Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι του γιέν και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ, γεγονότα, που περιόρισαν την ανησυχία, ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών θα περιοριστεί. Οι μετοχές της Canon Inc. και της Toyota Motor Corp., σημείωναν κέρδη.

«Η υποχώρηση του γιέν είναι ευλογημένη, τη στιγμή που η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου βοηθούν στον περιορισμό των ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη», ανέφερε ο Taiji Yoshida, ο οποίος διαχειρίζεται 6,1 δισ. δολ. σε μετοχές με την Yasuda Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ολα σήμερα συνηγορούν υπέρ των εξαγωγικών εταιρειών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 99,69 μονάδες, στις 11:15' π.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης κινείτο ανοδικά για τρίτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, αναρριχήθηκε κατά 0,7%, φθάνοντας στις 11.745,11 μονάδες. Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία, ενώ απώλειες σημείωναν στη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Ν. Κορέα, λόγω εθνικής εορτής.

Οι μετοχές της Canon, της οποίας τα έσοδα κατά 70% προέρχονται από το εξωτερικό, αναρριχήθηκαν 1,1%, φθάνοντας στις 5.780 γιέν η μία. Οι μετοχές της Toyota, της οποίας τα λειτουργικά κέρδη, κατά 80%, προέρχονται από τη Βόρειο Αμερική, σημείωναν κέρδη 1,5%, φθάνοντας στις 4.080 γιέν η μία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε στα 56,55 δολ. το βαρέλι κατά την ασιατική του διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, υποχωρώντας από τα επίπεδα των 58,28 δολ. το βαρέλι, που σημείωσε σε μία ημέρα, χθες.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, φθάνοντας στα 108,31 έναντι του γιέν, στη Ν. Υόρκη. Πιο αδύναμο δολάριο, διογκώνει την αξία των πωλήσεων που γίνονται σε δολάρια, τη στιγμή που το χαμηλότερο κόστος της ενεργείας, καθιστά πιο ικανούς τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, να δαπανήσουν περισσότερα σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε και έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας, σε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στο 1,308 και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων.

Οι μετοχές της Honda Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 2%, φθάνοντας στις 5.520 γιέν η μία. Το 80% των λειτουργικών της κερδών προέρεχεται από τις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Advantest Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων για τον έλεγχο memory chip στον κόσμο, κέρδιζαν 0,6%, φθάνοντας στις 8.320 γιέν.

«Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και άλλες εξαγωγικές εταιρείες, θα ευνοηθούν από την πρόσφατη υποχώρηση του γιέν», ανέφερε ο Koichi Seki, χρηματιστής της Chuo Securities Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι τιμές του πετρελαίου, που υποχωρούν από τα υψηλότερα επίπεδα, θα τονώσουν τις τιμές των μετοχών».

Οι μετοχές της CSL Ltd., της Αυστραλίας, η οποία πραγματοποιεί σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης πρϊόντων αίματος, κέρδιζαν 2,1%, φθάνοντας στα 35,05 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Aristocrat Leisure Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής κερματοδεκτών στον κόσμο, σημείωναν κέρδη 2,9%, φθάνοντας στα 10,54 δολ. Αυστραλίας η μία. Η εταιρεία, πραγματοποιεί το 1/3 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Σήμερα, η Credit Suisse First Boston, κατέταξε τις μετοχές των δύο εταιρειών, μεταξύ εκείνων, οι οποίες θα ευνοηθούν από μία πτώση του εθνικού νομίσματος.

Στις Φιλιππίνες, ο Philippine Stock Exchange Composite Index, υποχωρούσε 0,6%, σημειώνοντας τις πρώτες απώλειες σε σύνολο πέντε ημερών. Οι μετοχές της San Miguel Corp. κινήθηκαν πτωτικά, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η εταιρεία, θα εμπλακεί σε έναν πόλεμο προσφορών, μετά από δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε, ότι ενδέχεται να αυξήσει την προσφορά της για την εξαγορά της National Foods Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα