Κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 11:09
UPD:11:14
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην κατοχύρωση των ισχυρών κερδών της χθεσινής ημέρας προχωράει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν και τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, η πορεία της οποίας συνεχίζεται μετ' εμποδίων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,22% στις 629,84 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 0,50% στις 1.707,81 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 10,38 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 25 υποχωρούν και πέντε παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,15% στις 630,91 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,76%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,90%, η Eurobank κατά 1,39% και η Alpha Bank κατά 0,53%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca – Cola HBC διολισθαίνει άνω του 2% ενώ στο 1,80% διαμορφώνεται η πτώση για τις ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Πτώση πέριξ του 1,50% εμφανίζει και η μετοχή των Motor Oil - Lamda Development. Στον αντίποδα, ο Τιτάν ενισχύεται κατά 1,11%, ο Ελλάκτωρ κατά 0,84% και η Grivalia Properties κατά 0,66%.

Στα της διαπραγμάτευσης, στη διαφωνία Ε.Ε. - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος φαίνεται πως προσκρούει η συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Παρά την πρόοδο, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία» αναφέρει ενδεικτικά, το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν το αδιέξοδο στην ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών, ως προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους του ελληνικού προγράμματος - εξέλιξη, η οποία καθιστά δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, συνάντηση με αξιωματούχους του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα θα έχουν την Παρασκευή, στο Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Στη συνάντηση, θα συζητηθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΚΤ. «Η μίνι σύνοδος της Παρασκευής στο Βερολίνο δεν είναι καθόλου έκτακτη, αλλά θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, σε μία ευχάριστη έκπληξη προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αναβάθμισε σε «σταθερό» από «αρνητικό» προηγουμένως, το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χάρη στη βελτίωση της κερδοφορίας και στους ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη παρείχε ισχυρή ώθηση στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος με τη σειρά του, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη άνω των 630 μονάδων.

Σχολιάζοντας την «εικόνα» της αγοράς, ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζει τα εξής: «Διαθέσεις αυτονόμησης παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση τουλάχιστον με τις ευρωπαϊκές αγορές και ενώ παράλληλα οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων βρίσκονται στις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών! Έτσι, συμπληρώνεται η 5η συνεχόμενη ημέρα ανόδου με τις συναλλαγές να είναι εμφανώς βελτιωμένες και τον τραπεζικό κλάδο να αφυπνίζεται, βοηθούμενος και από την αναβάθμιση της Moody’s, αποτελώντας και πάλι τη λοκομοτίβα αναρρίχησης του γενικού δείκτη που πέρασε με σχετική ευκολία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και συνεχίζει ψηλότερα.

»Οι εξελίξεις αυτές συσχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των υπουργών της κυβέρνησης με του εκπροσώπους των δανειστών, που κατά τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού επιδιώκεται να οδηγήσουν σε συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι ακόμη οριστική στον βαθμό που ζητήματα όπως του δημοσιονομικού κενού για το 2018, των εργασιακών σχέσεων με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και της διευθέτησης του ενεργειακού κλάδου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, ενώ οι αναφορές Σόιμπλε για την πρόοδο της Ελλάδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων παραμένουν έντονα δηκτικές».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα