Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνουν τη ανησυχία ότι η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών, θα περιορίσει τα κέρδη και τις δαπάνες των καταναλωτών. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Hyundai Motor Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και η επίδρασή τους στο κόστος των πρώτων υλών, θα επηρεάσουν την εξωτερική και την εσωτερική ζήτηση στον ίδιο βαθμό και θα αυξήσουν την ανησυχία για την ανάπτυξη των κερδών», ανέφερε ο Hiroshi Uchida, ο οποίος διαχειρίζεται 17 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co., στο Τόκυο.

Οι μετοχές της SK Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ν. Κορέας και της Inpex Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, κινούντο ανοδικά, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί, ότι τα κέρδη τους θα σημειώσουν αύξηση μετά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 57,79 δολ. το βαρέλι κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία και στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσής του, το 1983.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,5%, φθάνοντας στις 99,85 μονάδες, στις 11:45 π.μ., ώρα Τόκυο. Πτωτικά κινούντο και οι άλλοι δείκτες της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν οι δείκτες στην Ταϊβάν και την Ινδονησία.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχωρούσε 0,4%, τη στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα σημείωνε απώλειες 0,2%. Και οι δύο χώρες, εισάγουν σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνουν.

Οι μετοχές της Sony, της εταιρείας που παράγει το φορητό παιχνίδι Play Station Portable και τις ψηφιακές κάμερες, σημείωναν απώλειες 0,9%, φθάνοντας στις 4.230 γιέν η μία. Η εταιρεία, πραγματοποιεί το 1/3 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, Hyundai, έχαναν 1,6%, φθάνοντας στα 55.200 ουόν η μία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου σημείωσε άνοδο 3,4%, φθάνοντας στα 57,27 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη την 1 η Απριλίου, καθώς εικάζετο, ότι η αύξηση της ζήτησης θα υπερβεί την παραγωγή των διϋλιστηρίων στις ΗΠΑ φέτος, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες προμήθειες. Τα συμβόλαια σημείωναν άνοδο 0,8%, φθάνοντας στα 57,79 δολ. το βαρέλι και τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, κατά τη διαπραγμάτευσή τους στην Ασία.

Στη Ν. Υόρκη, ο Dow Jones Industrial Average, την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχωρούσε 0,2%, σημειώνοντας για πρώτη φορά απώλειες, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι, η Κεντρική Τράπεζα, στην αυριανή της συνεδρίαση θα αποφασίσει να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα