Market Beat: Την άνοδο ευνοεί το διεθνές κλίμα, στατιστικά δοκιμάζεται από τις Τράπεζες

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 10:19
UPD:10:22
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε νέα υψηλά βίου. Οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη εμφάνισαν κέρδη στο κλείσιμο. Σήμερα δείχνουν έτοιμες να συνεχίσουν ανοδικά και τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών στην Ασία εμφάνισαν κέρδη όταν ο σεισμός έφερε αναταράξεις στην πορεία του ΝΙΚΚΕΙ.

Οι τρέχουσες κινήσεις στο ταμπλό του ΧΑ  γίνονται με βάση την εκτίμηση για τις προσδοκίες της πλειονότητας των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές στο τέλος του 2016. Οι αγοραστές των ημερών δεν είναι διαχειριστές που τοποθετούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν υπάρχουν θεσμικοί που έχουν την υπεροψία να πιστεύουν ότι ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί το 2017 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη των πολλών βουλευτικών εκλογών. Ελάχιστοι ψάχνονται σε αυτή την κατεύθυνση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αναζητούν ποιες μετοχές θα πάρουν μέρος στο ράλι του τέλους της χρονιάς. Αυτό θα παγιδέψει κόσμο και κοσμάκη. Γιατί θα υπάρξει; Μα γιατί ακόμα θα έχει νόημα η τοποθέτηση στη φήμη, προ του γεγονότος. Η μόδα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά θέλει επιτάχυνση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ με μέτρα που θα ενισχύσουν αρκετά τις μετοχές της Wall Street και τις πληθωριστικές πιέσεις. Έτσι ενισχύεται η ζήτηση για το δολάριο.

Το αν θα επιβάλλει η διοίκηση Τραμπ τα μέτρα που θα επαληθεύσουν τη στροφή των εκτιμήσεων των επενδυτών και την μετακίνηση των κεφαλαίων εδώ και δυο εβδομάδες, είναι τόσο σίγουρο, όσο και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τώρα. Όταν επέρχεται στους επενδυτές από μια τυχαία είδηση, η συνειδητοποίηση της απροσδιοριστίας λόγω του αβέβαιου μέλλοντος, μειώνεται η διάθεση για ρίσκο. Δεν μπορεί να τη γλυτώσει ακόμα και ο χρηματιστηριακά απαξιωμένος τραπεζικός κλάδος.

Η πρώτη μισή ώρα των χθεσινών συναλλαγών ήταν σαν να λες και διάβασαν οι θεσμικοί τις παρατηρήσεις μας για την διαφορά στο πεδίο της στατιστικής μεταξύ των βασικών δεικτών και των τραπεζικών blue chip.  Γιατί πρέπει να έσπευσαν, στην προσυνεδριακή διαδικασία, να δηλώσουν αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανοίξει ο δείκτης τους με χάσμα που αντιστοιχούσε σε μεταβολή, με το καλημέρα, πάνω από +1,1% . Μετά το κοινό φώναξε «δώσε και σε μένα ρε μπάρμπα». Σε 12 λεπτά ο δείκτης τους ήταν πάνω από τις 806 μονάδες με κέρδη +4,73%. Τότε, οι συναλλασσόμενοι που έχουν βραχυπρόθεσμους στόχους στην εγγραφή κερδών, άδειασαν τα χαρτοφυλάκια πάνω στον πάγκο της αγοράς. Σε μισή ώρα ελεύθερων συναλλαγών, όσα περιγράψαμε, είχανε φέρει τον Τραπεζικό δείκτη στο +3,6% και τον ΓΔ από την κορυφή πάνω από το +1% και τις 618 μονάδες στις 615 με μεταβολή +0,60%. Το εντυπωσιακότερο όμως ήταν το ύψος του τζίρου σε 30 λεπτά που ήταν κοντά στα 12 εκατ. ευρώ (11,8 εκατ.)!

Δεν χρειαζόντουσαν μεγάλα αποθέματα μνήμης ή στατιστικών πληροφοριών για να περάσει από το μυαλό των συναλλασσόμενων ότι η εβδομάδα ξεκινούσε με διαφορετικά στοιχεία έναντι των τριών προηγούμενων. Μάλλον θύμιζε τις συνόδους στην αρχή της προηγούμενης βδομάδας. Τότε είχαμε άνοδο στα πρώτα λεπτά εγγραφή του μέγιστου μέρας στην πρώτη ώρα και μετά ξεσπούσαν πιέσεις που έφερναν τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πεδίο. Εκεί έμεναν και στο τέλος, το κλείσιμο ερχόταν με τις τιμές τους κοντά στο ελάχιστο μέρας με απώλειες φυσικά για αυτούς. Τότε λέγαμε ότι το τίναγμα στην αρχή ήταν κίνηση που βοηθούσε στο ξεφόρτωμα μετοχών υπό βολικότερες συνθήκες για τις αρκούδες.  Έτσι πολλοί χθες σκέφτηκαν ότι επέστρεψε το πνεύμα των ισχυρών επιφυλάξεων.

Ο Τραπεζικός δείκτης σε 70 λεπτά (από 10:43 ως τις 11:52), χωρίς να πέσει σε αρνητικό πεδίο, έχασε τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στη μεταβολή του και για δέκα λεπτά έμεινε στο +0,80%. Τόσο χρειάστηκε για να μαζευτεί το σύνολο της υπερβάλλουσας προσφοράς. Μετά άρχισε μια ισορροπημένη διαπραγμάτευση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου, η οποία οδήγησε τον ενεργειακό κλάδο στο +2%.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 18.957 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,75% στις 2.198 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,89% στις 5.368 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι ενεργειακές μετοχές των Marathon Petroleum, Chesapeake Energy, Range Resources και Southwestern Energy κινήθηκαν άνω του +7%, ενώ στο +4% έκλεισε και η μετοχή της Facebook χάρη στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο Λονδίνο.

Η σημερινή αισιοδοξία αποδίδεται στις προσδοκίες περί συμφωνίας για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού στην προσεχή Σύνοδο του ΟΠΕΚ, την επόμενη εβδομάδα. «Δεν ξέρω εάν τελικά θα υπάρξει (συμφωνία), αλλά είναι σίγουρο πως οι αγορές αυτό πιστεύουν» σχολίασε ο Ρόμπερτ Πάβλικ, αναλυτής της Boston Private Wealth.

Tα συμβόλαια WTI εκτινάχθηκαν κατά 3,81% στα 47,43 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 4,31% στα 48,88 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,19% στα 1.211,00 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,95% στα 1,2462 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,11% στα 1,0599 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε πτωτικά κατά 0,30% στα 111,24 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην εξαγορά της Mergent Inc προχώρησε το London Stock Exchange Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τους όρους της συμφωνίας, παρότι γνωστοποίησε ότι το deal αναμένεται να κλείσει εντός του πρώτου μήνα του 2017.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 340,23 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,03% στις 6.777 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,19% στις 10.685 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,56% στις 4.529 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 0,10% στις 8.614 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,19% στις 16.297 μονάδες.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Essentra διολίσθησε άνω του 20% εξαιτίας της μείωσης των στόχων για την ετήσια κερδοφορία. Στον αντίποδα, η μετοχή της Rio Tinto εμφάνισε κέρδη της τάξης του 2% χάρη στο σχέδιο δομικής της αναδιάρθρωσης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπεραμύνθηκε της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής και πρότεινε τη διατήρηση της νομισματικής βάσης στα τρέχοντα επίπεδα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός. «Η επιστροφή στα επιθυμητά επίπεδα πληθωρισμού εδράζεται στη διατήρηση της τρέχουσας νομισματικής βάσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας αναμένει για το δ’ τρίμηνο του 2016 η Bundesbank, σύμφωνα με το μηνιαίο οικονομικό της δελτίο. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις εδράζονται στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στην αύξηση των νέων παραγγελιών και στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για την εξαγορά της Selexys Pharmaceuticals Corp. ήρθε η Novartis, καταβάλλοντας το ποσό των 665 εκατ. δολαρίων. Η εξέλιξη αποτελεί απόρροια των επιτυχημένων δοκιμών του «SelG1» - φαρμάκου της Selexys για την καταπολέμηση κυτταρικών ασθενειών.

ΧΑ

Το τεστ για  άνοδο στα προ Brexit επίπεδα, είχε μερική επιτυχία

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με συναλλακτικό ενδιαφέρον που αρχικά φάνηκε τουλάχιστο ισοδύναμος με της περασμένης ανοδικής ο τζίρος δεν ξεπέρασε ρεκόρ εβδομάδας. Έγιναν κινήσεις που οδήγησαν τους  βασικούς δείκτες σε  επίπεδα προ του Brexit. Το επίτευγμα της μέρας ήταν το πέρασμα του μέσου όρου πάνω από τις 617 μονάδες ένα όριο τεχνικής σημασίας αφού η πτώση του μετά το σοκ του δημοψηφίσματος άρχισε από την ζώνη των 617 μονάδων.  

Η εισαγωγή εντολών από την προσυνεδρίαση προκάλεσε σημαντική άνοδο με το που άνοιξαν οι συναλλαγές και ήταν οι Τράπεζες αυτές που παρέσυραν το γενικό δείκτη και τον 25άρη στην εγγραφή του μέγιστου ημέρας μετά από 12 λεπτά διαπραγμάτευσης. Αυτό για τον γενικό δείκτη ορίστηκε στις 6218,18 μονάδες με κέρδη οριακά πάνω από +1% για το μέσο όρο. Στον 25άρη το μέγιστο ήταν οι 1669,81 μονάδες με κλείσιμο την προηγούμενη σύνοδο στις 1645,6 μονάδες. Κατόπιν όμως με τον τραπεζικό δείκτη να έχει χτυπήσει τιμές πάνω από τις 806 μονάδες ενώ πριν μερικές μέρες δυσκολευόταν να περάσει τις 720 μονάδες, ξέσπασαν πιέσεις που σε 70 λεπτά είχαν μετατρέψει το +4,73% των κερδών του τραπεζικού δείκτη σε +0,87%. Τότε και οι βασικοί δείκτες της αγοράς έγραψαν το ελάχιστο μέρας ο ΓΔ στις 612,09 μονάδες και ο 25άρης στις 646,52 μονάδες χωρίς να περάσουν ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο. Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  κινήθηκαν διαρκώς σε θετικό πεδίο.

Με ανοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε έτοιμη να περάσει πάνω από τα επίπεδα των 617 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 6) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 23 από 27 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 15 από 8 την Παρασκευή ήταν πτωτικές. Στα 70,351 από 81,950 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 43,74 από 54,34 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 62,17% από 66,31% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε ανοδική τάση των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των μικρών κερδών παντού σχεδόν μετά το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,12%, ο CAC είχε μεταβολή +0,54%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,11%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό ή επίπεδο άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα, εμφάνισαν κέρδη και ο Dow Jones κέρδιζε +0,19% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,35%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,64% και έφθασε στις 615,83 από 611,93 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1662,28 από 1645,60  με μεταβολή +1,01%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 0,4 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,9 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντάς τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε στις δημοπρασίες.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης +9,09% από -3,75%, Χρη/μικών Υπηρεσιών +3,83% από +1,01%, Ταξίδια Αναψυχή +3,26% από -0,11%, Τραπεζών +2,15% από +7,11%, Πρώτων Υλών +1,56% από -0,35%, Ακίνητης Περιουσίας +1,40% από +1,17%, ο 25άρης +1,01% από +2,79%, ο ΓΔ +0,64% από +1,81%, Τροφίμων Ποτών +0,61% από +2,22%, Τηλεπικοινωνιών +0,59% από +2,42%, Πετρελαίου Αερίου +0,48% από +1,57%, ο FTSEM +0,47% από +0,55%, Κατασκευές Υλικά +0,16% από -0,40%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,07% από +1,54%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -2,75% από -1,16%, Χημικών -2,44% από +2,50%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,77% από +0,58%, Κοινής Ωφέλειας -0,28% από +1,83%, και Τεχνολογίας -0,03% από +0,09%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,350 από 81,950  εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,824 από 5,796 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 64,344 από 73,909 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,059 από 0,968  εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,678 από 43,396  δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 132,168 από 176,643  εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 67 των καθοδικών σε 48 από 36 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 21.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας με κυριαρχία των σειρών Δεκεμβρίου, ο 25άρης εμφάνισε νευρική ανοδική κίνηση, με παραμονή μόνο σε θετικό πεδίο. Άνοιξε με ανοδικό χάσμα και κέρδη +0,38% και έγραψε μέγιστο στις 10:43 τις 1669,81 μονάδες με μεταβολή +1,01%. Μετά από την εμφάνιση περιστασιακών πιέσεων στις 11:52 εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 1646,52 μονάδες ενώ το κλείσιμο  ορίστηκε στις 1662,28. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,227 από 20,159 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 2150 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1670,00 μονάδες και κατώτερο στις 1640,00. Εμφανίστηκε και όγκος 118 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με ανώτερο μέρας στις 1670,50 μονάδες και κατώτερο στις 1648,50. Ο δείκτης έκλεισε στις 1662,28 και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου 1662,00 ομοίως της επόμενης σειράς. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι στα 8567 από 8161 και για την πρώτη σειρά του 2017 στα 133 από 36. Η προ-πορεία 0,25 μονάδων του 25άρη έναντι των ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς και της επόμενης υποδηλώνει μάλλον ουδέτερες προσδοκίες.

Ο Τραπεζικός δείκτης χθες πέρασε με άνεση παρά τα ανεβοκατεβάσματα μια σημαντική αντίσταση κατά την εκτίμησή μας. Την είχανε ορίσει τοπικοί πυθμένες της πορείας του το 2016.

  • Στις 21/1 ο δείκτης έκλεισε στις 761,2 μονάδες με μέγιστο στις 808,6 και ελάχιστο τις 732,4. 
  • Στις 9/3 ο δείκτης έκλεισε στις 755,6 μονάδες με μέγιστο στις 795,6 και ελάχιστο τις 732,0.
  • Στις 21/3 ο δείκτης έκλεισε στις 767,4 μονάδες με μέγιστο στις 807,4 και ελάχιστο τις 760,6.
  • Στις 13/4 ο δείκτης έκλεισε στις 762,0 μονάδες με μέγιστο στις 808,0 και ελάχιστο τις 750,8.
  • Στις 16/6 ο δείκτης έκλεισε στις 757,2 μονάδες με μέγιστο στις 835,0 και ελάχιστο τις 746,6.

Μετά από αυτά υπήρξαν ανοδικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να γίνουν μια πολλαπλά επιβεβαιωμένη στήριξη. Την τελευταία φορά μάλιστα στις 17/6 η εκτίναξη του δείκτη ήταν της τάξης του 16,8% και όρισε μια γρήγορη άνοδο που τον οδήγησε στις 23/6 ως τις 1032,92 μονάδες. Από εκεί άρχισε μια γρήγορη βουτιά που στις 24/6 του προκάλεσε απώλειες -29,68% κλείνοντάς τον στις 726,37 μονάδες. Από τότε δεν κατάφερε να περάσει ούτε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό  τις 775 μονάδες. Σε δυο συνόδους του Ιουλίου (στις 13 και 14) έφτασε στις 774,15 και  774,83 αντίστοιχα. Στην πρώτη σύνοδο του Σεπτεμβρίου χτύπησε μέγιστο στις 764,41. Ήταν συνεπώς εκ των πραγμάτων ορισμένη οροφή τα επίπεδα των 775 μονάδων ενώ η στατιστική προϊστορία ειδοποιεί για μετασχηματισμό σε οροφή της στήριξης που υπήρξε στη ζώνη μεταξύ των 760 και 810 μονάδες μέσα στο έτος.

Ο δείκτης στις 18/11 με κλείσιμο στις 770,33 εισήλθε στη ζώνη αυτή και χθες προχώρησε σχεδόν ως το άνω όριο της που κατά τη γνώμη μας είναι οι 810 μονάδες χονδρικά. Το Χ.Α. συνεχίζει να ενισχύεται παράλληλα από το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 6,29%. Το QE που θα εκτελεστεί μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων κάνει την εμφάνισή του στον επενδυτικό ορίζοντα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η υποχώρηση του spread στα ομόλογα, εδώ και αρκετές μέρες μας έχει προϊδεάσει ότι κάτι θα συμβεί και στο Χ.Α., ενώ η έναρξη των διαπραγματεύσεων για γρήγορη εξεύρεση λύσης, όσον αφορά την β’ αξιολόγηση βοήθησαν στην κίνηση της Αγοράς. Όλα δείχνουν πως η αξιολόγηση θα κλείσει με το πλεόνασμα να πιάνει τον στόχο του, με το παραπάνω.

Το δύσκολο κομμάτι είναι το 2017 και ο στόχος για μεγαλύτερο πλεόνασμα που θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη, ενώ είναι απορίας άξιον πως θα επιτευχθεί με τόσο μεγάλο μείγμα φόρων που ήδη έχει συμφωνηθεί.

Οι ισορροπίες στην Ευρώπη αλλάζουν αν και οι εκλογές της Γερμανίας παίζουν τον ρόλο τους με την Μέρκελ να είναι και πάλι υποψήφια για τέταρτη φορά στην Καγκελαρία.

Σε περίπτωση που περάσουμε την αξιολόγηση θα υπάρξει μία "αβάντα" στην Ελλάδα ειδικά αν καταφέρουμε να μπούμε άμεσα στο περιβόητο "QE". Τότε το spread, το πιο πιθανό είναι να βρεθεί στα επίπεδα του 2014 και να δούμε και πάλι μία προσπάθεια της Χώρας να δοκιμάσει έξοδο στις Αγορές. Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε, πιθανόν, κάποιες πρώτες αναβαθμίσεις από Οίκους, γεγονός που θα βοηθήσει και το Χρηματιστήριο να αλλάξει επίπεδα και να αρχίσει και πάλι να μπαίνει στον επενδυτικό χάρτη των funds.

Πολύ σημαντικό είναι το τι θα συμβεί με τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, που δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με το κλειδί να βρίσκεται στα "κόκκινα" δάνεια.

Κάποιοι τίτλοι στο Χ.Α., ήδη έχουν γυρίσει ανοδικά, μεσοπρόθεσμα, ενώ τα επιτόκια δανεισμού στις μεγάλες εταιρείες είναι ήδη κάτω από τα επίπεδα του 2014, γεγονός που συνηγορεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να δοκιμάσουν και πάλι εκδόσεις ομολογιακών δανείων σε επίπεδα ανεκτά, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Το τι θα συμβεί με τις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ το επόμενο διάστημα έχει την σημασία του, μιας και αν τα ποσοστά περάσουν σε Ιδιώτες θα δείξει την αύξηση της εμπιστοσύνης στην Χώρα. Αν όντως ο στόχος για ανάπτυξη, έστω και πάνω από 2%, επιτευχθεί για το 2017, τότε μπορεί να δούμε τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τιμές που δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε σήμερα.

Το πρώτο τρίμηνο είναι αρκετό να μας δείξει μία πρώτη εικόνα για το έτος, με την Κυβέρνηση να δείχνει πως κάνει κάθε προσπάθεια για να "κερδίσει το στοίχημα". Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η Αγορά δεν φοβάται πολιτικά το τι θα συμβεί, κάτι που δεν συνέβαινε το 2014 - 2015. Αυτό από μόνο του ως δεδομένο είναι αρκετό για την συνέχεια. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί Οίκοι έχουν ήδη αρχίσει να ανεβάζουν τους στόχους σε αρκετούς τίτλους, κάτι που είχαμε να δούμε πολύ μεγάλο διάστημα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές βρέθηκαν σήμερα σε υψηλά μίας εβδομάδας. Τις βοήθησαν τα  στερεά κέρδη στη Wall Street, αν και οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί στο να κυνηγούν υψηλότερες τιμές μέχρι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Donald Trump ορίσει την οικονομική του ομάδα. Το δε πετρέλαιο επεκτείνει τα κέρδη του από χθες.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στις ασιατικές συναλλαγές έως +1%, με το δολάριο να σύρεται προς τα πίσω αλλά τις προσδοκίες περί των περικοπών στην παραγωγή σε αύξηση.

Οι τιμές αυξήθηκαν 4% σε υψηλό τριών εβδομάδων τη Δευτέρα, μετά τα σχόλια από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που δημιούργησαν ελπίδες ότι οι χώρες παραγωγοί θα καταλήξουν σε συμφωνία, σε μια συνάντηση που έχουν την επόμενη εβδομάδα, για τον περιορισμό της παραγωγής.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν +1,3% ψηλότερα. Τον ωθούν τα κέρδη από το ράλι +1,3% από τις αυστραλιανή μετοχές. Οι μετοχές της Κορέας και του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν +0,9% και +1,3% το καθένα.

Οι μετοχές στην Ευρώπη αναμένεται να ανοίξουν υψηλότερα με κέρδη γύρω στο +0,5% για τις βασικές αγορές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μετά από ολονύχτιες συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στις 5.30 τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών.

Με την αντικατάσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων από μία ανεξάρτητη επιτροπή, βρέθηκε η «χρυσή τομή» για το θέμα των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, την καταχρηστικότητα και νομιμότητα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα κρίνει μία ανεξάρτητη επιτροπή, αντί των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης που προβλέπει ο νόμος Φίλη.

«Η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας ELA βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερωτήματα Ελλήνων ευρωβουλευτών, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ. Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, η έκτακτη αρωγή ρευστότητας θα πρέπει να τηρεί την αρχή της μη χρηματοδότησης κρατικών ελλειμμάτων.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα, υποστήριξε για ακόμη μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει και των πιθανών συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μία πάγια θέση του ίδιου, η οποία εκφράστηκε και την Παρασκευή, σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της, την επόμενη δεκαετία» είχε επισημάνει, προσθέτοντας ότι «όποιος μιλάει τώρα για ελάφρυνση του χρέους αποθαρρύνει εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις».

Κατά 1,5% υποχώρησαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων, έναντι πτώσης 4,3% στο α’ τρίμηνο και 2,6% στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η μείωση των τιμών διαμορφώθηκε στο 2,2% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και στο 1% για τα «παλαιά» (ηλικίας άνω των 5 ετών). Στην Αθήνα, οι τιμές συρρικνώθηκαν κατά 0,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 1,4%, στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 1,2% και στις λοιπές περιοχές της χώρας κατά 3%. Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, παρουσιάστηκε μείωση κατά 1,5%.

Μόλις 10 Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (Σ&Ε) πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY) για τη δραστηριότητα Σ&Ε στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η αξία των Σ&Ε διαμορφώθηκε σε 200 εκατ. δολάρια, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2015, καταγράφοντας «βουτιά» της τάξης του 87,5%.

Έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 η Fraport Greece θα παραλάβει και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και θα καταβάλει συνολική αμοιβή ύψους 1,234 δισ. ευρώ, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το κοινό σχήμα του ομίλου Κοπελούζου και της Fraport θα αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αερολιμένων πριν από την εκπνοή του πρώτου μήνα του νέου χρόνου, υλοποιώντας, σε πρώτη φάση, μεγάλης έκτασης έργα ανακαινίσεων και επεκτάσεων.

Η μείωση του κινδύνου αύξησης του επιτοκίου με το οποίο βαρύνεται η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα είναι ο βασικός στόχος του πρώτου πακέτου μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους -του λεγόμενου βραχυχρόνιου- που αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Βέβαια, ακόμη και αν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα το δημόσιο χρέος θα παραμένει μη βιώσιμο, σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τόσο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. 

Το πρώτο πεντάμηνο του 2017 θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό, η οποία θα ξεκινάει από το άλσος Βεΐκου, θα διαπερνά το Γαλάτσι, την Κυψέλη, θα φτάνει στο κέντρο και θα ανεβαίνει στην Καισαριανή, στο Γουδή και μέχρι την Κηφισιά. Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου (αναγκαία προϋπόθεση για την προκήρυξή του) που είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, με το πρώτο τμήμα του να χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Σε νέα εισπρακτικά μέτρα βασίζεται ο προϋπολογισμός του 2017 εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και χαρακτηρίζει οριακή την κατάσταση προειδοποιώντας ότι η πραγματική οικονομία δεν έχει καμία απολύτως τύχη αν δεν αλλάξει σύντομα το πρόσημο στην πραγματική οικονομία. Με αφρομή τον προϋπολογισμό για το 2017 τονίζεται η ανάγκη διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της πραγματικής οικονομίας.

Βελτίωση κατά 104 εκατ. ευρώ εμφάνισε τον Σεπτέμβριο του 2016 το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε σε 1 δισ. ευρώ. Η βελτίωση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος αγαθών και υπηρεσιών κατά 255 εκατ. ευρώ, σε 1,1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,6% έναντι αύξησης 9,1% των εισαγωγών, εν'ω αντίθετη πορεία εμφάνισαν τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, τα οποία κατέγραψαν επιδείνωση.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας την προσήλωσή του στη διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού στο 2% και υποστήριξη της ανάκαμψης.  Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η οικονομία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά.

Την απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP), μιας φιλόδοξης και αμφιλεγόμενης συμφωνίας διεθνούς εμπορίου, προανήγγειλε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στο οποίο περιγράφει τις πρωτοβουλίες που θα προωθήσει την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου. Η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χθες, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από την εμπορική συμφωνία.

Στην ανάγκη να προωθηθεί μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συμφώνησαν το Πεκίνο και η Μόσχα, την ώρα που οι τάσεις προστατευτισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο ενισχύονται. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται έμμεση «απάντηση» στα σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επαναδιαπραγματευθεί τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που η χώρα του έχει υπογράψει, συμπεριλαμβανομένης της TTP με τις χώρες του Ειρηνικού. Ο πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκαν στη Λίμα του Περού, όπου έλαβε χώρα η Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Στην εξαγορά της Mergent Inc προχώρησε το London Stock Exchange Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τους όρους της συμφωνίας, παρότι γνωστοποίησε ότι το deal αναμένεται να κλείσει εντός του πρώτου μήνα του 2017. Η Mergent Inc δραστηριοποιείται στον κλάδο της παροχής επιχειρηματικών και χρηματοπιστωτικών πληροφοριών. Σημειώνεται ότι LSE και Deutsche Boerse έχουν συμφωνήσει στη συγχώνευσή τους, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πλατφόρμα στην Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα