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις εύθραυστες ιταλικές τράπεζες. Μεταξύ άλλων, τον υψηλότερο κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζουν οι Monte dei Maschi di Siena, Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.

Στο 3,3% διαμορφώνεται η εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2017, σύμφωνα με την έκθεση «Global Economic Outlook», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο Οργανισμός σημειώνει ότι το τρέχον περιβάλλον αποτελεί «μοναδική ευκαιρία για την ενεργότερη χρήση των δημοσιονομικών επιπέδων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανισότητας».

Ευκαιρίες ανάπτυξης και μεγαλύτερη διακλαδική συνεργασία διαπιστώνει η Ernst & Young (EY), σε έκθεσή της για την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η δυνατότητα διεξαγωγής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω κινητών τηλεφώνων, προσφέρει τεράστιες προοπτικές αύξησης της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και παροχή άνεσης και ευκολίας χρήσης για τους χρήστες, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα