Μετά από ολονύχτιες συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στις 5.30 τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα «αγκάθια» που παραμένουν στις συζητήσεις είναι τα εργασιακά, σκέλος στο οποίο υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, η ενέργεια και το δημοσιονομικό.
Μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπως και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, στο οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες.
Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος.
Βήματα προόδου καταγράφονται και στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά από νομοσχέδια και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Στις συζητήσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν. Για το θέμα αναμένεται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς επιδιώκεται το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί εντός του 2016.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ