Στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων το δολ. έναντι του ευρώ

Πριν από τη σημερινή ομιλία του Alan Greenspan της Federal Reserve
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 07:51

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων, έναντι του ευρώ, αναρριχήθηκε το δολάριο στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι ο Alan Greenspan, θα ανακοινώσει, ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ, σχεδιάζει να αυξήσει και πάλι τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος, διευρύνοντας το χάσμα με τα αντίστοιχα επιτόκια σε Ευρώπη και Ιαπωνία.

Ο διοικητής της Fed, είναι ένας από τους κεντρικούς τραπεζίτες των ΗΠΑ, ο οποίος θα μιλήσει αυτήν την εβδομάδα. Το δολάριο βρίσκεται 2,6% υψηλότερα έναντι του ευρώ και 3,2% έναντι του γιέν, από τις 22 Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ, αύξησαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού, επισημαίνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται. Ο πρόεδρος της Fed, στο St. Louis, William Poole, που θα μιλήσει επίσης αυτήν την εβδομάδα, είπε στις 2 Απριλίου, ότι η αντίδραση της αγοράς, ήταν δικαιολογημένη.

«Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από τους αξιωματούχους της Fed», ανέφερε ο David Mozina, στρατηγικός αναλυτής της ABN Amro Holding NV, συμπληρώνοντας: «Ο πληθωρισμός και το επίπεδο της επιθετικότητας της Fed, ίσως είναι αυτά που απαιτούνται για να κινηθεί το δολάριο».

Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στο 1,2815 έναντι του ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Φεβρουαρίου και διαπραγματεύθηκε στο 1,2823 στη 1:02' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 1,2847 δολ., που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν αυξήθηκε στα 108,57 από 108,30 και άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, φθάνοντας στα 108,68 γιέν. Ο Mozina εκτιμά, ότι, το δολάριο ενδέχεται να αυξηθεί πάνω από το 1,28 έναντι του ευρώ και πάνω από τα 110 γιέν, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ο διοικητής της Federal Reserve, Alan Greenspan, θα μιλήσει σήμερα σε μία πετροχημική βιομηχανία στο San Antonio.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα