EKT: Αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 11:39
UPD:12:12
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των πολιτικών προκλήσεων - μεταξύ των οποίων και της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ - «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την έκθεση «Αξιολόγησης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Στο προσεχές μέλλον, είναι αρκετά πιθανό να αυξηθεί η μεταβλητότητα, γεγονός που συντηρεί σε υψηλά επίπεδα τον κίνδυνο μίας βίαιης και αιφνίδιας διόρθωσης» τονίζει μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα

Ειδική μνεία κάνει στις «αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις» και στην «υψηλή πολιτική αβεβαιότητα», εξελίξεις οι οποίες, δύνανται να οδηγήσουν στην αντιστροφή των οικονομικών τάσεων και στην αμφισβήτηση της οικονομικής σταθερότητας.

Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι οικονομικές πολιτικές που αναμένεται να εισαγάγει ο Ντόναλντ Τραμπ, πιθανώς θα αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς η προαναγγελία μείωσης των φορολογικών συντελεστών και αύξησης των δημόσιων δαπανών στους τομείς των υποδομών και της άμυνας, εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, εξηγεί στη συνέχεια, η οικονομία της Ευρωζώνης θα επηρεαστεί τόσο μέσω των εμπορικών δεσμών των δύο πλευρών, όσο και μέσω των προσδοκιών ανάκαμψης των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Στο σημείο αυτό, ειδική αναφορά κάνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν εκτεθειμένες και ευάλωτες σε μία σειρά κινδύνων. Άλλωστε, όπως διαπιστώνει, οι προοπτικές κερδοφορίας διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, εν μέσω της υποτονικής ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης.

Κίνδυνοι εγείρονται και από το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ως απόρροια των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται για το 2017. «Οι εκλογές σε μία σειρά κρατών - μελών ενδεχομένως, να οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες στη λήψη ακόμη πιο επιθετικών νομισματικών μέτρων» εκτιμά, καταλήγοντας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα