Ολιστικές ανατροπές φέρνει το Internet of Things

Το 2ο Συνέδριο Τεχνολογίας της «Ναυτεμπορικής», με τίτλο «Internet of Things: Evolution in Action»
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 14:13
UPD:01/12/2016 18:34
FACEBOOK/naftemporiki.gr

Το συνέδριο με τίτλο «Internet of Things: Evolution in Action» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με την παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκου Παππά.

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

H διεύρυνση των ορίων μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, που επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογικής επανάστασης του Internet of Things αποτελεί μια εξέλιξη που εάν αξιοποιηθεί με σωστό τρόπο οδηγεί σε άλλα επίπεδα ζωής, εργασίας, οικονομίας. Οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση εφαρμογών Internet of Things, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους το ΙοΤ δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές αποτελούν το κεντρικό θέμα του 2ου Συνεδρίου Τεχνολογίας που διοργανώνει η «Ναυτεμπορική».

Το συνέδριο με τίτλο «Internet of Things: Evolution in Action» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με την παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκου Παππά.

Μεταξύ των ομιλητών συμμετέχουν ο Dr. Karsten Koenigstein, Managing Director, Smartly Solutions, former responsible for Sales and Business Development της Bosch Software Innovations, ο Francisco Maroto, CEO and founder, OIES Consulting, o Hans Mulders, Digitization Architect, PA Consulting Group, ο Joost Volker, Director of Sales & Business Development, IOT της Oracle EMEA, καθώς επίσης υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκοί. Η βασική θεματολογία του συνεδρίου συνοψίζεται σε τρεις βασικές ενότητες:

  • Η πρώτη ενότητα Enterprise monetization Strategies and Consumer experiences περιλαμβάνει τις εφαρμογές ΙοΤ που έχουν υλοποιηθεί από συγκεκριμένες επιχειρήσεις και το πώς το ΙοΤ μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων κάνοντάς την πιο λειτουργική, αποδοτική, ασφαλή, διασκεδαστική, ψυχαγωγική και συναρπαστική.
  • Η θεματολογία της δεύτερης ενότητας Infrastructure & data at scale θα αναλύσει το επίπεδο υποδομών, τα αναγκαία τεχνολογικά συστατικά σε software και hardware για την υλοποίηση λύσεων IoT. Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μιας επιχείρησης, ειδικά όταν έχουν τόσο μεγάλο όγκο.
  • Η τρίτη ενότητα Greek IoT startup scene έχει ως κεντρικό θέμα τη θέση και τον ρόλο των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους και τη δραστηριοποίησή τους σε νέες αγορές του εξωτερικού.

To ΙοΤ ή αλλιώς Διαδίκτυο των Πραγμάτων αποτελεί έναν όρο ο οποίος περιγράφει την εξέλιξη της νέας γενιάς συσκευών και διαδικασιών που χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένα «έξυπνα» δίκτυα, προκειμένου να προσφέρουν προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες. Οι μηχανές, τα αντικείμενα, μέσω του Διαδικτύου και των ενισχυμένων δυνατοτήτων τους με διάφορους τρόπους (αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη) αποκτούν ρόλο ενεργούς συμμετοχής στην καθημερινότητα των χρηστών, αλλάζοντας τα όρια του χώρου και του χρόνου, αλλά και τους ρόλους των αντικειμένων και υποκειμένων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76% του συνόλου των εταιρειών που συμμετείχε στο δείγμα θεωρεί ότι η αξιοποίηση των τεχνολογιών IoT είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία οποιασδήποτε επιχείρησης. Το 89% των εταιρειών που επένδυσε στο ΙοΤ αύξησε την επένδυσή της κατά τους 12 τελευταίους μήνες. Το 63% εκείνων που υιοθέτησαν το ΙοΤ διαπίστωσε σημαντική απόδοση της επένδυσης, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με περσινή έρευνα (59%). Οι επενδύσεις στο ΙοΤ πλέον αντιπροσωπεύουν το 24% του μέσου προϋπολογισμού ΙΤ και έχουν πια ισοσκελιστεί με τις δαπάνες για το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) και τα data analytics. Το 52% των εταιρειών ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών που συμμετείχε στην έρευνα χρησιμοποιεί τεχνολογίες ΙοΤ ως τη βάση για εφαρμογές νέας γενιάς στον τομέα των διασυνδεδεμένων νοικοκυριών.

Η IDC αποτιμά την αξία του Internet of Things στα 1,46 τρισ. δολ. μέχρι το 2020. Η Gartner ανεβάζει τον πήχη και το αποτιμά για την ίδια χρονική περίοδο στα 3 τρισ. δολ. Το 73% των υψηλόβαθμων στελεχών των επιχειρήσεων δηλώνει πως είναι έτοιμο να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία εντός των επόμενων 12 μηνών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων, η επίδραση του ΙοΤ στα έσοδά τους μέχρι το 2018 αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κλάδο της τεχνολογίας, είναι το Internet of Everything, που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τα όρια του διασυνδεδεμένου κόσμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα