Ταϊλάνδη: Νέο μοντέλο επενδύσεων, ανάλογο του Temasek της Σιγκαπούρης

Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 07:29

ΣΧΕΔΙΑ, για τη δημιουργία ενός τμήματος κεφαλαίων, παρόμοιου του αντίστοιχου της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings Pte, με στόχο τη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την παροχή οικονομικής βοηθείας, στην κυβέρνηση, ύψους 38 δισ. δολ. ΗΠΑ, για την κατασκευή υπογείων διαβάσεων, σιδηροδρόμων και αρδευτικών έργων, κάνει η Ταϊλάνδη.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νόμο, βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί η εν λόγω εταιρεία στη συνεδρίαση της Βουλής, που λήγει νωρίς των Ιούλιο, ανέφερε ο Suparut Kawatkul, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη βελτίωση της διοίκησης των κρατικών εταιρειών, μέσω ενός τμήματος, το οποίο θα εισπράττει μερίσματα από τα μερίδια που διαθέτει σε εταιρείες, όπως την Thai Airways International Plc.

«Όλα τα κέρδη και τα μερίσματα θα καταβάλλονται σε αυτήν τη μεγάλη εταιρεία επενδύσεων, η οποία θα μπορεί να επενδύει κεφάλαια από τις κρατικές επιχειρήσεις, σε άλλες εταιρείες του κράτους, καθώς και σε νέα προγράμματα», ανέφερε ο Suparut σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Μπανγκόκ, στις 22 Μαρτίου, συμπληρώνοντας: «Η ψήφιση αυτού του νόμου, είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Thaksin Shinawatra, ψάχνει να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργώντας μια τέτοια εταιρεία επενδύσεων, η κυβέρνηση θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στα 52,6 δισ. μπατ που εισέπραξε σε μερίσματα από τις 60 κρατικές εταιρείες το 2004.

«Με το ισχύον καθεστώς, τα μερίσματα που πληρώνονται πάνε κατ'ευθείαν στο ταμείο του κράτους», ανέφερε ο Suparut, τονίζοντας: «Το να πάρεις αυτά τα κεφάλαια, είναι ένα άλλο θέμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα