Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ για την ισχυροποίηση της «εζα»

Νέα γραμμή παραγωγής, εμπλουτισμός των προϊόντων, τόνωση της εξωστρέφειας, συμβολαιακή παραγωγή
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 14:08
UPD:14:13
FACEBOOK/ΕΖΑ/Fotis Plegas G.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (εzα), η οποία ανεβάζοντας την παραγωγική της δυναμική στα 300 χιλ. εκατόλιτρα, «κοιτάζει» στα μάτια τον πολυεθνικό ανταγωνισμό διεκδικώντας μια ισχυρότερη θέση στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την τριετία 2015-2017 προβλέπει πέρα από τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, τον εμπλουτισμό της προϊοντικής γκάμας, την αύξηση της εξωστρέφειας, καθώς και κινήσεις καθετοποίησης της παραγωγής μέσω της ανάπτυξης συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού.

Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 5,5 εκατ. ευρώ έχει υλοποιηθεί, ενώ έως τον Μάιο του 2017 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη επένδυση για τη γραμμή παραγωγής γυάλινης συσκευασίας ύψους 10-12 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία δρομολογεί άμεσα την παραγωγή νέας μπίρας lager, ενώ από τη νέα χρονιά οι σχεδιασμοί προβλέπουν την παραγωγή ανθρακούχου νερού. Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια περιλαμβάνεται επίσης και η παραγωγή malt-based soft drinks.

Καθετοποίηση της παραγωγής

Επίσης στα άμεσα σχέδια τίθεται και η ενεργοποίηση πειραματικής συμβολαιακής παραγωγής κριθαριού σε ιδιόκτητη έκταση 15 στρεμμάτων, ενώ η εταιρεία δρομολογεί και τη δημιουργία βυνοποιείου με μεσοπρόθεσμη προοπτική και την εξαγωγή βύνης.

Το χαρτοφυλάκιο των εξαγωγών, εξάλλου, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής, με επιδίωξη η δραστηριότητα στις ξένες αγορές να αυξήσει τη συμμετοχή της από το 7%-8% που είναι σήμερα (σε όγκο) στο 20%.

Βασικός στόχος της εzα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο Αθανάσιο Συριανό, είναι να καταστεί ο Έλληνας παίχτης που θα ανατρέψει το ολιγοπωλιακό καθεστώς που επικρατεί στην εγχώρια αγορά μπίρας.

Το εργοστάσιο της Pepsico-Ήβη

Ερωτηθείς για το εάν η εzα πρόκειται να εξαγοράσει το εργοστάσιο της Pepsico-Ήβη στα Οινόφυτα, ο κ. Συριανός ανέφερε: «Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις».

Σε επίπεδο μεγεθών οι πωλήσεις της εταιρείας το 2016 αναμένεται να ανέλθουν σε 29-30 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με το 2015 που διαμορφώθηκαν στα 16,5 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν σε 3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 1 εκατ. ευρώ. Για το 2017 η διοίκηση της εταιρείας αναμένει συνέχιση της ανάπτυξης με ρυθμό 20%-25%. Σημειώνεται ότι σημαντική παράμετρος στην εικόνα των φετινών αποτελεσμάτων αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να υπερβεί το όριο των 200.000 εκατόλιτρων, βγαίνοντας επί της ουσίας από το ευνοϊκό φορολογικό και νομικό καθεστώς που «απολαμβάνουν» οι μικροζυθοποιίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα