Market beat: Η κρίσιμη για την αξιολόγηση εβδομάδα ξεκινά με αλλαγή κλίματος διεθνώς

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 09:41
UPD:09:43
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το ελληνικό χρηματιστήριο «ειδοποιεί», για όσα οι πολιτικοί σχεδιασμοί ή οι αποτυχίες τους, θα φέρουν στην πραγματική οικονομία. Η ροή των ειδήσεων δεν δικαιολογούσε την άνοδο του Νοεμβρίου. Ωστόσο έγινε και μάλιστα, τη βδομάδα που πέρασε, η αγορά φάνηκε έτοιμη να μηδενίσει τις απώλειες που εμφάνιζε για το τρέχον έτος. Άρα το rebound του Νοεμβρίου, είναι προεξόφληση θετικής «στροφής» στην ελληνική οικονομία, ή στοίχημα ότι ως το τέλος του έτους, θα έχουν εμπεδωθεί οι συνθήκες που θα φέρουν την «στροφή». Η εκτίμησή μας είναι πως οι ξένοι θεσμικοί θεωρούν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του 2016, σημαντικότερη από ότι την «ζυγίζουν» στη Ελλάδα. Άρα, θα είναι κρισιμότατη για τους εγχώριους επενδυτές, επειδή βιώνουν την ελληνική πραγματικότητα. Δεν την παρατηρούν από απόσταση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τους φόβους ότι οι χώρες παραγωγής στη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να μην καταλήξουν σε συμφωνία για περικοπή της παραγωγής. Η προοπτική για μείωση των ανοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό από τις τιμές του πετρελαίου, ώθησε τους επενδυτές να μετριάσουν τις προσδοκίες για αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ, και έτσι να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και η ισχύς του δολαρίου. Αυτό έδωσε κάποια ανακούφιση στις ασιατικές αγορές, οι οποίες είχαν υποαποδώσει από τις ανησυχίες σχετικά με τη φυγή κεφαλαίων προς υψηλότερης απόδοσης αγορές των ΗΠΑ. Σε αντίθεση, τα futures των δεικτών των ΗΠΑ γλίστρησαν -0,2%, μετά την διαστημική απόδοσή τους αυτό το μήνα.

Οι traders στα παράγωγα αισιοδοξούν ενώ οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές εμμέσως δηλώνουν ότι οι πιθανότητες για το ποια τάση θα επικρατήσει είναι μοιρασμένες. Αυτό συμπεράναμε από το ρεπορτάζ στα χρηματιστηριακά γραφεία όπου η μεγαλύτερη μερίδα αναλυτών αναφέρθηκε στην τάση της τρέχουσας εβδομάδας με αν. Αν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αίσια και μέσα στα χρονικά περιθώρια του τρέχοντος έτους θα κινηθεί ανοδικά. Αν κλείσει σε ένα ποσοστό θα συσσωρεύει μέχρι να ξεκαθαρίσει η ΕΚΤ τη στάση της ως προς το QE. Αν αποτύχει πλήρως τότε θα αναζητήσει παλαιότερες στηρίξεις και άλλα τέτοια. Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι για τους εγχώριους αναλυτές η τάση θα διαμορφώνεται από τη ροή των ειδήσεων στο εσωτερικό σχετικά με τις κινήσεις που θα γίνουν, πάλι στο παρά πέντε κατά τη γνώμη μας, από την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.    

Δεν είμαστε βέβαιοι πως οι ξένοι θεσμικοί θα ακολουθήσουν σε μια ανεξάρτητη από τις διεθνείς εξελίξεις αντιμετώπιση των μετοχών του ΧΑ. Σήμερα δε διεθνώς καταγράφεται στροφή στην γενική τάση που έφερε μετά τις 8/11 η εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ. Επίσης η στατιστική για αυτούς και για τη στήλη παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αλλά πολλές φορές η κακή χρήση της τεχνικής ανάλυσης οδηγεί ορισμένους σε λάθος συμπεράσματα, που μετά τα φορτώνουν στο μικρό βάθος της αγοράς μας. Ωστόσο αυτή ακολουθεί πιστά θα λέγαμε τα μηνύματα από την στατιστική προϊστορία. Ακόμα και στην περίπτωση του ΓΔ, σχετικά με την πρόσφατη διόρθωση στις δυο τελευταίες συνόδους. Την Τετάρτη έκλεισε στις 632,52 με μέγιστο τις 634,28. Τότε χτύπησε στην ίδια οροφή με εκείνη στις 12/05 που με μέγιστο στις 634,85 έκλεισε στις 632,75 και υποχώρησε ελαφρά ως τις 619,67 μονάδες στις 16/05 για να πάρει μετά φόρα και να γράψει τα υψηλά για το 2016 στις 653,6 μονάδες στις 7 Ιουνίου. Ένας παρόμοιος σχηματισμός διαμορφώνεται από τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και συμφωνούμε ως προς την αισιόδοξη στάση με τους traders των παραγώγων.

Την Παρασκευή οι δείκτες είχαν πορεία W. Στο ξεκίνημα έγραψαν μέγιστο και μετά βούτηξαν με τον ΓΔ να περνάει στο επίπεδο των 617 μονάδων που έπιασε τη Δευτέρα. Ανοδική αντίδραση τον έφερε στο κλείσιμο της Πέμπτης, αλλά πάλι πιέσεις, που δεν αφορούσαν τις τράπεζες, τον οδήγησαν κοντά στο ελάχιστο του πρώτου μέρους. Στην τελευταία ώρα πάλι οι βασικοί δείκτες επέστρεψαν σε οριακά κέρδη.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,04% και έφθασε στις 623,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1683,02 με μεταβολή +0,06%. Μέσα από αυτή την πορεία ο ΓΔ εμφάνισε εβδομαδιαία άνοδο +1,87%, ο FTSE25 +2.27% και o FTSEM +3,85%.

Μεγάλος αριθμός blue chip εμφάνισε μεταβολή ισοδύναμη του 25άρη. Ήταν αλφαβητικά οι ΕΕΕ +2,18%, ΜΕΤΚ +2,38%, ΜΥΤΙΛ +2,432%, ΟΛΠ +2,12% και ΦΦΓΚΡΠ +2,16%. Πτώση στη βδομάδα εμφάνισαν λίγα. Οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,44% από τα λίγα που χάνουν τον Νοέμβριο -9,68%, ΕΥΡΩΒ -3,71% με τα κέρδη της στο μήνα +21,1%, ΛΑΜΔΑ -2,73% και -6,1% στο μήνα, ΔΕΗ -1,60% με κέρδη στο μήνα +3,02%, ΒΙΟ -1,47% και 0,00% στο Νοέμβρη, και ΕΛΠΕ -1,35% με κέρδη στο μήνα +5,04%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,44% με κέρδη 6,64% στο μήνα που θέλει ακόμα τρεις συνόδους για να εκπνεύσει. Έχει προσφέρει κέρδη στο ΓΔ +5,45%, στον 25άρη +7,65% και +5,98% στον FTSEM. Καμία από τις πτωτικές της εβδομάδας δεν ανήκει στην ομάδα των μετοχών με καλύτερη των δεικτών επίδοση το Νοέμβριο.

Οι μετοχές με άνοδο πάνω από +3% στη βδομάδα ήταν ΠΕΙΡ +7,73% και +29,14% στο μήνα, ΕΧΑΕ +6,10% και +8,22% στο μήνα, ΜΟΗ +5,23% και +10,63% στο μήνα, ΜΠΕΛΑ +4,40% αλλά  +2,70% στο μήνα, ΑΛΦΑ +4,02% και +16,03% στο μήνα, ΟΠΑΠ +3,90% και +13,26% στο μήνα, και ΓΡΙΒ +3,02% και +6,98% στο μήνα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας     

Η ατζέντα Τραμπ κινεί τις αγορές και διχάζει τους αναλυτές

Το ράλι μετά την εκλογή του  Donald Trump συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα, με όλους τους βασικούς δείκτες των ΗΠΑ να κλείνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Παρά την για πολλούς, ιστορική ανοδική δυναμική, αρκετοί αναλυτές δυναμώνουν τις εκκλήσεις τους προς τους επενδυτές, να πουλήσουν τα πάντα. «Αυτή η έκρηξη κατά +5% δεν έχει νόημα. Είναι κάποιο ρομπότ που επιχειρεί να σημειώσει τα νέα υψηλά». Δήλωσε στο CNBC ο David Stockman. Βέβαια από τις 3 Νοεμβρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές, προέτρεπε τους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές και ομόλογα. Τώρα επέστρεψε, τονίζοντας ότι βλέπει μέσα στο 2017 να έρχεται η ύφεση για τις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία. «Τα χρηματιστήρια  πρόκειται να γυρίσουν σε χαμηλά επίπεδα και θα παραμείνουν κάτω. Γιατί θα έχουν δρόμο μακρύ και δύσβατο. Για πρώτη φορά σε 25 χρόνια, δεν υπάρχουν πια εργαλεία για να απεμπλακούν οι αγορές από την παγίδα στην οποία οδηγήθηκαν». 

Ωστόσο, από την ώρα που γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών στις 8 Νοεμβρίου, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει κερδίσει 4% στην πορεία του για την υπέρβαση των 19.000 μονάδων. Επιπλέον, οι S&P 500 και Nasdaq χτύπησαν στο ίδιο χρονικό διάστημα επίπεδα ρεκόρ επίσης, κερδίζοντας αντίστοιχα 3% και 4%. Συνεπώς αυτοί οι προβληματισμοί δεν έχουν περάσει στο σκεπτικό του επενδυτικού κοινού. Κυκλοφορούν ωστόσο και επηρεάζουν το χώρο της οικονομικής σκέψης. Έμμεσα εμφανίζονται στις αντιθέσεις μεταξύ των οικονομολόγων και των πολιτικών για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στην Ευρώπη.

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις

Ο Stockman που προέβλεψε αρχικά ότι ο Trump θα κερδίσει τις εκλογές, πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα βρεθεί στο χάος μέχρι τον Ιούνιο. Αναμένει συνεχιζόμενες διαταραχές από το tea party (συντηρητική πλευρά του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων), το οποίο δεν προβλέπει ότι θα επιτρέψει πρόσθετες αυξήσεις του ελλείμματος. Επιπλέον, δεν πιστεύει ότι ο Trump μπορεί να περάσει ένα διακομματικό σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, χωρίς να τηρήσει την υπόσχεσή του για κατάργηση και αντικατάσταση του  προγράμματος για την υγεία, γνωστού ως Obamacare. Ο Stockman έχει σοβαρές αμφιβολίες, για την ικανότητα του Trump να θεσπίσει δέσμη ουσιαστικών φορολογικών περικοπών ή να αναπτύξει ένα μεγάλο πρόγραμμα αύξησης των δαπανών για ανάπτυξη των υποδομών. «Αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν έναν εμφύλιο πόλεμο μέσα στο Κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Έτσι, όταν η ύφεση χτυπήσει το καλοκαίρι του 2017, η Fed θα μείνει χωρίς πυρομαχικά και η δημοσιονομική πολιτική θα παραλύσει. Αυτή τη φορά η αγορά θα υποστεί συντριβή και θα μείνει στα συντρίμμια». Κατέληξε ο Stockman.

Μία από τις πιο ανάρμοστες λέξεις σε οικονομικούς κύκλους τουλάχιστον, είναι, από τη δεκαετία του 1970, ο στασιμοπληθωρισμός. Η δεκαετία ήρθε αντιμέτωπη ένα συνδυασμό της αύξησης του πληθωρισμού και μιας πολύ ανιαρής οικονομικής ανάπτυξης που έβλαψε τα πάντα, από τους καταναλωτές ως τις τιμές των μετοχών.

Μετά την εκλογή του Donald Trump, ομάδα από οικονομολόγους και αναλυτές έχουν αρχίσει και πάλι να αναφέρονται στην ιδέα ότι η μάστιγα του στασιμοπληθωρισμού θα χτυπήσει την οικονομία των ΗΠΑ. Ο συνδυασμός των δημοσίων δαπανών και των προστατευτικών πολιτικών επί του εμπορίου, με μια αβέβαιη εικόνα για την πορεία της ανάπτυξης, έχουν φέρει το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και πάλι στον οικονομικό διάλογο.

Η ατζέντα Τραμπ

Η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ είναι η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας αγοράς η οποία παρουσίασε εικόνα που δεν έχουμε δει για σχεδόν δύο δεκαετίες. Κύρια μια  «πόλωση» των αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών που βαδίζουν σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλα συμβαίνουν, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, από την «Trump reflation». Είμαι η πολιτική για την οικονομία που έχει στην ατζέντα του ο πρόσφατα εκλεγμένος Πρόεδρος. Ο όρος reflation, είναι η αναζωπύρωση μέσω της αύξησης της προσφοράς χρήματος, είτε με τη μείωση των φόρων. Επιδίωξη η επαναφορά της οικονομίας (ειδικά του επιπέδου των τιμών) στην κατάσταση που αντιστοιχεί στην μακροπρόθεσμη τάση της, μετά από μια βουτιά στον κύκλο της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Στην αρχή της εποχής Trump, οι αναδυόμενες αγορές έχουν το αίσθημα της εισόδου σε διακεκαυμένη ζώνη. Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας για παράδειγμα, έπιασε  απέναντι στο δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από την ασιατική οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στην αγορά μετοχών της χώρας, οι επενδυτές που ρευστοποίησαν μετοχές αξίας 1,1 δις ρίνγκιτ (248 εκατ. δολάρια) μέχρι την Παρασκευή, συνέβαλλαν στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία έξοδο κεφαλαίων από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού. Και οι τέσσερις μεγάλοι δείκτες αναφοράς των αγορών των ΗΠΑ - ο δείκτης S&P 500, ο Dow Jones Industrial Average, ο Nasdaq Composite Index και ο δείκτης Russell 2000 – ανέβηκαν συντονισμένα, για να καταγράψουν μαζί κορυφές βίου αυτή την εβδομάδα. Η άνοδος, η οποία βοηθήθηκε από ένα ράλι στα εμπορεύματα, έλαβε χώρα ταυτόχρονα, για πρώτη φορά από το 1999. Υποστηρίζει ο Divya Devesh, αναλυτής συναλλάγματος της Standard Chartered στη Σιγκαπούρη.

Αυτός ανακαλύπτει ομοιότητες με την εποχή που οι Κλίντον απομακρύνθηκαν από την εξουσία. Επισημαίνει ότι το πετρέλαιο και πάλι αγωνίζεται να αναρριχηθεί από τα χαμηλά πολλών ετών, με τον ΟΠΕΚ να προσπαθεί να ελέγξει την παραγωγή (άρα και την  προσφορά) εντός και εκτός του οργανισμού. Το δε γιεν είναι και πάλι (προς το παρόν) το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση για το έτος, στους G-10. Το δολάριο κατέγραψε κέρδη, με αλυσίδα 10 ημερών που ήταν το μεγαλύτερο σερί νικών του έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι το νόμισμα της ευρωζώνης εισήχθη για πρώτη φορά το 1999. Το δε ράλι του δολαρίου, οδηγείται από την επανεμφάνιση των Bond vigilantes. Ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, James Carville είχε πει, ότι αυτοί θα μπορούσαν να εκφοβίσουν τους πάντες. Καθώς οι διαρκώς ανοδικά κινούμενες αποδόσεις απειλούν να θολώσουν τις προοπτικές των φιλόδοξων σχεδίων επί των δαπανών του νέου πρόεδρου.

«Οι παραδοσιακοί συσχετισμοί έχουν σπάσει. Οι αγορές λειτουργούν με βάση την παραδοχή ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν.  Τα προγράμματα αναθέρμανσης της οικονομίας, οι περισσότεροι εκτιμούν, ότι θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Αυτή η αποδοχή στέλνει τα assets των ΗΠΑ, το νόμισμα, τις αποδόσεις των ομολόγων της και τις μετοχές, ψηλότερα. Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια αυξήθηκαν στο έπακρο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Με ταχύτητα 1 1/2 φορά πιο μεγάλη από ό, τι όρισε το προηγούμενο αντίστοιχο φαινόμενο το 1994.  Στη δεκαετία του 1990 και πάλι».  Είπε ο Divya Devesh.

Αναζητούνται ακόμα οι αντιστοιχίες με το παρελθόν για την πρόβλεψη του μέλλοντος των αγορών. Διαφέρουν οι δεκαετίες του περασμένου αιώνα που επιλέγουν οι αναλυτές, αναλόγως της κριτικής στάσης τους για την ατζέντα του νέου προέδρου.

Η εικόνα των αγορών για την εβδομάδα. Ο S&P500 κλείνοντας στις 2213,35 μονάδες, είχε επίδοση +1,44% και στο 2016 εμφάνισε κέρδη +8,29%. Ο Dow με ώθηση +1,51%, έκλεισε στις 19.152,14 μονάδες ενώ στο έτος κερδίζει +9,91%. Ο S&P400 ανέβηκε +2,17% με επίδοση φέτος +17,32% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,40%, αποδίδει στο έτος +18,60%. Ο δε Nasdaq, με κερδίζοντας +1,45%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2016 στο +7,82%. Ο χρυσός με βουτιά στη βδομάδα -1,76%, κατέβασε την ετήσια απόδοσή του στο 11,84%. Παράλληλα, το πετρέλαιο κέρδισε +0,83%. Στο 2016 κερδίζει +23,98%.

Ο Nikkei με μεταβολή +2,30%, στο έτος χάνει -3,43%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +0,96% στη βδομάδα και κερδίζει +9,59% στο 2016. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +0,33%, με απόδοση -0,41% το 2016 και ο CAC εμφάνισε άνοδο +1,02% και ετήσια μεταβολή -1,87%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,60% και στο έτος αποδίδει -9,11%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +1,53% και στο 2016 χάνει -22,89%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε κατά +2,66%, και στο έτος ενισχύεται +42,00%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ενισχύθηκε κατά +2,24%, με επίδοση στο 2016 +5,54%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,01%, και επίδοση για το 2016 +0,67%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία είχε άνοδο +0,64%, στο 2016 αποδίδει πλέον +0,59%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,70% και στο 2016 έχει κέρδη +3,69%. Κέρδη +2,16% και για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -7,83%.

ΧΑ

Εβδομάδα βελτίωσης των στατιστικών δεδομένων

Μετά από το άλμα στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, η τέταρτη και τελευταία του μήνα, ήταν επίσης ανοδική. Αλλά με χαμηλότερη άνοδο στους βασικούς δείκτες. Καθώς οι δυο τελευταίες συνεδρίες έφεραν απώλειες για το μέσο όρο αλλά κέρδη για τον FTSEM. Το μέγιστο εβδομάδας για τον ΓΔ, που κέρδισε στο πενθήμερο +1,87%, εμφανίστηκε στις 23/11 την Τετάρτη. Όταν έκλεισε στις 632,52, με μέγιστο τις 634,28. Χτύπησε στην ίδια οροφή με εκείνη στις 12/05 που με μέγιστο στις 634,85 έκλεισε στις 632,75 και υποχώρησε ελαφρά ως τις 619,67 μονάδες στις 16/05. Έγινε τότε για να πάρει φόρα και μετά, να γράψει τα υψηλά για το 2016, στις 653,6 μονάδες στις 7 Ιουνίου.

Η διόρθωση λοιπόν από την Πέμπτη και μετά, ήταν μέσα στις επιταγές της στατιστικής προϊστορίας. Άλλωστε το φρένο στην πτώση, την Παρασκευή πατήθηκε δυο φορές. Η τελική μεταβολή ήταν οριακά πτωτική για το ΓΔ και ανοδική για τον 25άρη. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε οριακά πάνω από τα 66 εκατ. ευρώ τη μέρα. Ενώ των τραπεζικών blue chip ορίστηκε στα 37,58 εκατ., δηλαδή το 56,91% του συνολικού. Η βάση της πορείας  της αγοράς ήταν το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εμφανίστηκε για της τράπεζες, από τα μέσα της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου ως τα μέσα της περασμένης. Σε αυτό το διάστημα, ο τραπεζικός δείκτης ανέβηκε από το κατώτερο της τελευταίας πτωτικής συνόδου για αυτόν ως το μέγιστο της τελευταίας ανοδικής 33%.  Εξ  αυτού κυρίως, ο ΓΔ κέρδισε 9,74% με τον 25άρη στο +12,81%. Η διόρθωση της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπου συνεχίστηκε επιλεκτικά, ήταν για τις Τράπεζες δυσάρεστη αναγκαιότητα.

Η Δευτέρα σφραγίστηκε από άνοδο. Για πρώτη φορά ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ βρέθηκε πάνω από το κλείσιμο της συνόδου προ του Brexit. Στο τέλος όμως, οδηγήθηκε ψηλότερα +0,64% και έκλεισε στις 615,83 μονάδες. Ο 25άρης ανέβηκε στις 1662,28 με μεταβολή +1,01%. Οδήγησαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,83%, στα Ταξίδια Αναψυχή +3,26%, Τραπεζών +2,15% και Πρώτων Υλών +1,56%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,350 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,824 εκατ. Την Τρίτη, είχαμε την μεγάλη εκτίναξη, με τζίρο πάνω από τα 85 εκατ. ευρώ. Η άνοδος του ΓΔ ήταν +2,50% και έκλεισε στις 631,21 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1716,36 με μεταβολή +3,25%. Οδήγησαν οι εταιρίες  Τραπεζών +7,16%, Πετρελαίου Αερίου +5,37%, Κοινής Ωφέλειας +4,07%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,10%, με μόνο πτωτικό κλάδο των  Τηλεπικοινωνιών -0,71%. Την Τετάρτη ο τζίρος ξεπέρασε τα 76,450 εκατ. ευρώ, με πάνω από 10,5 εκατ. αξία συναλλαγών σε πακέτα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,21% και έφθασε στις 632,52 μονάδες. Το ψηλότερο κλείσιμο στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά ο 25άρης έκλεισε στις 1715,33 με μεταβολή -0,06%. Ώθησαν ανοδικά οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,69%, Εμπορίου +2,16%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,11%, και Τηλεπικοινωνιών +1,42%. Στον αντίποδα με απώλειες οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου -1,73%, Κοινής Ωφέλειας -1,67%, Πρώτων Υλών -1,33%, Τροφίμων Ποτών -1,23%, και Τραπεζών -0,51%. Την Πέμπτη, το μέγεθος της πτώσης και οι επίμονες πιέσεις ως το τέλος των συναλλαγών οδήγησαν τον ΓΔ χαμηλότερα -1,41% και έφθασε στις 623,63 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,071 εκατ. ευρώ και ο 25άρης έκλεισε στις 1682,02, με μεταβολή -1,94%. Κέρδη που μέτρησαν σαν φρένο, είχαν μόνο οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,87%. Την Παρασκευή οι δείκτες είχαν πορεία W. Στο ξεκίνημα έγραψαν μέγιστο και μετά βούτηξαν με τον ΓΔ να περνάει στο επίπεδο των 617 μονάδων που έπιασε τη Δευτέρα. Ανοδική αντίδραση τον έφερε στο κλείσιμο της Πέμπτης, αλλά πάλι πιέσεις, που δεν αφορούσαν τις τράπεζες, τον οδήγησαν κοντά στο ελάχιστο του πρώτου μέρους. Στην τελευταία ώρα πάλι οι βασικοί δείκτες επέστρεψαν σε οριακά κέρδη.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,04% και έφθασε στις 623,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1683,02 με μεταβολή +0,06%. Μέσα από αυτή την πορεία ο ΓΔ εμφάνισε εβδομαδιαία άνοδο +1,87%, ο FTSE25 +2.27% και o FTSEM +3,85%.

Μεγάλος αριθμός blue chip εμφάνισε μεταβολή ισοδύναμη του 25άρη. Ήταν αλφαβητικά οι ΕΕΕ +2,18%, ΜΕΤΚ +2,38%, ΜΥΤΙΛ +2,432%, ΟΛΠ +2,12% και ΦΦΓΚΡΠ +2,16%. Πτώση στη βδομάδα εμφάνισαν λίγα. Οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,44% από τα λίγα που χάνουν τον Νοέμβριο -9,68%, ΕΥΡΩΒ -3,71% με τα κέρδη της στο μήνα +21,1%, ΛΑΜΔΑ -2,73% και -6,1% στο μήνα, ΔΕΗ -1,60% με κέρδη στο μήνα +3,02%, ΒΙΟ -1,47% και 0,00% στο Νοέμβρη, και ΕΛΠΕ -1,35% με κέρδη στο μήνα +5,04%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,44% με κέρδη 6,64% στο μήνα που θέλει ακόμα τρεις συνόδους για να εκπνεύσει. Έχει προσφέρει κέρδη στο ΓΔ +5,45%, στον 25άρη +7,65% και +5,98% στον FTSEM. Καμία από τις πτωτικές της εβδομάδας δεν ανήκει στην ομάδα των μετοχών με καλύτερη των δεικτών επίδοση το Νοέμβριο.

Οι μετοχές με άνοδο πάνω από +3% στη βδομάδα ήταν ΠΕΙΡ +7,73% και +29,14% στο μήνα, ΕΧΑΕ +6,10% και +8,22% στο μήνα, ΜΟΗ +5,23% και +10,63% στο μήνα, ΜΠΕΛΑ +4,40% αλλά  +2,70% στο μήνα, ΑΛΦΑ +4,02% και +16,03% στο μήνα, ΟΠΑΠ +3,90% και +13,26% στο μήνα, και ΓΡΙΒ +3,02% και +6,98% στο μήνα.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην πρώτη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Δεκεμβρίου, ο 25άρης με άνοδο στις πρώτες συνόδους και πιέσεις στις δυο πτωτικές, κέρδισε +2,27%. Σε αυτό, συνέβαλαν τα τραπεζικά blue chip και οι ΜΥΤΙΛ +18,74%, ΜΠΕΛΑ +17,5%, ΕΛΠΕ +14,15%, και ΔΕΗ +13,8%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ως συνήθως μειώθηκαν κατά -51,56%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 9.487 από 8.197.

Οι ανοικτές θέσεις για τη νέα κυρίαρχη σειρά, του Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκαν σε 9.132 από 8.161. Ο όγκος της ανήλθε στα 1.936 από 2.113 ΣΜΕ ημερησίως, και της σειράς Ιανουαρίου σε 85 από 10. Οι προσδοκίες των traders είναι ευοίωνες.  Όρισαν υστέρηση του 25άρη (1683,02), της τάξης των 5,5 μονάδων με εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου στις 1688,50 μονάδες, ενώ της επόμενης τις 1695,25.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον ανέβηκε για τα calls 266 συμβόλαια από 173 τη μέρα. Στα puts, ο μέσος όγκος μειώθηκε δικαιολογημένα στα 45 από 78. Ο όγκος των ΣΜΕ επί μετοχών ήταν αντίστοιχος της υποκείμενης αγοράς. Η πρόσκρουση σε δοκιμασμένη οροφή τρεις φορές στο 2016 έφερε τη διόρθωση του 25άρη που μείωσε τους όγκους στο stock repo. 

Από τις εκτιμήσεις του Νίκου Σακαρέλη της Wealth Financial Services, ξεχωρίσαμε για τον δείκτη των παραγώγων: «Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης φαίνεται διαγραμματικά να τα βρήκε λίγο "σκούρα" στην περιοχή των 1700 με 1720 μονάδων, μετά το γρήγορο ανέβασμα του ανηφορικού δρόμου κλίσεως 81 μοιρών από τις 1493 μονάδες.

Εδώ αυτό που μετράει για τους "Bulls" είναι το "συμπαγές γέμισμα" της ζώνης που μεσολαβεί μεταξύ των 1720 με 1750 μονάδων, γεγονός που θα τους δώσει το σωστό πάτημα προς το επόμενο ανοδικό στόχο των 1870 μονάδων. Οποιαδήποτε άρνηση ανοδικής διαπερατότητας των 1750 μονάδων θα ενισχύει το σενάριο οπισθοχώρησης προς το σημεία στήριξης των 1636 και 1605 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης, που δικαιολογημένα θεωρείται ως η ατμομηχανή της παρούσας κίνησης, μιας που συμπλήρωσε ποσοστιαία άνοδο 33% από τον τοπικό πυθμένα των 638 μονάδων, δείχνει να βρήκε εμπόδιο στο τεχνικό όριο των 850 μονάδων. Μια συσσώρευση μεταξύ των 850 με 765 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πλέον πιθανή, εν αναμονή των όποιων νέων προκύψουν στις επόμενες μέρες.

Στο θετικό σενάριο ανοδική τμήσης των 850 μονάδων, με αύξηση του όγκου συναλλαγών των Τραπεζών, θα επανατοποθετούσε την "ατμομηχανή στις ράγες" με στόχο τις 1000 μονάδες. Αντιθέτως στο αρνητικό σενάριο πτωτικής καταστρατήγησης των 765 μονάδων, θα έθετε ως επόμενο σταθμό κατάβασης τις 705 μονάδες.

 Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Η Αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά την τρίτη εβδομάδα του μήνα και στις αρχές της περασμένης, προσπαθώντας να προεξοφλήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πιθανά κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από προηγούμενες αξιολογήσεις, η Αγορά βιάστηκε να προεξοφλήσει πολλά γεγονότα και πολύ γρήγορα και για αυτό πάνω από το 1/3 των μετοχών και αρκετοί δείκτες βρέθηκαν σε υπεραγορασμένα επίπεδα. (πχ RSI > 80 σε κάποιες περιπτώσεις).

Η Ελληνική Αγορά εκτός από το ότι είναι ρηχή, σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζει διπλάσια μεταβλητότητα σε σχέση με τις Αγορές που συγκρινόμαστε (Τουρκία - Ρωσία και άλλες Αναδυόμενες). Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εξαιτίας και του πολιτικού ρίσκου, συμπεριφέρεται, ειδικά σε περιόδους αξιολόγησης, ανάλογα με την ροή των ειδήσεων (news- oriented). Συμπερασματικά κινήσεις με έντονη ορμή, είτε ανοδική είτε καθοδική, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν.

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Η Αγορά παρά την πρόσφατη ανοδική κίνηση επέστρεψε στα επίπεδα που είχε κλείσει την προηγούμενη χρονιά. Στο θετικό σενάριο (50% πιθανότητα) κλείνει η αξιολόγηση και εντασσόμαστε στο "QE". (πιθανόν και με έκτακτη σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ). Αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης και μείωση του κινδύνου Χώρας αυξάνουν τις αποτιμήσεις αξιογράφων. Η Αγορά άμεσα μπορεί να κινηθεί προς τις 680 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 780 μονάδες.

Εκεί βρισκόταν η Αγορά προ των "capital controls", o στόχος είναι μεσοπρόθεσμος, καθώς η ζημιά στην Οικονομία από τους περιορισμούς είναι δύσκολο να ανακτηθεί σε ένα τρίμηνο. Το πιο πιθανό είναι η επόμενη κίνηση του Δείκτη να έχει πάλι πρωταγωνιστές τις Τραπεζικές μετοχές.

Δύο σημαντικά γεγονότα που περιμένει η Αγορά είναι η πρόοδος στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ – ΟΛΘ +0,55%, σε πρώτη φάση, ΕΛΠΕ –ΕΥΔΑΠ σε δεύτερη) και η τιμή που θα γίνει η μεταβίβαση του 5 % του ΟΤΕ.

Το αρνητικό σενάριο (20% πιθανότητα) είναι να επιδεινωθεί το κλίμα στην Ευρώπη, πιθανά μετά από το Ιταλικό δημοψήφισμα, να μην κλείσει η αξιολόγηση και να μην πιάσουν οι Ελληνικές Τράπεζες τους στόχους στη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Το τελευταίο σενάριο θα βαλτώσει την Ελληνική Οικονομία και θα εγείρει θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο. (30% πιθανότητα) Η αξιολόγηση κλείνει μεν, ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ασαφής, τα μέτρα για το χρέος δεν ικανοποιούν την Κυβέρνηση η οποία προχωρά σε εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή, θα υπάρξει αβεβαιότητα αρχικά , όμως η Αγορά μπορεί να αρχίσει α ανεβαίνει προεξοφλώντας μια πιο "φιλική" Κυβέρνηση προς τις Αγορές, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αργεντινής.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της βραχυχρόνιας γραμμής αντίστασης, στις 607 μονάδες, έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στον Γενικό Δείκτη για την άμεση προσέγγιση της περιοχής αντίστασης, στις 635 μονάδες, ανοίγοντας το οπτικό πεδίο για τις 650 με 660 μονάδες.

Το θέμα όμως, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης για να μπορέσει να διεισδύσει μέσα στο πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία επίπεδο τιμών των 635 με 660 μονάδων, θα πρέπει να έχει κάτι πιο χειροπιαστό από το μέτωπο της αξιολόγησης, κάτι, που μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται στο κοντινό ορίζοντα.

Οπότε εν αναμονή των εξελίξεων θεωρούμε ως πολύ φυσιολογικό ένα "pullback" προς την περιοχή των 611 μονάδων, περίπου.

Επίσης ας μη ξεχνάμε ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδος θα διεξαχθεί ένα πολύ σημαντικό δημοψήφισμα στην Ιταλία. Από εκεί και έπειτα, εάν περάσουμε και αυτό το "σκόπελο" και στις 5 Δεκεμβρίου πάρουμε το "ok" στο Eurogroup τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια ανοδική "μετωπική σύγκρουση" του Γενικού Δείκτη με τη ζώνη αντίστασης των 650 με 660 μονάδων, η επιβεβαιωμένη διάσπαση της οποίας θα "ξεκλειδώσει τη πόρτα" για το διαγραμματικό θάλαμο των 700 με 730 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης, στις επόμενες συνεδριάσεις, τμήσει καθοδικά τις 611 μονάδες και πραγματοποιήσει ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί, με ταυτόχρονη αύξηση στο τζίρο, τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιο κατέβασμα προς τις 590 με 588 μονάδες, προς αξιολόγηση των όποιων δεδομένων έρθουν στην επιφάνεια.

Όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης φαίνεται διαγραμματικά να τα βρήκε λίγο "σκούρα" στην περιοχή των 1700 με 1720 μονάδων, μετά το γρήγορο ανέβασμα του ανηφορικού δρόμου κλίσεως 81 μοιρών από τις 1493 μονάδες.

Εδώ αυτό που μετράει για τους "Bulls" είναι το "συμπαγές γέμισμα" της ζώνης που μεσολαβεί μεταξύ των 1720 με 1750 μονάδων, γεγονός που θα τους δώσει το σωστό πάτημα προς το επόμενο ανοδικό στόχο των 1870 μονάδων. Οποιαδήποτε άρνηση ανοδικής διαπερατότητας των 1750 μονάδων θα ενισχύει το σενάριο οπισθοχώρησης προς το σημεία στήριξης των 1636 και 1605 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης, που δικαιολογημένα θεωρείται ως η ατμομηχανή της παρούσας κίνησης, μιας που συμπλήρωσε ποσοστιαία άνοδο 33% από τον τοπικό πυθμένα των 638 μονάδων δείχνει να βρήκε εμπόδιο στο τεχνικό όριο των 850 μονάδων. Μια συσσώρευση μεταξύ των 850 με 765 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πλέον πιθανή, εν αναμονή των όποιων νέων προκύψουν στις επόμενες μέρες.

Στο θετικό σενάριο ανοδική τμήσης των 850 μονάδων, με αύξηση του όγκου συναλλαγών των Τραπεζών, θα επανατοποθετούσε την "ατμομηχανή στις ράγες" με στόχο τις 1000 μονάδες. Αντιθέτως στο αρνητικό σενάριο πτωτικής καταστρατήγησης των 765 μονάδων, θα έθετε ως επόμενο σταθμό κατάβασης τις 705 μονάδες.

Σήμερα

Το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αντιστρέφουν την τάση των συναλλαγών που επικράτησε στις αγορές μετά από τις εκλογές των ΗΠΑ. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τους φόβους ότι οι χώρες παραγωγής στη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να μην καταλήξουν σε συμφωνία για περικοπή της παραγωγής.

Τα  futures του Brent διαπραγματεύθηκαν τελευταία στα 47,02 δολάρια ανά βαρέλι, σχεδόν επίπεδα σήμερα, αλλά όταν άνοιξαν οι  ασιατικές συναλλαγές οι τιμές βρέθηκαν κάτω κατά -2,0%, μετά από ένα -3,6% πτώση την Παρασκευή, από τις αμφιβολίες για το αν ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα καταλήξει σε συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι προοπτικές για μείωση των ανοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό από τις τιμές του πετρελαίου, ώθησαν τους επενδυτές να μετριάσουν τις προσδοκίες για αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ, και έτσι να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και η ισχύς του δολαρίου.

Αυτό έδωσε κάποια ανακούφιση στις ασιατικές αγορές, οι οποίες είχαν υποαποδώσει από τις ανησυχίες σχετικά με τη φυγή κεφαλαίων προς υψηλότερης απόδοσης αγορές των ΗΠΑ κατά τις εβδομάδες μετά την εκλογή νίκη στις 8/11 του Donald Trump.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,6%, με επικεφαλής στην άνοδο τις αγορές στο Χονγκ Κονγκ με τον Χανγκ Σενγκ στο +0,87% και την αγορά της Ταϊβάν στο +0,70%.

Σε αντίθεση, τα futures των δεικτών των ΗΠΑ γλίστρησαν -0,2%, μετά την διαστημική απόδοσή τους αυτό το μήνα από τις εκτιμήσεις - ελπίδες επί της πολιτικής από τον νέο Πρόεδρο αφού η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, η φορολογική απορρύθμιση και η προστασία των εγχώριων βιομηχανιών θα ενισχύσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και θα ωφελήσει την εταιρική Αμερική.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας είχε εμφανίσει ακόμα καλύτερη απόδοση από ό, τι η Wall Street χάρη στην πτώση του γιεν, έχασε επίσης τη λάμψη του, με πτώση -0,3%.

Ήταν οι αμφιβολίες για τις πληθωριστικές προσδοκίες, λόγω της συρρίκνωσης των τιμών του πετρελαίου που έδωσε στους επενδυτές μια άμεση αιτία για να έχουν δεύτερες σκέψεις.

Η Σαουδική Αραβία την Παρασκευή δήλωσε ότι δεν θα παραστεί σε συνομιλίες τη Δευτέρα με τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, για να συζητήσουν τις περικοπές της προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τις ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία. Αυτό θα πιέσει τις μετοχές των εταιριών στην ενέργεια, και θα μπορούσε να χτυπήσει το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών. Με δεδομένο το ράλι των τελευταίων ημερών, δεν θα είναι έκπληξη να δούμε προσαρμογή των επενδυτικών κινήσεων προς δεύτερες σκέψεις. », ​​είπε ο Masahiro Ichikawa, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Sumitomo Mitsui Asset Management.

Ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih δήλωσε την Κυριακή ότι πίστευε πως η αγορά πετρελαίου θα βρει μόνη της ισορροπία το 2017 ακόμη και αν οι παραγωγοί δεν κάνουν κάποια παρέμβαση, και ότι η διατήρηση της παραγωγής στα σημερινά επίπεδα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Το δολάριο βυθίστηκε περισσότερο από -1,6% έναντι του γεν στο χαμηλό των 111,355 γιεν, πέφτοντας απότομα από το υψηλό οκταμήνου των 113,90 γιεν την Παρασκευή. Τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 111,90.

Ο δείκτης δολαρίου DXY έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων διαμορφώθηκε στο 100,88, με ολίσθηση 0,6% σήμερα μακριά από το υψηλό 13 1/2 ετών στο 102,05 που άγγιξε την Πέμπτη.

Το ευρώ κέρδισε 0,8% αγοράζοντας 1,0655 δολάρια, επεκτείνοντας την ανάκαμψη του από ένα χαμηλό περίπου ενός χρόνου στα 1,0518 που άγγιξε την Πέμπτη.

Το ενιαίο νόμισμα έχει μέχρι στιγμής δείξει περιορισμένη αντίδραση για τις εξελίξεις στη Γαλλία ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, κέρδισε την διαδικασία εκλογής υποψηφίου για τις Προεδρικές εκλογές στην αναμέτρηση του επόμενου έτους με την ακροδεξιά ηγέτιδα  Marine Le Pen που οι δημοσκόποι αναμένουν να την κερδίσει.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα έχει στις 6:15 το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πηγές του ΥΠΟΙΚ έκαναν γνωστό ότι η συνάντηση θα γίνει χωρίς φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη, καθώς και ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις.

Υπέρ της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους άμεσα τάχθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα. «Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη, πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η συμφωνία του Μαΐου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία βημάτων -με τρια πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων που μένει να συμφωνηθούν».

Για περαιτέρω προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε εν όψει του Euro Working Group της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 2016.

Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εσωτερικών Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Κάλεσμα στο ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Το ΔΝΤ έχει αλλάξει γνώμη πολλές φορές», είπε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν στην πραγματικότητα θέλουν να μπουν (στο πρόγραμμα) ή να απέχουν. Νομίζω ότι θέλουν να μπουν και εμείς τους θέλουμε μέσα (στο πρόγραμμα)».

Απέκλεισε κατηγορηματικά μια απομείωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην Der Standard, συμπληρώνοντας πως αν κριθεί αναγκαίο θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες αποπληρωμής του χρέους το 2018. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε τέλμα, υποστηρίζοντας ότι «αν το 2015 η χώρα είχε συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήμα».

Ισχυρότερες αποδεικνύονται πλέον οι πιέσεις στις πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ύστερα από οκτώ χρόνια ύφεσης, αφού το μερίδιο της απασχόλησης στις micro μονάδες υποχώρησε στο 70,4% έναντι 75,4% το 2008, παραμένοντας ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Οι απώλειες μέσα στην κρίση για τις micro επιχειρήσεις εντοπίζονται κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους, γεγονός που συνάδει με το πλήγμα που δέχτηκε η μικρή επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα το 2012 και το 2013.

Την τοποθέτηση του Παντελή Παπαγεωργίου ως ανεξάρτητου - μη εκτελεστικού μέλους αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της MLS Πληροφορική ΜΛΣ Α.Ε.  Η αλλαγή συνιστά αποτέλεσμα της παραίτησης του Χρήστου Αντωνιάδη. 

Σε συμφωνία συνεργασίας με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού της προγράμματος κατέληξε η Τέρνα Ενεργειακή, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AΠΕ), στις ΗΠΑ. Η πρώτη φάση της συνεργασίας αφορά το αιολικό πάρκο «Fluvanna 1», ισχύος 155MW με ανεμογεννήτριες Gamesa, που υλοποιεί η Τέρνα Ενεργειακή, στην περιοχή Scurry County, στο Τέξας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η CIP θα προσφέρει κεφάλαια ύψους 61 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη μέρους του κόστους ανάπτυξης Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης επένδυσης ξεπερνά τα 250 εκατ. δολάρια.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε μία περίοδο κατά την οποία το ζητούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ενότητα, Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης για τους νέους χρηματοπιστωτικούς κανόνες και το μέλλον της τραπεζικής ένωσης. Η γερμανική πλευρά φοβάται ότι το νέο πλαίσιο που προτείνει η Κομισιόν για τη διαχείριση χρηματοπιστωτικών κρίσεων δεν είναι αρκετά αυστηρό, ώστε να περιορίσει το ρίσκο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να προστατεύσει τους φορολογούμενους πολίτες από το κόστος μελλοντικών αναταράξεων. Αρνείται έτσι να προχωρήσει σε άλλα, απαραίτητα για την τραπεζική ένωση, βήματα, γεγονός που πυροδοτεί την έντονη αντίδραση της Γαλλίας.

Οι προβλέψεις για τους τελευταίους μήνες του 2016 δεν είναι καθόλου αισιόδοξες για την Τουρκία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, σημειώνοντας ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα και η πολιτική αστάθεια έχουν επιφέρει πλήγμα στην άλλοτε πανίσχυρη τουρκική οικονομία. Η παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η καθοδική πορεία του τουρκικού τουρισμού έβαλαν φρένο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Με τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών αναπτύχθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Markit για τον μήνα Νοέμβριο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την επίδοση του Οκτωβρίου, η οποία είναι η υψηλότερη του τελευταίου έτους. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανάπτυξης των νέων επιχειρήσεων εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αναλυτές της Markit εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τον τελευταίο μήνα του 2016, ενώ το δ’ τρίμηνο αναμένεται να είναι το καλύτερο των τελευταίων δύο ετών.  

Στις 5 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διασύνδεση των Χρηματιστηρίων της Σένζεν και του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι χρηματιστηριακές αρχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επιτρέψει σε επενδυτές εκτός της Κίνας να επενδύσουν στην αγορά της Σένζεν, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Το ίδιο δύναται να συμβεί και αντιστρόφως.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο το Χονγκ Κονγκ διαθέτει παρεμφερή σύνδεση και με το Χρηματιστήριο της Σαγκάη.

Το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασηςγια την εξαγορά της Actelion εξετάζει η Johnson & Johson (J&J), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών βρίσκονται σε πρόωρο στάδιο. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 17 δισ. δολαρίων, με τη μετοχή της να εκτινάσσεται την Παρασκευή κατά 14%.

Με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Λιανεμπορίου για τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο σημείωσαν «άλμα» 26% έναντι αύξησης 21% τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 12%. Θετικές είναι οι ενδείξεις και για τους επόμενους μήνες, καθώς ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εντός του 2016.  

Αμετάβλητο παρέμεινε τον Νοέμβριο το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία, καθώς ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε στις 98 μονάδες.

Η παραπάνω επίδοση θεωρούταν αναμενόμενη για τους επενδυτές της Wall Street Journal. Σημειώνεται ότι το καταναλωτικό κλίμα βρίσκεται σταθερά κάτω των 100 μονάδων από το 2007 και μετέπειτα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα