Υψηλότερα η Ευρώπη

Με αρνητικό πρόσημο όμως η Wall Street
Σάββατο, 02 Απριλίου 2005 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και οι ισχυρότερες των προσδοκιών οικονομικές αναφορές επανέφεραν στο προσκήνιο το εφιαλτικό σενάριο για τον πληθωρισμό αλλά η Ευρώπη έκλεισε υψηλότερα.

Οι μετοχές έχασαν τα αρχικά τους κέρδη στον απόηχο των χαμηλότερων του αναμενόμενου αναφορών για τα αμερικανικά μισθολόγια.

Παρότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ήταν εξ ολοκλήρου αρνητικά για τη χρηματιστηριακή αγορά για τους επενδυτές που τοποθετούνται σε μετοχές και ανησυχούν για εφαρμογή επιθετικότερης νομισματικής πολιτικής από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, τα μεγέθη ήταν ανακουφιστικά διότι συνιστούν ότι η οικονομία αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς.

Αλλά η αγορά εγκατέλειψε τα κέρδη της εν μέσω προβληματισμού για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τον δείκτη δραστηριότητας στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών που έδειξαν τάσεις πληθωριστικών πιέσεων. Και οι δύο αναφορές συνέστησαν επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης κυρίως στον τομέα υπηρεσιών γεγονός που προκάλεσε νευρικότητα στους επενδυτές.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύθηκαν στην ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας που περιόρισαν τις προσδοκίες για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων πριν χάσουν το κερδισμένο έδαφος καθώς ο δείκτης μεταποίησης πυροδότησε πληθωριστικές ανησυχίες.

Για την τρέχουσα εβδομάδα ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 ενισχύθηκε κατά 0,7% και ο Dow Jones κέρδισε 0,3% ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,1%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα μετά από νευρικές συναλλαγές καθώς τα στοιχεία για τα αμερικανικά μισθολόγια εξασθένησαν την απειλή για ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ οι μετοχές ενέργειας αντέδρασαν θετικά στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Πρωταγωνιστές στα κέρδη ήταν οι μετοχές της BP και της ιταλικής Eni αλλά και μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα ήταν στην κορυφή των κερδισμένων με την Barclays να ενισχύεται κατά 2%. Ο δείκτης FTSEurofirst των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 1.089,5 μονάδες φθάνοντας η τριμηνιαία άνοδος στο 4%. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 11.723,63 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα