Χ.Α.: Οι θεσμικοί με διάθεση για αμυντικού τύπου συσσώρευση

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 15:19
UPD:15:34
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που αρχικά οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε πτώση, κατόπιν έντονων πιέσεων ως τα επίπεδα στήριξης τους. Κατόπιν όμως σημειώθηκε αντίδραση που έφερε την επιστροφή του μέσου όρου στα επίπεδα του κλεισίματος της Πέμπτης.

Με αργία χθες του φάρου των χρηματιστηρίων την Wall Street και τα ρεκόρ βίου των δεικτών της, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση για διόρθωση. Στην Ευρώπη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών μικρή πτώση ακόμα και οριακή για την αγορά του Λονδίνου.

Εδώ ο Γ.Δ. έπιασε σε δυο μικρά διαστήματα  τιμές σε επίπεδα ψηλότερα από χθες. Οι θεσμικοί όρισαν σήμερα μετά τις 12:10 πλάγια  κίνηση  μετά την πτώση που δάμασε την ανοδική ορμή της αγοράς χθες.

Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει εικόνα πτωτικής συσσώρευσης στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures λειτουργούν υπέρ ανάπτυξης της διάθεσης για ρίσκο.

Είναι άγνωστο αν συνέτρεξαν εκτός της στατιστικής λόγοι για τις επίμονες πιέσεις από τις 10:30 ως τις 10:54 στις μετοχές του τραπεζικού δείκτη στο Χ.Α. Αυτός γρήγορα βούτηξε με απώλειες πάνω από -3,2% στα πρώτα 25 λεπτά.

Τότε χτύπησε τις 770 μονάδες και τα επίπεδα αυτά πιθανά έκαναν τους επενδυτές να αλλάξουνε την αρχική τους διάθεση και ο δείκτης έπιασε ως 802,4 μονάδες μια φορά μέσα στη συνεδρίαση στις 11:41 μετά απόκτησε πλάγια κίνηση γύρω από το κλείσιμο της Πέμπτης.  

Έτσι, στο πρώτο μέρος μετά τις 12:30 έχουμε κίνηση του ΓΔ μεταξύ των 620 και 622,5 μονάδων αφού στο κατώτερο ημέρας χτύπησε τις 617 μονάδες.  

Οι  θεσμικοί μοιράστηκαν σήμερα και το αγοραστικό ενδιαφέρον ελάχιστων ήρθε αντιμέτωπο με τη διάθεση της πλειονότητας να πουλήσουν θέσεις σε μετοχές εταιριών με σημαντικά κέρδη.

Ζήτηση εμφανίστηκε για  μετοχές εταιριών των Προσωπικών Οικιακών Ειδών Εμπορίου και Χημικών άρα θα υπάρξει μικρή πιθανότητα για τον  Γ.Δ. ή για τον 25άρη να κλείσουν με κέρδη. Αυτό υποδεικνύει η εγγραφή του μέγιστου μέρας με τιμές στο άνοιγμα για τον ΓΔ ελαφρά πάνω από τις 623 μονάδες.

Το κατώτερο μάλλον δεν αναζητείται, ορίστηκε μια φορά μαζί με την εγγραφή του ελάχιστου για τις τράπεζες.

Σήμερα οι θεσμικοί με πολύ χαμηλότερους όγκους πέρασαν τον Γ.Δ. προς το πέρας του πρώτου μέρους σε πλάγια κίνηση με μεταβολή της τάξης του -0,50%. Οι μεταβολές του Γ.Δ. λοιπόν κινήθηκαν από το -1,04% ως το +0,04% που είναι το μέγιστό του ως την ώρα που σημειώνουμε τις παρατηρήσεις μας.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 100% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε και κινήθηκε κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο  και έμεινε εκεί διαρκώς ως τις 11:35. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή -0,46%. Στην πετυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας εν μέσω ήπιας καθοδικής  δυναμικής στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δεν παίρνουν μέρος αρκετοί σημαντικοί κλαδικοί δείκτες.

Ξεχωρίζουν για τις απώλειες οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας -1,14%, Χρημ/ικών Υπηρεσιών -1,07% Τρόφιμα Ποτά -0,64% και  Πετρελαίου Αερίου –0,45%. Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί μια συσσώρευση των τιμών μετά το γερό φρένο στην άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων χθες.

Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν κοντά στο κλείσιμο της προηγούμενης, με πτωτικά χάσματα, με τζίρο ανώτερο της προηγούμενης συνόδου. Αφού  με την βοήθεια πακέτων, στις 15:03 ξεπερνούσε τα 38,129 από 25,909 εκατ. ευρώ χθες 20 λεπτά νωρίτερα.

Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 1,827 από 0,480 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο, αφορούσαν πακέτα. 

Η διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με όλες τις αγορές του ευρώ σε φάση μικρής διόρθωσης των τιμών των μετοχών χωρίς να έχει ανοίξει η Wall Street.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί πολύ καλύτερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν μικρές μεταβολές μετά από νευρικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,19%, ο CAC -0,26% και για τον FTSE100 άνοδος +0,01%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,22% για τον S&P500 και +0,29% για τον Dow.

Στις 15:05 ο τζίρος ήταν 38,334 από 26,182 εκατ. ευρώ, ανώτερος  έναντι του μέσου τζίρου της εβδομάδας και του τζίρου της Πέμπτης. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,63% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 619,69 μονάδες, και -0,45% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,60%. 

Η αξία των πακέτων είναι 1,827 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών.

Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 32 και των πτωτικών 58 με αμετάβλητες τις 14. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας αν και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, εκτός αν με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00  είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Αθήνα. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα