Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη

Καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ζήτηση
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 07:17

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι μια αύξηση των ποσοστώσεων της παραγωγής του ΟΠΕΚ, μπορεί να μην σταθεί ικανή να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης.

Ανησυχία επικρατεί, ότι μια αύξηση των ποσοστώσεων της παραγωγής του ΟΠΕΚ, μπορεί να μην σταθεί ικανή να αντιμετωπίση την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του παγκοσμίου πετρελαίου, θα συνεχίσει τις συνομιλίες του, για μια δεύτερη αύξηση των ποσοστώσεων κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον μήνα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του, σεΐχη, Ahmad Fahd al-Sabah, στις 2 Απριλίου. Το πετρέλαιο και η βενζίνη, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα την 1η Απριλίου, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι η ζήτηση, θα υπερβεί τη δυναμικότητα διΰλισης των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

«Οι ποσοστώσεις δεν είναι αυτές που απασχολούν, αλλά η παραγωγή», ανέφερε ο Pieter Bruinstroop, o οποίος διαχειρίζεται 2,3 δισ. δολ. σε επενδύσεις, στον κλάδο των πηγών ενεργείας, με την APS Asset Management Ltd., στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Η αγορά έχει ιδιαίτερα θετική πορεία και η ζήτηση δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, αυξήθηκε 52 σεντς, φθάνοντας στα 57,79 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, υπερβαίνοντας τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, στα οποία διαπραγματεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ την 1η Απρίλιου και στα 57,70 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 57,70 δολ. το βαρέλι, στις 9:13' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Στις 16 Μαρτίου, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να αυξήσει τις ποσοστώσεις της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, στα 27,5 εκατ. βαρέλια, προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση των προμηθειών, πριν από την αύξηση της ζήτησης του προϊόντος το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Οργανισμός, ενδέχεται να δυσκολευτεί να αυξήσει τις προμήθειες στα 30,3 εκατ. βαρέλια, που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο Sabah στις 16 Μαρτίου. Μαζί με το Ιράκ, για το οποίο δεν τίθεται θέμα ποσόστωσης, ο ΟΠΕΚ άντλησε περίπου 29,9 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκθέσεις αναλυτών. Τα μέλη με τις ποσοστώσεις υπερέβησαν την παραγωγή των 700.000 βαρελιών, συμπλήρωσε ο Sabah.

O OΠΕΚ υποχέθηκε να προσθέσει 500.000 βαρέλιά ημερησίως στην παραγωγή του, το νωρίτερο τον Μάϊο, εάν οι τιμές κινηθούν ανοδικά και η ζήτηση αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερη των προμηθειών, ενώ διέκοψε τις συνομιλίες του για δεύτερη αύξηση στις 29 Μαρτίου, μετά την υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 55 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου τον Μάϊο, αναρριχήθηκαν περισσότερο από τρία δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Μαΐου, εκτινάχθηκε σε ποσοστό 4,1%, φθάνοντας στα 1,731 δολ. το γαλόνι την 1η Απριλίου και στα υψηλότερα επίπεδα από τη στιγμή που άρχισε να διαπραγματεύεται το 1984. Τα διϋλιστήρια στις ΗΠΑ πρέπει να λειτουργούν στο 91,2% της δυναμικότητάς τους φέτος, από 89,2%, κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ αυξάνεται συνήθως κατά τον εορτασμό της εθνικής εορτής Memorial Day, στα τέλη Μαΐου.

«Η βενζίνη οδηγεί πράγματι την κατάσταση», ανέφερε ο Daniel Hynes, αναλυτής της αγοράς φυσικών πηγών ενεργείας στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd., στη Μελβούρνη, πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, συμπληρώνοντας: «Η χρήση της δυναμικότητας βρίσκεται στα υψηλότερα, συγκριτικά με τη βενζίνη επίπεδα, λίγο πιο χαμηλά, λίγο πιο ψηλά».

Οι προμήθειες βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησαν 2,9 εκατ. βαρέλια, στα 214,4 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτή, ήταν η μεγαλύτερη απ'ό,τι αναμενόταν μείωση, για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, οι προμήθειες ήταν 7,4% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η κατανάλωση βενζίνης κατά μέσον όρο στις ΗΠΑ ήταν 8,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, υψηλότερη σε ποσοστό 2,2% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα