Η γαλλογερμανική κόντρα φρένο στην τραπεζική ένωση

Ευρωζώνη: Διελκυστίνδα για τη διαμόρφωση των χρηματοπιστωτικών κανόνων
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 19:52
UPD:19:53
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Από την έντυπη έκδοση

Σε μία περίοδο κατά την οποία το ζητούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ενότητα, Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης για τους νέους χρηματοπιστωτικούς κανόνες και το μέλλον της τραπεζικής ένωσης. Η γερμανική πλευρά φοβάται ότι το νέο πλαίσιο που προτείνει η Κομισιόν για τη διαχείριση χρηματοπιστωτικών κρίσεων δεν είναι αρκετά αυστηρό, ώστε να περιορίσει το ρίσκο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να προστατεύσει τους φορολογούμενους πολίτες από το κόστος μελλοντικών αναταράξεων. Αρνείται έτσι να προχωρήσει σε άλλα, απαραίτητα για την τραπεζική ένωση, βήματα, γεγονός που πυροδοτεί την έντονη αντίδραση της Γαλλίας.

Αντιδράσεις από την πλευρά των τραπεζών πυροδοτεί η σκληρή γραμμή που ακολουθεί η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως με την πρόταση της Κομισιόν περιορίζεται η εξουσία των ρυθμιστικών αρχών. Το Βερολίνο επιθυμεί οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν την δυνατότητα, όταν το κρίνουν αναγκαίο, για πιο αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις απ’ αυτές που προβλέπουν τα διεθνή πρότυπα. Αντιθέτως το Παρίσι, αλλά και η Ρώμη ζητούν να μπει φρένο σε ρυθμιστικές αρχές, που επιδεικνύοντας «υπερβολικό ζήλο» επέβαλαν τόσο υψηλές απαιτήσεις, ώστε να δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στην τελευταία πρόταση της Επιτροπής, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, προβλέπεται η δυνατότητα των αρχών να επιβάλουν πιο αυστηρούς κανόνες, μόνο, όμως, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι οι επιπλέον απαιτήσεις είναι «δικαιολογημένες, αναγκαίες και ανάλογες των περιστάσεων».

«Πιστεύουμε ότι η πρόταση θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά» σχολίασε στους «Financial Times» Γερμανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη δουλειά στο μέτωπο του περιορισμού του ρίσκου» συμπλήρωσε.

Στους κόλπους της Ευρωζώνης εκφράζεται δυσαρέσκεια για τη γερμανική στάση, καθώς αρκετοί πιστεύουν πως οι ενστάσεις απέναντι στο πλαίσιο που παρουσίασε ο Ντομπρόβσκις δεν είναι ουσιαστικές, αλλά χρησιμοποιούνται ως αφορμή από το Βερολίνο για να πει «όχι» σε άλλες πρωτοβουλίες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων όσο το πλαίσιο δεν είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να αποτρέπει τραπεζικές καταρρεύσεις, που θα απαιτούν κρατική παρέμβαση. Και όσο δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, δεν υπάρχει και πραγματική τραπεζική ένωση, όπως επισημαίνει το Παρίσι.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις -αυτή τη φορά από την πλευρά των τραπεζών- πυροδοτεί η σκληρή γραμμή που ακολουθεί η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας. Η 66χρονη Γαλλίδα καλείται να εντοπίσει εγκαίρως κινδύνους, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία κρίση σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη και ο όγκος των κόκκινων δανείων υψηλός. Στο πλαίσιο αυτό δεν έχει διστάσει ακόμη και να στείλει πίσω «στα θρανία» τραπεζικά στελέχη. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της κρατικά ελεγχόμενης πορτογαλικής Caixa Geral de Depositos. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», νεοδιοριζόμενα στελέχη της έλαβαν επιστολή από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, με την οποία καλούνταν να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια τραπεζικής διαχείρισης. Στην Ιταλία ήταν το μπλόκο στη συγχώνευση μικρών τραπεζών, που είχε προκαλέσει αντίδραση, ενώ αυτή την περίοδο ο Μηχανισμός εποπτεύει το σχέδιο της Monte dei Paschi.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα