OOΣΑ: Στο 3,3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 12:12
UPD:12:44
EPA/YM YIK

Στο 3,3% διαμορφώνεται η εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2017, σύμφωνα με την έκθεση «Global Economic Outlook», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι το τρέχον περιβάλλον αποτελεί «μοναδική ευκαιρία για την ενεργότερη χρήση των δημοσιονομικών επιπέδων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανισότητας».

Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι η επίτευξη του στόχου για τις δημόσιες δαπάνες θα δράσει καταλυτικά για την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, στην προσπάθεια εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις αναπτυγμένες χώρες, αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, χάρη στη «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, το αμερικανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2017 και κατά 3% το 2018.

Σχετικά με την Ευρωζώνη, προσδοκά σε ανάπτυξη 1,6% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ για την Ιαπωνία, αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 1% και 0,8%. Για το σύνολο των 35 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2017 και κατά 2,3% το 2018.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναμένει επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης στο 6,4% και στο 6,1% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα, για την Ινδία αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7,5%.

«Ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση για στοχευμένες δαπάνες σε τομείς, οι οποίοι θα τονώσουν την ανάπτυξη» αναφέρει ο γ.γ. του ΟΑΣΑ, Ανχέλ Γκουρία, ο οποίος προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο των υποδομών, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης.

Ο Οργανισμός τέλος, καθιστά αναγκαία την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο του προστατευτισμού.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα