Το πετρέλαιο ρίχνει τις μετοχές

Πτώση πενταμήνου
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:18

TO ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟ ράλι οδήγησε τη Wall Street κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου λόγω ανησυχιών των επενδυτών ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη και θα τροφοδοτήσει πληθωρισμό.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones «φλέρταρε» με το κατώτερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών στην πτώση που πυροδότησαν οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου οι οποίες κατέρρριψαν νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, ο δείκτης έκλεισε με άνοδο 16,84 μονάδων, ποσοστό 0,16%, φθάνοντας στις 10.421,14 μονάδες. Με άνοδο 6,26 μονάδων, ποσοστό 0,32%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.991,07 μονάδες.

Οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας άσκησαν πιέσεις στις μετοχές την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να επηρεάσουν το κλίμα των χρηματιστηριακών αγορών και τις επόμενες ημέρες.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ελαφριά στο μέτωπο των οικονομικών ειδήσεων και χωρίς σημαντικές ανακοινώσεις για εταιρικές κερδοφορίες εκτός από την Alcoa.

Μετοχές εταιρειών του βιομηχανικού τομέα δέχθηκαν πιέσεις καθώς η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 58 δολάρια ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη και θα τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις.

Το υψηλότερο κόστος καυσίμων διογκώνει το κόστος των εταιρειών. Ερευνα της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι οι τιμές των παρασκευαστών που πληρώνουν για πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο, εκτοξεύθηκαν το Μάρτιο στο ανώτερο επίπεδο του έτους.

Τα στοιχεία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού, θα ωθήσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones έχει χάσει 0,9% αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ στις 22 Μαρτίου αύξησε το κόστος δανεισμού για έβδομη φορά από τον Ιούνιο και δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί.

Αυτές οι δηλώσεις άλλαξαν το σκεπτικό της αγοράς και αντικατόπτρισαν μια αλλαγή στο πληθωριστικό περιβάλλον.

Το ακριβό πετρέλαιο απέφερε πλήγμα και στις ευρωπαϊκές μετοχές με εξαίρεση τον τομέα ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες τερμάτισαν πάνω από τα κατώτερα της συνεδρίασης καθώς οι απογειωμένες τιμές πετρελαίου υποστήριξαν δεικτοβαρείς μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,45% στις 1.084,6 μονάδες. Ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,6% στις 3.042,2 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα