Του Κώστα Ιωαννίδη
Με δεδομένη την προκατάληψη των εγχώριων επενδυτών από την πολύμηνη συσσώρευση και τις εκφρασμένες μετριοπαθείς προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών, το πρόσφατο ράλι δεν παρακολούθησαν ενεργά οι περισσότεροι. Παρήχθη από κινήσεις ξένων θεσμικών ορισμένοι εκ των οποίων ελάττωσαν θέσεις μέσα σε κλίμα ανοδικό μετά τις πρώτες ανοδικές συνεδριάσεις. Αλλά με τη χθεσινή ανοδική σύνοδο η αλυσίδα απόκτησε έξη κρίκους. Ο δε ΓΔ εισήλθε στη ζώνη μια αξιοσημείωτης συσσώρευσης που εμφάνισε από τις 23 Μαΐου ως και τις 8 Ιουνίου που έχει χαμηλό τις 628 μονάδες και υψηλό τις 660. Ήταν η περίοδος που εμφάνισε έστω και μικρά κέρδη έναντι του κλεισίματος στο τέλος του 2015. Τότε έκλεισε στις 631,35 μονάδες και σήμερα έστω και οριακά είναι ψηλότερα.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Αυτοί που δεν αποφάσισαν να κινηθούν στο τέλος της περασμένης βδομάδας δεν το έπραξαν την τρέχουσα εβδομάδα γιατί το βήμα της ανόδου ήταν μεγάλο. Περιμένουν λοιπόν μια γερή διόρθωση που θα επιβραβεύσει την επιφύλαξή τους. Αν φυσικά η διόρθωση έχει αντίστοιχη της ανόδου διάρκεια. Οι αισιόδοξοι που συνήθως μαζεύουν μετοχές στις ανοδικές συνόδους σκέφτονται αν αξίζει τον κόπο να αδειάσουν το χαρτοφυλάκιό τους την εποχή που οι μετοχικές αξίες έχουν ενισχυθεί εις βάρος των αγορών ομολόγων και αυτό λειτουργεί ευεργετικά για τις μετοχές του ΧΑ. Η χθεσινή δυναμική έκανε τους απαισιόδοξους να μην σκεφτούν να αλλάξουν στάση ενώ οι αισιόδοξοι θα προβληματιστούν αν οι πιέσεις σήμερα κυριαρχήσουν.
Δεύτερες σκέψεις θα ξεπροβάλλουν και σε εκείνους που τοποθετούνται με βάση τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία. Η περίφημη συνάντηση του λεγόμενου Washington Group δεν έγινε αλλά θα γίνει. Είναι το συμπέρασμα από τις αναφορές στα ΜΜΕ και τις δηλώσεις αρμοδίων που είναι αντικρουόμενες. Έχει γίνει φανερό πως δεν υπήρξε τελικά συμφωνία με τους πιστωτές που θα επιβεβαίωνε τις δηλώσεις της ελληνική πλευράς περί γρήγορης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Άρα κάποια προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν και δεν είναι ακόμα γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει ο επίτροπος Μοσκοβισί τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Με υπάρχουσα σε ικανό ποσοστό αβεβαιότητα ακόμα και για την ολοκλήρωση του σχηματισμού των ΔΣ των τραπεζών και δεδομένη την ευαισθησία των θεσμικών στα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών, η πορεία των τραπεζών δεν είναι «εξασφαλισμένη». Παρά ταύτα η άνοδος στις πέντε τελευταίες, πλην της χθεσινής συνόδου, με αυξημένους όγκους τεχνικά δεν αποκλείεται να συνεχιστεί. Αν όμως δεν συνεχιστεί ή άνοδός τους και προκύψει επιταχυνόμενη κάθοδος αυτή θα πάρει σκληρή μορφή γιατί θα βιαστούν οι traders των βραχυπρόθεσμων οριζόντων θα αδειάσουν τις θέσεις τους πριν εξατμιστούν τα όποια κέρδη σχηματίστηκαν από την Τετάρτη της περασμένης βδομάδας ως χθες.
Αυτές οι σκέψεις προέκυψαν όταν θελήσαμε να αναζητήσουμε δικαιολογίες για την επιλογή των traders στα παράγωγα να δώσουν στον 25άρη προπορεία της τάξης των 7 μονάδων έναντι των ΣΜΕ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 19.083 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,08% στις 2.204 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,11% στις 5.380 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Eli Lilly κατακρημνίστηκε κατά 12% μετά την αποτυχία στις δοκιμές του νέου φαρμάκου εναντίον της νόσους του Αλτσχάιμερ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Deere & Co. εκτινάχθηκε στο +10% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου.
«Καύσιμο» για το ράλι των τελευταίων ημερών, εκτός των πολιτικών εξελίξεων και της εκλογής Τραμπ, αποτελεί και η προσδοκία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve. Άλλωστε, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, καθιστούν σαφές ότι στους κόλπους της Fed επικρατεί ευρεία συναίνεση ως προς την αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής.
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,08% στα 47,99 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 0,14% στα 49,05 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε ισχυρές απώλειες κατά 1,91% στα 1.188,10 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,15% στα 1,2441 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,66% στα 1,0554 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 1,32% στα 112,61 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, άλμα της τάξης του 4,8% εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 3,3%. Αύξηση εμφάνισε και ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας, καθώς στο διάστημα 13 - 19 Νοεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 18.000, σε 251.000.
O δείκτης μεταποίησης της Markit παράλληλα, αυξήθηκε οριακά στις 53,9 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι 53,4 μονάδων τον Οκτώβριο. Όσον αφορά την αγορά ακινήτων, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών περιορίστηκαν κατά 1,9%, ενώ ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε στις 93,8 μονάδες έναντι των προβλέψεων περί 91,6 μονάδων.
ΕΥΡΩΠΗ
Σταθεροποιητικά τερμάτισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο του πρώτου προϋπολογισμού της Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά κατά 0,07% στις 340,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (-0,03%) στις 6.817 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,48% στις 10.662 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,42% στις 4.529 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,28% στις 8.627 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07% στις 16.532 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Banca Pop Milano, Ubi Banca και Banco Popolare - παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, οι οποίες άγγιξαν ακόμη και το -4% ως απόρροια της πολιτικής αβεβαιότητας - κατάφεραν να κλείσουν ανοδικά κατά 1% - 1,5%. Από την πλευρά της, «βουτιά» της τάξης του 14% σημείωσε η μετοχή της Foxtons Group.
Το μεσημέρι, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, στο οποίο προβλέπονται μειωμένοι στόχοι για την ανάπτυξη της επόμενης διετίας. Συγκριμένα, προβλέπεται ανάπτυξη 1,4% για το 2017 και 1,7% για το 2018, παρότι οι εκτιμήσεις του Απριλίου έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% και 2,1% αντίστοιχα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, εν μέσω των προσδοκιών περί επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και πέραν του Μαρτίου του 2017. Ενδεικτικά, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διολίσθησε στο -0,74% ενώ του 10ετούς εμφάνισε πτώση στο 0,22% και του 5ετούς στο -0,42%.
Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει ισχύ έως τον Μάρτιο του 2017, με το ενδεχόμενο παράτασής του να φαντάζει σχεδόν βέβαιο.
Την ίδια ώρα, με τον υψηλότερο ρυθμό του έτους αυξήθηκε τον Νοέμβριο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη, ο οποίος ανήλθε στις 54,1 μονάδες έναντι 53,3 μονάδων τον Οκτώβριο. Η βελτίωση των στοιχείων αποδίδεται στις ισχυρές επιδόσεις της μεταποίησης αλλά και στην αύξηση των νέων παραγγελιών.
Τέλος, την ανάγκη ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε. με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεών της για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου. Οι Βρυξέλλες, μέσω της παρακάτω δέσμης μέτρων, αποσκοπούν στο να αναβαθμίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων και να συνεχιστεί η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
ΧΑ
Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας οι θεσμικοί, με συναλλακτικό ενδιαφέρον που ήταν σε αποδεκτά για την εποχή και τη σημερινή δυναμική επίπεδα, ο τζίρος ξεπέρασε τα 76,470 εκατ. ευρώ, με πάνω από 10,5 εκατ. αξία συναλλαγών σε πακέτα. Η άνοδος του ΓΔ «εμποδίστηκε» από τις απώλειες της ΔΕΗ -2,42%, της ΕΕΕ -1,24%, της ΕΥΔΑΠ -1,82% και της ΜΥΤΙΛ -1,33% από την πλευρά των blue chip και οδηγό τις απώλειες του Τραπεζικού κλάδου. Έγιναν κινήσεις που οδήγησαν τον ΓΔ σε ακόμα υψηλότερα από χθες επίπεδα. Από τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες εκτός των μικρών απωλειών του Τραπεζικού κλάδου, που επιβάρυναν τον 25άρη, ο FTSEM εμφάνισε μεγάλε κέρδη ενδοσυνεδριακά και έκλεισε με άνοδο πάνω από 1,7%. Το επίτευγμα της μέρας ήταν το πέρασμα του μέσου όρου πάνω από τις 634 μονάδες. Άφησε πίσω για καλά το τεχνικής σημασίας όριο των 617 μονάδων.
Η εισαγωγή εντολών από την προσυνεδρίαση προκάλεσε οριακή πτώση και λίγο μετά το άνοιγμα, οι πιέσεις στις Τράπεζες ήταν αυτές που παρέσυραν το γενικό δείκτη και τον 25άρη στην εγγραφή του ελάχιστου ημέρας, μετά από 19 λεπτά διαπραγμάτευσης. Αυτό για τον γενικό δείκτη ορίστηκε στις 626,57 από 613,56 μονάδες με μεταβολή -0,72%. Στον 25άρη το ελάχιστο ορίστηκε στις 1697,96 από 1650,38 μονάδες. Κατόπιν όμως, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει χτυπήσει τιμές λίγο πάνω από τις 827 μονάδες τρεις φορές, ξεκίνησε μετά τις 14:45 μια άνοδος σταθερής κλίσης που τον έφερε ως τις 851,06 από 845,77 χθες. Τότε και οι βασικοί δείκτες της αγοράς έγραψαν το μέγιστο μέρας, ο ΓΔ στις 634,28 από 631,22 και ο 25άρης στις 1721,05 από 1717,27 μονάδες.
Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που κινήθηκαν εκτός δυο διαλλειμάτων σε αρνητικό πεδίο.
Με ανοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε έτοιμη να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 630 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 2) με ένα τη ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 23 από 30 την προηγούμενη σύνοδο, και 1 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 7 την Τρίτη ήταν πτωτικές. Στα 76,472 από 85,180 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 36,75 από 52,64 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 48,06% από 61,80% από 62,17% από 66,31% του συνολικού τζίρου.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,21% και έφθασε στις 632,52 από 631,21 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1715,33 από 1716,36 με μεταβολή -0,06%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 1,2 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 5,0 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντάς τους αρκετά κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε μια ώρα περίπου πριν τις δημοπρασίες.
Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,69% από +1,97%, Εμπορίου +2,16% από +2,83%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,11% από +3,10%, ο FTSEM +1,71% από +0,53%, Τηλεπικοινωνιών +1,42% από -0,71%, Κατασκευές Υλικά +0,72% από +0,39%, Ταξίδια Αναψυχή +0,44% από +1,08%, ο ΓΔ +0,21% από +2,50%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,19% από +0,74% και Ακίνητης Περιουσίας +0,18% από +1,22%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -5,95% από 0,00%, Πετρελαίου Αερίου -1,73% από +5,37%, Κοινής Ωφέλειας -1,67% από +4,07%, Πρώτων Υλών -1,33% από +2,56%, Τροφίμων Ποτών -1,23% από +1,76%, Τεχνολογίας -0,54% από +1,10%, Τραπεζών -0,51% από +7,16%, Χημικών -0,50% από 0,00% και ο 25άρης -0,06% από 3,25%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,472 από 85,180 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,558 από 1,518 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 62,104 από 80,040 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,179 από 0,982 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,705 από 44,695 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 145,444 από 152,521 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 55 από 69 των καθοδικών σε 47 από 41 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 10 από 16.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην σύνοδο της Τετάρτης ο 25άρης εμφάνισε μικτή δυναμική, με περιορισμένη παραμονή σε θετικό πεδίο. Άνοιξε με πτωτικό χάσμα και απώλειες -0,19%. Μετά από την εμφάνιση επίμονων πιέσεων στις Τράπεζες εμφανίστηκε στις 10:49 το ελάχιστο στις 1697,96 μονάδες και έγραψε μέγιστο στις 16:07 τις 1721,05 με μεταβολή +0,27%. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1715,33 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε στα 13,040 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 1776 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1718,75 μονάδες και κατώτερο στις 1698,00. Εμφανίστηκε και όγκος 137 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με ανώτερο μέρας στις 1719,50 μονάδες και κατώτερο στις 1700,00. Ο δείκτης έκλεισε στις 1715,33 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1708,00 και της επόμενης σειράς στις 1708,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου 9048 και για την πρώτη σειρά του 2017 στα 306. Η προ-πορεία ελαφρά λιγότερο των 7,50 μονάδων του 25άρη έναντι των ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς υποδηλώνει δυσοίωνες προσδοκίες.
Τελικά, ο 25άρης υποχώρησε οριακά χωρίς να χάσει το επίπεδο των 1710 μονάδων.
Μετά τα χθεσινά είναι βέβαιο πως έχουν χάσει μέρος από τον ενθουσιασμό τους όσοι αντιμετωπίζουν με αρκετή αισιοδοξία το μέλλον της αγοράς και κατά προέκταση το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως ανέβηκε η αυτοπεποίθηση των απαισιόδοξων για να τους δούμε σήμερα να ξεπουλάνε μετά μανίας τις θέσεις τους. Γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι θα τις επανακτήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν, πως δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουν το πότε θα εκτονωθεί το τρέχον ανοδικό κύμα. Ωστόσο, θεωρούν καλό, όσοι επενδυτές έχουν κέρδη στα χαρτοφυλάκια τους, να ενθυλακώσουν ένα μέρος τουλάχιστον από αυτά. Το επιχείρημά τους είναι απλό και γνωστό. «Η μανούλα του «Χωσέ» δεν μετάνιωσε ποτέ».
Η στατιστική προϊστορία υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των επιπέδων στα οποία οδηγήθηκε από την Τρίτη ο 25άρης. Έκλεισε στις 1716,36 με μέγιστο τις 1717,27 ενώ χθες τερμάτισε στις 1715,33 με μέγιστο τις 1721,05. Αυτά τα επίπεδα τρεις φορές μέσα στο 2016 αποτέλεσαν σκληρή οροφή για τον δείκτη των παραγώγων.
Α) Στις 13 Ιανουαρίου όταν με μέγιστο τις 1717,10 έκλεισε στις 1692,3 και ξεκίνησε μια βουτιά που τον έφερε μετά από ακόμα τρεις συνόδους στις 1514,1 μονάδες με κατώτερο μέρας τις 1479,3.
Β) Στις 25 Απριλίου όταν με μέγιστο στις 1718,5 έκλεισε στις 1674,4 και μετά από άλλες δυο συνόδους χτύπησε χαμηλό στις 1571,2 μονάδες.
Γ) Στις 23 Ιουνίου όταν με μέγιστο μέρας στις 1723,34 έκλεισε στις 1715,66και μετά από δυο συνόδους βούλιαξε στις 1385,56 μονάδες.
Είναι οροφή η ζώνη μεταξύ 1723 και 1715 μονάδων τριπλά επιβεβαιωμένη φέτος και μάλιστα μετά από την πρόσκρουση η διόρθωση ακόμα και κατά 150 μονάδες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σήμερα θα κριθεί η σκληρότητά της γιατί υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί τάση συσσώρευσης αντί μιας υπολογίσιμης πτώσης μέσα σε δυο ή τρεις συνεδρίες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Με σημαντική καθυστέρηση έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (πλην της Ιταλίας), ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αναρριχηθεί πάνω από τα επίπεδα της 23ης Ιουνίου (δημοψήφισμα για το "Brexit"), καθώς για να επιτευχθεί το προηγούμενο χρειάστηκε η καταλυτική συμμετοχή του Τραπεζικού κλάδου στην ανοδική του κίνηση (αποτελέσματα 9μήνου, έκθεση της Moody’s, αναβαθμίσεις τιμών - στόχων)" επισημαίνει .
Ειδοποιός διαφορά για τη διαφοροποίηση του κλίματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η πρόθεση των Θεσμών να προχωρήσουν σε δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση όμως της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου υποχώρησε μέσα στο Νοέμβριο σε επίπεδα Σεπτεμβρίου 2014, όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε επίπεδα Ιουνίου 2016.
Το τελευταίο οφείλεται πιο πολύ στην απομάκρυνση του "Grexit" (περισσότερες πιθανότητες στην τρέχουσα φάση συγκεντρώνει η Ιταλία να εξέλθει της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας) παρά στην ουσιαστική ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των Ξένων Επενδυτών για την Χώρα.
Η συνεχής αρνητική πιστωτική επέκταση, η μείωση κατά τουλάχιστον €38 δισ. στις καταθέσεις από τα επίπεδα του 2014 και βεβαίως η διατήρηση των "capital controls", μεταξύ άλλων, συντηρούν την επιφυλακτικότητα των Ξένων Επενδυτών, τη στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη μπορούν να θεωρηθούν το λιγότερο ανησυχητικές.
Επειδή, λοιπόν, οι επόμενες σημαντικές εξελίξεις σε αυτήν θα λάβουν χώρα σε λιγότερο από 8 συνεδριάσεις, το να υιοθετήσει κανείς την άποψη της ουσιαστικής βελτίωσης του κλίματος και της άκρατης ευφορίας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, λόγω της αύξησης των συναλλαγών και της ιδιαίτερα θετικής εικόνας του Γενικού Δείκτη θα πρέπει να θεωρηθεί πρόωρο.
Σημείο αναφοράς για τη συνέχεια, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή, πλην των εταιρικών αποτελεσμάτων του 9μήνου που θα ανακοινωθούν, θα αποτελέσει και το EWG στις 28/11. Κλείνοντας αξίζει να επισημανθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, όπως αποτυπώνεται στην κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2017 (θα ψηφισθεί στις 10/12), ο οποίος έχει ως βασικές παραδοχές τις αυξήσεις σε Επενδύσεις κατά 9,1%, σε Ιδιωτική Κατανάλωση κατά 1,8% και Εξαγωγές κατά 5,3%.
Σήμερα
Οι περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 24/11, καθώς τα οικονομικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν ενίσχυσαν την προοπτική για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, ενώ το ανοδικό ράλι του δολαρίου συνεχίστηκε καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ κινήθηκαν σε επίπεδα που βρίσκονται κοντά σε υψηλά πολλών ετών.
Οι Ιαπωνικές μετοχές κολύμπησαν κόντρα στο ρεύμα και ανήλθαν σε υψηλό σχεδόν 11 μηνών, αφού το γιεν εξασθένησε και μετά τα νέα ρεκόρ της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας.
Ο δείκτης του δολαρίου DXY έναντι των βασικών νομισμάτων, αυξήθηκε σχεδόν 0,2% στο 101,84 . Πολύ κοντά στο 101,91 που άγγιξε στη διάρκεια της νύχτας, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2003.
Το αμερικανικό νόμισμα είχε την υποστήριξη από μια ακόμα αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ.
Το δολάριο ήταν πάνω 0,2% αγοράζοντας 112,740 γιεν μετά την επαφή με ένα υψηλό οκτώ μηνών στα 112,980 τη νύχτα.
Το ευρώ ήταν κάτω 0,2% αγοράζοντας 1,0530 δολάρια μετά την επαφή με τα 1,0526 τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Δεκεμβρίου του 2015. Το κοινό νόμισμα το Νοέμβριο έχει υποχωρήσει κατά 4% μέχρι σήμερα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε μετά από την εγγραφή χθες υψηλών 12 ημερών και έχανε στο πρώτο μέρος 0,5%, στο τέλος έχανε -0,30%. Έχει χάσει 3,5% αυτό το μήνα.
Η αγορά των Αυστραλιανών μετοχών έχανε -0,1% αλλά στο τέλος εμφάνισε οριακή μεταβολή +0,01% ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,84%. Στη Σαγκάη ο SSEC ήταν πάνω 0,17% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng μειώθηκε -0,30%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,94%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενισχύθηκε μετά την εκλογή του Trump στην προεδρία. Οι δε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ έχουν ωθήσει και εκείνες άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών από τα κατώτατα επίπεδα, με τα χρήματα των επενδυτών να αναμένουν οι επενδυτές να εισρεύσουν επιστρέφοντας από τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες είχαν προσφέρει σχετικά υψηλότερα επιτόκια.
Ο Dow σημείωσε ένα ρεκόρ υψηλού κλεισίματος στη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο DAX της Γερμανίας έχει κερδίσει σχεδόν 2% από τη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων. Από την άλλη πλευρά, οι αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν όπως αποτυπώνεται στο δείκτη MSCI που έχει πέσει 5,8% αυτό το μήνα.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση εν μέσω αβεβαιότητας πριν από μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοέμβρη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η δημοσιονομική εξυγίανση, παρά το υψηλό βραχυχρόνιο κόστος, έχει πολύπλευρα αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Σημείωσε επίσης ότι η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, εφόσον συνεχιστεί και στο μέλλον, πέρα από το θετικό αντίκτυπο στην υποχώρηση του περιθωρίου επιτοκίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης της οικονομίας, δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο (fiscal space), που επιτρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης και συμβάλλοντας σε αύξηση του δυνητικού προϊόντος.
Στις πληροφορίες για διεξαγωγή της συνεδρίασης του «Washington Club» επιμένει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, το οποίο σε σημερινό του δημοσίευμα, τονίζει ότι η «μίνι σύνοδος» για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία. «Η συνάντηση δεν ακυρώθηκε, αλλά προγραμματίστηκε σε νέα ημερομηνία, προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι στο επίκεντρο, εκτός της Ελλάδας, θα βρεθεί και η Ιταλία.
Οι διαρροές «τορπίλισαν» τη συνάντηση της Ομάδας της Ουάσιγκτον την Παρασκευή στο Βερολίνο, με βασικό θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αναζήτηση κοινού τόπου με το ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης επρόκειτο να βρεθούν στο τραπέζι.
Κοινοτική πηγή επιβεβαίωνε χθες στις Βρυξέλλες ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και θα γινόταν, αλλά εξαιτίας της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε το θέμα μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung κρίθηκε σκόπιμο να ματαιωθεί.
Στον Πιερ Μοσκοβισί παρέπεμψε το ζήτημα της «μίνι σύνοδου» για την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. «Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο» ήταν η απάντηση της Ευρωπαίας αξιωματούχου και σημείωσε πως η επιβεβαίωση ή η διάψευση τέτοιων συναντήσεων είναι αρμοδιότητα του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Στο 27ο ετήσιο συνέδριο «η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» με τίτλο «η Ελλάδα και το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον: Μια ματιά στο μέλλον» στην Αθήνα θα συμμετάσχει ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Το συνέδριο το διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2016 σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Κρίση, Έλληνες και μυστικά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται εκ νέου στις πληροφορίες που δημοσίευσε την Τρίτη για συνάντηση πέντε υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στο Βερολίνο, με αντικείμενο τη συμμετοχή του ΔNT στο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Το άρθρο επισημαίνει: «’Μια τέτοια συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί’ δήλωσε εκπρόσωπος του Σόιμπλε την Τετάρτη το μεσημέρι. Tο υπουργείο διαψεύδει το δημοσίευμα το οποίο κάνει λόγο για μια ‘συνάντηση με αντικείμενο την κρίση, διότι δεν υπάρχει κρίση.
Διαψεύδει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφορές που εμφανίζουν τον πρόεδρο Γιώργο Μιχελή να ενημερώνει τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των θεσμών, «η αξιολόγηση δεν θα κλείσει εγκαίρως στην περίπτωση που το Ταμείου προβεί σε σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το Ταμείο διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια τοποθέτηση». Τονίζεται ότι η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του Ταμείου διενεργήθηκε σε καλό κλίμα και δεν αμφισβητήθηκε η ανεξαρτησία του Ταμείου κατά την λήψη των αποφάσεων του.
Για την ανάγκη ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης γύρω από μία ηγεσία με ισχυρές πεποιθήσεις και άποψη για το μέλλον που θα πλαισιώνεται από ισχυρή τεχνοκρατική ομάδαέκανε λόγο ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης αναφερόμενος στους λόγους που θα πρέπει να συντρέξουν για την επιτυχία των στόχων και του εγχειρήματος της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση, της επιστροφής στην ανάπτυξη και της απαλλαγής της επιτροπείας των ξένων.
Την είσοδο της στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου προανήγγειλε η NRG Trading House, εταιρεία του Ομίλου Χανδρή.
H εταιρεία ήδη, δραστηριοποιείται σε μία σειρά κλάδων, όπως ο ναυτιλιακός και ο ενεργειακός, και στόχος αποτελεί η επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλους κλάδους της ενέργειας, όπως η αγορά προμήθειας φυσικού αερίου.
Νέο έργο πληροφορικής στην αγορά της ενέργειας ανέλαβε η SingularLogic, προχωρώντας στην υλοποίηση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τα ΕΛΤΑ,ως εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο κατακυρώθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία και περιλαμβάνει την προμήθεια και λειτουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που υποστηρίζει την αυτοματοποιημένη διαχείριση και διεκπεραίωση όλων των εργασιών, οι οποίες σχετίζονται με τη δραστηριοποίηση των ΕΛΤΑ ως εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
Την εκλογή του Christophe Vivien ως εκτελεστικού μέλους ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group.
Στις 9 Δεκεμβρίου του 2016 θα αρχίσει η καταβολή του προσωρινού μερίσματος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, το ύψος του οποίο ανέρχεται σε 0,067 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας την 6η Δεκεμβρίου, ενώ μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν μέσα σε πέντε χρόνια, παραγράφονται υπέρ του δημοσίου.
Σε συμφωνία με τον Όμιλο FF Group προχώρησε η CLOUDBIZ, με στόχο την περαιτέρω επέκτασή της στις διεθνείς αγορές, αλλά και την είσοδό της στον τομέα του e-commerce. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, η CLOUDBIZ φιλοδοξεί να διαθέτει έως τις αρχές του 2017, φυσική παρουσία σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ - δύο αγορές που διαθέτουν και παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα του digital retail marketing.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τρόπους προκειμένου να αποφευχθεί το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς βραχυπρόθεσμων δανείων, αναζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει προβεί στην αγορά κρατικών ομολόγων, ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, εξακολουθεί να βρίσκεται στα «χέρια» της ίδιας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην αγορά των ρέπος.
Ενιαίο πλαίσιο που θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις με χρηματοδοτικές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων οι μικρότερες παρεμβάσεις των δικαστηρίων και οι χρονικές «ανάσες» πριν από τις αναγκαστικές εκτελέσεις, πρότεινε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών.
Εκτός Βρετανίας σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το σχέδιο βρίσκεται σε «πολύ αρχικό στάδιο» και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο β’ εξάμηνο του 2017.
Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η πιθανή αναδιάρθρωση δεν σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Παρατείνουν και την Παρασκευή τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι πιλότοι της Lufthansa κάτι που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων εσωτερικού και εξωτερικού. Το συνδικάτο Vereinigung Cockpit, το οποίο εκπροσωπεί τους χειριστές προκήρυξε μια 48ωρη απεργία από σήμερα Τετάρτη, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν περίπου 1.800 πτήσεις. Η απεργία προκηρύχθηκε εξαιτίας του αδιεξόδου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά των πιλότων.
Με τον υψηλότερο ρυθμό του έτους αυξήθηκε τον Νοέμβριο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη, ο οποίος ανήλθε στις 54,1 μονάδες έναντι 53,3 μονάδων τον Οκτώβριο. Η βελτίωση των στοιχείων αποδίδεται στις ισχυρές επιδόσεις της μεταποίησης αλλά και στην αύξηση των νέων παραγγελιών.
Άλμα της τάξης του 4,8% εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 3,3%. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι επιχειρηματικές επενδύσεις ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,4%.
Αύξηση εμφάνισε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς στο διάστημα 13 - 19 Νοεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 18.000, σε 251.000. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 248.000. Παρά την αύξηση, ο νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000, για 90η συνεχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων συρρικνώθηκε κατά 2.000, σε 251.000 αιτήσεις.
Επί τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της επόμενης διετίας, η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της παρουσίασης του πρώτου προϋπολογισμού στη μετα-Brexit εποχή. Συγκριμένα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 1,4% για το 2017 και 1,7% για το 2018.