Υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο Ντράγκι

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 22:33
UPD:22:59
EPA/ARNE DEDERT

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η οικονομία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά.

Της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας την προσήλωσή του στη διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού στο 2% και υποστήριξη της ανάκαμψης.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η οικονομία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μεταξύ άλλων: 

  • πάνω από τέσσερα εκατ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2013 στην Ευρωζώνη.
  • από την αρχή του έτους ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -2% το Φεβρουάριο, στο + 0,5 % τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, τα οικονομικά κίνητρα είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τα επιτόκια έπεσαν για πολλές κατηγορίες χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων από το Μάρτιο του 2014, με αποτέλεσμα οι εταιρείες και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη να επωφεληθούν από χαμηλό κόστος δανεισμού.

Από το Μάιο του 2014 τα επιτόκια δανεισμού για πολύ μικρά δάνεια προς εταιρείες, έπεσαν κατά 70 μονάδες βάσης και τώρα συγκλίνουν με τα επιτόκια για τις μεγάλες εταιρείες, όπως είπε.

«Η νομισματική πολιτική επομένως συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την οικονομική ανάκαμψη. Περιμένουμε επίσης ο πληθωρισμός να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, υπάρχει συγκράτηση των τιμών και δεν παρατηρούμε ενίσχυση των ανατιμήσεων» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε ότι «παρ' όλα αυτά, η διατήρηση της νομισματικής μας πολιτικής πρέπει να συνοδευθεί και από αποφασιστική δράση σε τομείς της πολιτικής».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι αν και είναι πολύ υψηλά σε ορισμένες χώρες, το πρόβλημα δεν επηρεάζει πλέον τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα